• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

problem z czatem socket.io

Object Storage Arubacloud
0 głosów
156 wizyt
pytanie zadane 24 lutego 2018 w JavaScript przez Krzysztofson Użytkownik (620 p.)
zmienione kategorie 24 lutego 2018 przez ScriptyChris

Witam,

mam problem z czatem korzystającym z socket.io, w pliku twojewiadomosci.php dodałem kod:

<script src="/socket.io/socket.io.js"></script>
	<script>
		var socket = io.connect();
	</script>

dostaje komunikat, że io jest niezdefiniowane.

w czym tkwi problem ?

kod po stronie serwera mam dokładnie ze strony socket.io

var app = require('express')();
var http = require('http').Server(app);
var io = require('socket.io')(http);

app.get('/', function(req, res){
  res.sendFile(__dirname + '/twojewiadomosci.php');
});

io.on('connection', function(socket){
  console.log('a user connected');
  socket.on('disconnect', function(){
    console.log('user disconnected');
  });
});


http.listen(3000, function(){
  console.log('listening on *:3000');
});

 

komentarz 25 lutego 2018 przez writen Nałogowiec (29,060 p.)
Dlaczego wysyłasz plik php?
komentarz 25 lutego 2018 przez Krzysztofson Użytkownik (620 p.)
w tym pliku mam napisany czat

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 24 lutego 2018 przez Ehlert Ekspert (212,670 p.)
Sprawdź w network czy plik js się załadował.
komentarz 24 lutego 2018 przez Krzysztofson Użytkownik (620 p.)
nie załadował się, gdy na niego klikam otwiera się karta 404 not found
komentarz 24 lutego 2018 przez Ehlert Ekspert (212,670 p.)

Skoro się nie załadował to na jakiej podstawie oczekujesz że Io będzie zdefiniowane?

<script src="https://cdnjs.cloudflare.com/ajax/libs/socket.io/2.0.4/socket.io.js"></script>
komentarz 25 lutego 2018 przez Krzysztofson Użytkownik (620 p.)
Mój problem polega na tym ze nie mam pojęcia dlaczego się nie zaladowal, i chciałbym się dowiedzieć jaka jest tego przyczyna
0 głosów
odpowiedź 25 lutego 2018 przez krzychna33 Początkujący (330 p.)
var socket = io();

Tak musisz sobie socketa zdefiniować, nie przez metodę connect. Po stronie klienta oczywiście.

komentarz 25 lutego 2018 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

dostaje komunikat, że io jest niezdefiniowane

Jeśli brakuje mu obiektu io, to też nie wywoła tego jako funkcji.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 706 wizyt
pytanie zadane 18 lutego 2018 w JavaScript przez Yashe Dyskutant (7,720 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 153 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 418 wizyt

92,571 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,643 komentarzy

61,959 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...