• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak optymalnie przekazać informację z PHP do CSS?

VPS Starter Arubacloud
+1 głos
381 wizyt
pytanie zadane 22 lutego 2018 w PHP przez Artek Stary wyjadacz (11,800 p.)

W php losuję 2 nazwy plików obrazów w zakresie od 1 do 20 - każdy jest inny. Obrazy te są używane jako background-image dla 2 div'ów.

I to wszystko działa wiem jak to zrobić to nie problem. 

Pytanie tylko jak najoptymalniej przekazać dane z php do css. Jeżeli wykorzystam style inline

style="background : url(...) . . ."

No to można się doczepić, że mieszam warstwy aplikacji - mieszam html z css.

No, ale jeżeli nie tak to do głowy przychodzi mi tylko rozwiązanie polegające na wpakowaniu na stałe do arkusza stylów 20 reguł css podczas gdy jednocześnie będę korzystał jedynie z 2. Tu z kolei można się doczepić, że tworzę niepotrzebnie spasiony plik css i marnuję transfer.

 

Są jeszcze jakieś inne możliwości? Jeżeli nie to które z powyższych wybrać i dlaczego?

3 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 25 lutego 2018 przez Artek Stary wyjadacz (11,800 p.)
Wprawdzie jeszcze tego nie wytestowałem, ale wydaje mi się, że najlepszym rozwiązaniem jest użycie elementu img i właściwości css object-fit.
0 głosów
odpowiedź 22 lutego 2018 przez Scypyon Gaduła (3,450 p.)

Chcesz to robić konkretnie w PHP? Ja bym na twoim miejscu zrobił całość w JS.

Przykład:

var numer = Math.floor(Math.random()*5)+1;
		
		function tlo()
		{
			numer++; if(numer>5) numer=1;
			
			var plik = "<img src=\"img/twojetlo"+ numer + ".jpg\" />";
			
			document.getElementById("tlo").innerHTML = plik;
			
			setTimeout("tlo()", 5000);
			
		}

 

komentarz 22 lutego 2018 przez Artek Stary wyjadacz (11,800 p.)
Też o tym myślałem. No tylko powstaje pytanie co jeżeli JS nie zadziała? A nie musi być tak tylko w sytuacji gdy user wyłączy JS.
komentarz 22 lutego 2018 przez Scypyon Gaduła (3,450 p.)
No to wtedy zostałoby 1 bazowe tło, czyli nie tak źle, moim zdaniem
komentarz 22 lutego 2018 przez Artek Stary wyjadacz (11,800 p.)
No to bazowe tło też jest losowane właśnie
komentarz 22 lutego 2018 przez Scypyon Gaduła (3,450 p.)
Dlaczego? przecież możesz ustalić ,że np. <img src="img/przykladowe-tlo.jpg> a w js zmieniasz cały url, nie wiesz czy wiesz o co mi chodzi? Podesłać ci kod?
komentarz 22 lutego 2018 przez Artek Stary wyjadacz (11,800 p.)
Ja doskonale rozumiem o co Ci chodzi. Jednak takie rozwiązanie odpada bo obrazki mają być różnorodne i mają cały czas się zmieniać tak aby użytkownik się nie nudził. Druga kwestia, że nie korzystam z img tylko z div bo chcę wykorzystać background-size : cover; Ale to szczegół
komentarz 22 lutego 2018 przez Scypyon Gaduła (3,450 p.)
Wiesz, napisałem to jako przykład, to jest tylko idea. Chyba nie jest dla ciebie problemem napisanie tego, jeżeli tak to służę pomocą :) Skoro tak, to póki co zrób tak jak umiesz, a na optymalizacje przyjdzie czas.
komentarz 22 lutego 2018 przez Artek Stary wyjadacz (11,800 p.)
No tak, na optymalizację przyjdzie czas
0 głosów
odpowiedź 22 lutego 2018 przez xandros Nałogowiec (29,450 p.)
Równie dobrze mógłbyś dodać do img dynamiczny src, więc w tym wypadku mieszanie HTML z CSSem można jakkolwiek wybaczyć. Patrz: http://champion.gg/ (ikonki postaci)

2. opcja równiez nie jest zła. Szczególnie, że plik CSS z reguły jest cachowany w przeglądarce.
komentarz 22 lutego 2018 przez Artek Stary wyjadacz (11,800 p.)
Chodzi o to, że nie używam img tylko div wraz z wykorzystaniem właściwości css background-size : cover

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 200 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 203 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 139 wizyt
pytanie zadane 7 sierpnia 2015 w PHP przez LordFejder Nowicjusz (210 p.)

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,088 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...