• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jaki język programowania na początek? [ankieta]

Object Storage Arubacloud
0 głosów
2,483 wizyt
pytanie zadane 21 lutego 2018 w C i C++ przez Karol Pichurski Nowicjusz (140 p.)
Witam,

mam pewien problem z wyborem języka programowania na początek i zastanawiam się między trzema językami:

- c++

- c#

- python

Jaki według was język jest najlepszy na początek i co go różni od pozostałych?

Z góry dziękuję i pozdrawiam :)
Możliwe odpowiedzi:
c++ (7 głosów, 37%)
c# (4 głosów, 21%)
python (8 głosów, 42%)

3 odpowiedzi

+4 głosów
odpowiedź 21 lutego 2018 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
To ja prosilbym o zamkniecie tego tematu i uzycia wyszukiwarki na forum. Ankieta jak i pytanie powtarza sie juz wielokrotnie.

Edit::

Zeby nie bylo, ze moja odp nie ma nic do tematu. Obohetnie ktory, jak masz marnowac czas na siedzenie i gdybynie ktory jezyk jest dobry na piczatek to trac dalej czas. Wez dowolny i opanuj podstawy, a pozniej zdecyduj sie co chcesz programowac i dobierz najlepszy jezyk do tego
+3 głosów
odpowiedź 21 lutego 2018 przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)
Ale na czym ci konkretnie zależy? Na nauce programowania ogólnie czy na stworzeniu pewnego projektu? Jeśli to pierwsze, to możesz wybrać którykolwiek z tych języków. Każdy z nich nauczy cię podstawowych konstrukcji (warunki, pętle, zmienne, klasy itd.) i obycia w pisaniu programów. Jeśli drugie, to podziel się z nami swoimi potrzebami i jakoś spróbujemy ci pomóc.
+1 głos
odpowiedź 21 lutego 2018 przez Józef Mądrala (5,200 p.)
Wybór języków w tej ankiecie wydaje mi się nieco arbitralny, ale to pryszcz.

Python jest całkiem fajnym i uniwersalnym językiem, który pozwala napisać aplikacje w bardzo krótkim czasie. Wydaje mi się jednak, że bardzo uproszczona składnia może doprowadzić do tego, że później trudno nam będzie przestawić się na inny język.

C# daje ogromne możliwości i stosunkowo łatwo z nim znaleźć później pracę. Problem polega jednak na tym, że jest on w pełni obiektowy, co może skutkować wystąpieniem poważnych trudności w zrozumieniu podstaw (przed opanowaniem obiektówki sporo rzeczy trzeba przyjmować w nim "na wiarę").

Dlatego też sądzę, że spośród wyżej wymienionych języków na start najlepszy będzie C++. Nawet jeżeli nie opanujesz go na poziomie "średnio-zaawansowanym" (spotkałem się z opiniami, że wzbicie się na wyżyny może zająć całe lata), to wystarczy, iż zaznajomisz się z jego podstawami, które później pozwolą Ci swobodnie wejść w jakąś inną technologię (ja po C++ zacząłem się bawić w C# i muszę przyznać, że takie zaplecze bardzo mi pomogło).

P.S. Oczywiście rozumiem, że nie masz jeszcze sprecyzowanej wizji swojej działalności i chcesz nauczyć się programować, bo np. wydaje Ci się to fajnym zajęciem. Jeżeli natomiast wiesz, co chcesz zrobić (bazy danych, uczenie maszynowe, game-dev itp.) i szukasz odpowiedniego narzędzia (traktujesz więc programowanie instrumentalnie), to powinieneś raczej poszukać odpowiedzi na forach, które są związane z interesującą Cię tematyką.
komentarz 21 lutego 2018 przez Karol Pichurski Nowicjusz (140 p.)
I na taką odpowiedź czekałem.

Dziękuję bardzo :)
komentarz 21 lutego 2018 przez the_danger Gaduła (4,800 p.)

