• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Studia informatyczne z moimi wynikami

0 głosów
2,696 wizyt
pytanie zadane 24 lutego 2018 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Vertex Nowicjusz (120 p.)
Witam wszystkich.

Jestem tegorocznym maturzystą. Od dłuższego czasu przerabiam stare matury i moje wyniki są takie :

1. J. Polski - 75%

2. Matematyka Podstawowa - 75%

3. J Angielski Podstawowy - 80 - 85%

4. J. Angielski Rozszerzony - 55% - 60%

5. Informatyka - 50% -55%

Jak bym miał przybliżone wyniki na maturze w maju do tych podanych wyżej to czy miałbym jakąś szansę dostać się na studia ? Z tego co patrzyłem to są bardzo wysokie progi punktowe na Uniwersytety, Z góry bardzo dziękuje za odpowiedź.

3 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 24 lutego 2018 przez Jedras Maniak (54,860 p.)
Gdzieś się pewnie byś dostał, ale nie liczyłbym na miasta typu Warszawa czy Kraków. Interesuje Cię konkretnie jakaś uczelnia? I gdzie jest matematyka rozszerzona?
komentarz 24 lutego 2018 przez Vertex Nowicjusz (120 p.)
Matematyki rozszerzonej niestety nie zdążyłem dopisać, do 12 lutego dyrektor deklarację wypełniał. Chciałbym studiować w większych miastach np. Gdańsk, Poznań, Katowice.
0 głosów
odpowiedź 24 lutego 2018 przez J0ker Pasjonat (15,530 p.)
No cóż nie wygląda to za ciekawie. Ten brak matematyki rozszerzonej może Cię słono kosztować w rekrutacji nawet gdybyś ją miał napisać na 35%. Trochę słabo z angielskim, z podstawy to nawet bez korepetycji każdego stać na 90 kilka procent. Za to polski bardzo dobrze, ale to mało istotne. O maturze z informatyki nic nie wiem więc tego wyniku nie oceniam.

Obstawiam, że na publiczną informatykę w 1. turze rekrutacji w lipcu się nie dostaniesz nigdzie, może jakiś tydzień później jak niektórzy dokumentów nie zaniosą (bo wielu ludzi na wiele uczelni się rekrutuje żeby potem móc wybrać, albo dla zabezpieczenia); a możliwe, że dopiero w rekrutacji wrześniowej, a na większości uniwersytetów - w żadnej, nawet wrześniowej.
a jak wygląda sytuacja gdybym wybrał się na kierunek pokrewny a po roku przeniósł się ?
komentarz 26 lutego 2018 przez J0ker Pasjonat (15,530 p.)
Cóż, tak naprawdę to "przenieść" możesz się spróbować już w lutym - większość kierunków ma rekrutację "zimową" gdzie rozpoczynasz studia nie we wrześniu a lutym/marcu, ale większość miejsc na tej rekrutacji zajmą Ci, którzy odpadli po 1. semestrze i wybiorą ten sam kierunek na ciut słabszej uczelni zazwyczaj (albo podobny). Ale to jest też Twoja szansa - wtedy po prostu pół roku innego kierunku sobie wykreślisz z życiorysu. (albo jesli to bedzie informatyka gdzies na gorszej uczelni - moze uda Ci sie jakies przedmioty przepisac i bedziesz miec pierwszy semestr luzny).
0 głosów
odpowiedź 24 lutego 2018 przez Patryk Kirszenstein Bywalec (2,400 p.)
Infa często = Matma rozszerzona więc jak napiszesz na 60 min rozszerzenie to się gdzieś tam dostaniesz ale gdańsk to min 75% z Infy i się dostaniesz na Politechnikę
a jak wygląda sytuacja gdybym wybrał się na kierunek pokrewny a po roku przeniósł się ?
komentarz 24 lutego 2018 przez Patryk Kirszenstein Bywalec (2,400 p.)
Nie wiem jak z przenosinami ale mój przyjaciel miał 75% z rozszerzonej matmy i na Infe się nie dostał na poli tylko na pokrewny
komentarz 25 lutego 2018 przez Jedras Maniak (54,860 p.)

Generalnie to z przenosinami nie jest tak łatwo i mało kiedy się da. Na informatykę szczególnie.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 367 wizyt
pytanie zadane 6 lipca 2018 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez betman Bywalec (2,630 p.)
0 głosów
4 odpowiedzi 1,707 wizyt
pytanie zadane 13 maja 2018 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez maxiu Nowicjusz (220 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 1,110 wizyt

93,720 zapytań

142,648 odpowiedzi

323,266 komentarzy

63,270 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...