• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Usunięcie koncówki .html, .php z url

Object Storage Arubacloud
0 głosów
2,370 wizyt
pytanie zadane 21 lutego 2018 w JavaScript przez Vorex444 Dyskutant (9,610 p.)
Cześć, jak usunac z linku .php gdy ktos wchodzi nas stronę, z tego co wiem jest taka możliwosc ale zapomnialem jak to sie nazywa. .PHP równiez się da?
komentarz 21 lutego 2018 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)
komentarz 22 lutego 2018 przez Vorex444 Dyskutant (9,610 p.)
uzyłem to, i wiekszosc obrazków teraz nie działa, jyz tyle probowalem zeby to naprawic szukalem na necie nic nie działa, moze ty znasz jakis sposób?
komentarz 22 lutego 2018 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)
Obrazki się nie wczytują, bo mogłeś podać złe ścieżki.

Nie wiem co konkretnie zrobiłeś (nie podałeś dokładnych informacji), ale Twój problem bardziej pasuje do kategorii PHP niż JavaScript - działasz teraz po stronie serwera.
komentarz 22 lutego 2018 przez Vorex444 Dyskutant (9,610 p.)
A to wiem :D,  sciezka dobra

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 21 lutego 2018 przez hhh Gaduła (4,110 p.)
Poczytaj o przyjaznych adresach. Możesz w tym celu wykorzystać skonfigurowany plik .htaccess i w nim ustawić przekierowania, albo zrobić to bezpośrednio w konfiguracji serwera.

W praktyce wygląda to np. tak:

strona.pl/podstrona.php => strona.pl/kontakt
komentarz 21 lutego 2018 przez Ehlert Ekspert (212,670 p.)
Dla mnie bez sensu rozwiązanie, z wyjątkiem sytuacji gdzie mamy stronę wizytówkę. Ale po co wtedy php.
komentarz 21 lutego 2018 przez hhh Gaduła (4,110 p.)
Tzn taki dałem tylko przykład. Rozszerzenie witryny z .htaccess-em to tylko dopisanie kilku linijek do pliku który i tak zazwyczaj siedzi razem z resztą plików strony w jednym katalogu. Nie pamiętam dokładnie, ale chyba można też dopisać regułę na podstrony typu artykuły, i wtedy powinno się to automatyczne skalować.
0 głosów
odpowiedź 21 lutego 2018 przez Ehlert Ekspert (212,670 p.)

W tablicy $_SERVER masz klucz REQUEST_URI.​​​​​​

Korzystając z niego możesz wykonywać php nawet pod rozszerzeniem strona/index.psd. Aby uniknąć takich problemów możesz pomyśleć o jakimś routingu. Jest milion gotowych paczek do pobrania z Composera.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 815 wizyt
pytanie zadane 13 listopada 2018 w Sieci komputerowe, internet przez yaro25 Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 659 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 187 wizyt
pytanie zadane 22 marca 2022 w PHP przez MKolaj15 Bywalec (2,270 p.)

92,552 zapytań

141,400 odpowiedzi

319,531 komentarzy

61,938 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...