• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Program uruchamia się niepoprawnie mimo... Poprawnego uruchomienia [OPIS]

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
178 wizyt
pytanie zadane 21 lutego 2018 w C i C++ przez Hiskiel Pasjonat (22,830 p.)
Nie rozumiem o co może chodzić. Mam sobie program AutoUSB, na początku sprawdza on czy w rejestrze jest wartość taka i taka, jak nie to ją dodaje (to ważne, bo jest HKCU/Software/Microsoft/Windows/CurrentVersion/Run/AutoUSB [dane typu REG_SZ, wartość to ścieżka do programu]). Czyli w założeniu program powinien uruchamiać się przy starcie systemu... I tak jest... ALE. Program czyta dwie wartości z pliku config.txt (który jest w danej lokalizacji, sprawdzałem). Podczas uruchamiania się z startem wypisuje, że nie ma pliku config.txt. Ale gdy uruchamiam go normalnie, "ręcznie" to wszystko normalnie działa. Dlaczego tak jest?

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 31 marca 2018 przez monika90 Pasjonat (22,940 p.)
edycja 31 marca 2018 przez monika90
Czy to jest program napisany przez ciebie? Jeżeli tak, to czy używasz względnej ścieżki przy otwieraniu plik config.txt? Znaczenie względnej ścieżki zależy od katalogu bieżącego, a katalog bieżący może być różny, zależnie od tego jak program został uruchomiony. Np. kiedy uruchamiasz program przez podwójne kliknięcie na ikonie pliku exe, to katalogiem bieżącym będzie katalog w którym plik exe się znajduje, a kiedy system uruchamia program podczas startu to będzie to c:\windows\system32 lub coś w tym rodzaju.
–1 głos
odpowiedź 31 marca 2018 przez MsMaciek123 Pasjonat (24,760 p.)
Hmm... Jaki system? Zanim Windows wczyta pliczki itp.. minie troche czasu, spróbuj opóźnić start programu

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 1,243 wizyt
pytanie zadane 16 maja 2019 w Systemy operacyjne, programy przez Snaxooo Nowicjusz (150 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 151 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 269 wizyt
pytanie zadane 29 marca 2018 w Systemy operacyjne, programy przez Eryk Chojnacki Obywatel (1,420 p.)

92,451 zapytań

141,261 odpowiedzi

319,073 komentarzy

61,853 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...