Dlatego też sądzę, że spośród wyżej wymienionych języków na start najlepszy będzie C++. Nawet jeżeli nie opanujesz go na poziomie "średnio-zaawansowanym" (spotkałem się z opiniami, że wzbicie się na wyżyny może zająć całe lata), to wystarczy, iż zaznajomisz się z jego podstawami, które później pozwolą Ci swobodnie wejść w jakąś inną technologię

Słaby argument. Opanowanie podstaw jakiegokolwiek języka pozwoli Ci "swobodnie wejść" w jakąś inną technologię.

komentarz 21 lutego 2018 przez Józef Mądrala (5,200 p.)
Zgadzam się, ale w ankiecie zostały wymienione tylko trzy języki. W C# problemem może być obiektówka, z którą masz do czynienia od samego początku (gdy jeszcze nie wiesz nic, więc jesteś skazany na poruszanie się, jak dziecko we mgle), natomiast jeżeli porównasz składnię C++ i Pythona, to wydaje mi się, że ten pierwszy będzie lepszy na start (chodzi mi tutaj o popularność/uniwersalność zastosowanych w niej rozwiązań).
komentarz 21 lutego 2018 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)

Wedlug Ciebie C++ jest popularnisjzy i latwiejszy? Bo moim zdaniem python jest latwiejszy i uzywany w roznych dziedzinach. Oprocz tego 

 że wzbicie się na wyżyny może zająć całe lata)

Jak w kazdym innym jezyku

Dlatego też sądzę, że spośród wyżej wymienionych języków na start najlepszy będzie C++. Nawet jeżeli nie opanujesz go na poziomie "średnio-zaawansowanym" (spotkałem się z opiniami, że wzbicie się na wyżyny może zająć całe lata), to wystarczy, iż zaznajomisz się z jego podstawami, które później pozwolą Ci swobodnie wejść w jakąś inną technologię

Tak juz wyzej napisano to nie jest argument i nie rozumiem wybru tylko tych 3 jezykow.. Nawet nie doradzilbym wyboru jezyka, skoro nie wiem o co chodzi. Jezeli chce pisac strony internetowe to po co uczyc sie c++?

Python jest całkiem fajnym i uniwersalnym językiem, który pozwala napisać aplikacje w bardzo krótkim czasie. Wydaje mi się jednak, że bardzo uproszczona składnia może doprowadzić do tego, że później trudno nam będzie przestawić się na inny język.

Chodzi o nauke podstaw, ify, petle itd co jest raczej podobne we wszytskich jezykach, rownie dorze mozna by uczyc sie na pascalu ktory ma 50 lat, a przejscie na inny jezyk i tak byloby latwiejsze.

C# daje ogromne możliwości

Mozesz je wymienic? Bo wedlug mnie w obecnych czasach ilosc bibliotek, ktore sa dostepne pozwalaja na wszytsko w kazdym jezyku, ale chodzi o komfort i wydajnosc

 

komentarz 21 lutego 2018 przez Józef Mądrala (5,200 p.)
edycja 21 lutego 2018 przez Józef

Wedlug Ciebie C++ jest popularnisjzy i latwiejszy? Bo moim zdaniem python jest latwiejszy i uzywany w roznych dziedzinach

Tutaj chyba się nie zrozumieliśmy. Nie twierdzę, że C++ jest łatwiejszy czy popularniejszy od Pythona, bo nie jest (Python ma znacznie niższy próg wejścia). Twierdzę jedynie, że popularniejsze są elementy składni C++ (np. stosowanie średników, klamerek itp.) Uważam, że (i tutaj zaznaczam, iż mogę się mylić - nie jestem pedagogiem) jeżeli nowicjusz przyzwyczai się do pewnych rozwiązań stosowanych w Pythonie (np. uzależnienie początku i końca pętli od wcięcia, a nie od wspomnianych wcześniej klamerek), to trudniej będzie mu się przestawić na bardziej klasyczny styl.

Być może są to pierdoły, ale późniejsze ciągłe poprawianie kodu w innym języku, bo zapomina się np. o średnikach po prostu będzie utrudniało naukę.

Tak juz wyzej napisano to nie jest argument i nie rozumiem wybru tylko tych 3 jezykow.. Nawet nie doradzilbym wyboru jezyka, skoro nie wiem o co chodzi. Jezeli chce pisac strony internetowe to po co uczyc sie c++?

Jeżeli chce pisać strony internetowe, to nie pytałby, który z wymienionych języków byłby najlepszy na start (a już na pewno nie wymieniałby tylko tych języków). Autor wątku poprosił o opinie na temat c++, c# i pythona, więc o nich napisałem (zaznaczając, że kieruję się do osoby, która jeszcze nie wie, co chce tak naprawdę robić).

Mozesz je wymienic? Bo wedlug mnie w obecnych czasach ilosc bibliotek, ktore sa dostepne pozwalaja na wszytsko w kazdym jezyku, ale chodzi o komfort i wydajnosc

To była tylko luźna uwaga dotycząca popularności C# i całej platformy .NET. Ogólnie zgadzam się z Tobą.

Podobne pytania

92,567 zapytań

141,420 odpowiedzi

319,616 komentarzy

61,953 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...