Jeżeli chodzi o typowo darmowe hostingi to z mojej strony polecam Ci cba lub uCoz (jeżeli chodzi o uCoz, to tylko gdy Twój projekt nie zawiera plików php i nie wymaga wyjątkowo dużych zasobów pamięci (do 400mb)).
W przypadku CBA konfiguracja strony przebiega przede wszystkim po przez serwer plików FTP, na którym po prostu przerzucasz pliki projektowe (darmowa wersja do 1GB przestrzeni dyskowej).
Jeżeli chodzi o uCoz sytuacja wygląda tam podobnie: zakładasz konto, stronę o określonym adresie, przechodzisz do górnej zakładki "narzędzia" i "menadżer plików", po przez którego wrzucasz pliki projektowe na serwer FTP, a następnie konfigurujesz wygląda strony głównej po przez opcję "zarządzaj wyglądem" i "strony witryny".
Ewidentną wadą darmowych hostingów jest specyficzna domena (np. twojastrona.ucoz.pl, twojastrona.cba.pl) i liczne reklamy. Między innymi właśnie przez te kwestie opcję tą polecam raczej do samego testowania stron, a niżeli do ich oficjalnego tworzenia i udostępniania.
Jeżeli poszukujesz płatnego rozwiązania to wydaje mi się że najlepsze usługi świadczy strona OVH.pl, na której możesz znaleźć świetne ceny w porównaniu do jakość i mnogości usług oferowanych przez tą firmę. Ciężko mi tutaj krok po kroku wytłumaczyć Ci jak wygląda proces rejestracji, wykupowania odpowiedniej oferty w zależności od projektu i następnie konfigurowania samej strony, bo jak można się domyślić jest tutaj sporo do tłumaczenia.
Wszystkie wymienione tutaj hostingi są udostępnione w polskiej wersji językowej i dość sprawnie tłumaczą działanie i udostępnianie stron internetowych za ich pośrednictwem. Z mojej strony jednak polecam Ci trochę poczytać czy też pooglądać materiałów choćby na YouTube dotyczących udostępniania stron internetowych po przez hostingi.
To co tutaj Ci przedstawiłem, to tak naprawdę narzędzia (jakie polecam), na podstawie których możesz szukać samej wiedzy jaką już nie jestem wstanie Ci tutaj sprawnie i jasno streścić.