• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Początek przygody z JavaScript

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
667 wizyt
pytanie zadane 21 lutego 2018 w JavaScript przez Secrus Nałogowiec (32,880 p.)
Cześć, na fali popularności, postanowiłem spróbować JavaScript...u(?)...a(?). Nie będę zadawał pytania o książki, bo takie już na forum znalazłem tematy (tak, skorzystałem z search bara).

1. Czy do JavaScript używa się jakiegoś IDE? Widziałem, że Visual Studio ma możliwość tworzenia projektów w JS, ale czy to nie będzie jak F16 do polowania na komary? Wystarczy VSCode, Sublime Text lub nawet Notepad++, czy od razu siadać do VS?

2. Czy do zapoznania się z JS, dobrze będzie zacząć od serii p. Mirosława Zelenta? Szczególnie na tym forum, słyszy się dużo na temat błędów/nie poprawności kursów MZ. Jak jest w przypadku kursu JS?

3. Czy JS służy TYLKO do tworzenia front-endu (tak, słyszałem od Node.js na back-end) stron, czy można go wykorzystać do innych zastosowań np. poza przeglądarką? (słyszałem gdzieś, że JS opuszcza przeglądarki i zaczyna być wykorzystywany nawet w robotyce, stąd takie pytanie)

4. Jak dużo czasu trzeba poświęcić HTML i CSS, żeby nauka JS miała sens? Osobiście nie lubuje się w tworzeniu interfejsów, mam do tego dwa prawe kursory...

5. Jest jakaś stronka z ćwiczeniami do JS? Coś w stylu SPOJa?

Na razie to tyle, prawdopodobnie im więcej osób się wypowie, tym więcej kolejnych pytań się pojawi. Liczę na spory odzew, gdyż patrząc po aktywności na forum, JS jest w pierwszej 5 tematów (osobiste obserwacje).

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 21 lutego 2018 przez Comandeer Guru (599,730 p.)
wybrane 21 lutego 2018 przez Secrus
 
Najlepsza
  1. VS wgl się nie nadaje moim zdaniem. Jak już chcesz IDE, to szedłbym w WebStorm. Niemniej wystarczy każdy edytor kodu.
  2. Osobiście zacząłbym od materiałów MDN i np. serii książek od Rauschmayera.
  3. Nie, JS można wykorzystywać także poza przeglądarką. Najpopularniejsze zastosowania do m.in. backend czy Internet of Things. Da się także robić np. aplikacje desktopowe (Electron, nw.js). JS jest także fajnym językiem do tworzenia programów konsolowych i różnego rodzaju narzędzi.
  4. Nie trzeba, jeśli się idzie mocno w JS development, można nawet nie mieć nic wspólnego z HTML i CSS (bo np. robi się narzędzia do tworzenia dokumentacji).
  5. Pewnie są, tylko po co, skoro można po prostu pochodzić po GitHubie i spróbować zrobić po swojemu dowolny projekt.
komentarz 21 lutego 2018 przez kap Stary wyjadacz (11,620 p.)
Czemu VS (Code?) się nie nadaje?
komentarz 21 lutego 2018 przez Comandeer Guru (599,730 p.)
VS Code się nadaje – tak jak każdy edytor kodu, o czym pisałem. VS się nie nadaje, bo to megakobyła niekoniecznie do webdevu.
komentarz 21 lutego 2018 przez kap Stary wyjadacz (11,620 p.)
A ok, nie byłem pewien czy o "duże" VS chodzi - tak pytam, bo to zawsze ciekawe - myślałem, że może masz jakieś przemyślenia na temat WS vs VSC.
0 głosów
odpowiedź 21 lutego 2018 przez ShiroUmizake Nałogowiec (46,300 p.)
1. To zależy, czy piszemy skrypt by coś się ładnie zaświeciło czy applikacje do modyfikacji zdjęć.

2. To zależy czego oczekujemy.

3. Nie, to zależy od projektu, nie zawsze JS-em wszystko rozwiążesz bądż wydajnie rozwiążesz.

4. To zależy jaki poziom oczekujesz.

5. Codewars.
komentarz 21 lutego 2018 przez Secrus Nałogowiec (32,880 p.)
1. Ok, zrozumiałem :)

2. Powiedzmy, że podstaw dzięki którym będzie można potem ruszyć dalej z JS

3. Rozumiem, że chodzi tu także od front, tak? Czy coś mieszam?

4. Chodzi raczej o to czy można tworzyć w JS, bez bawienia się w HTML i CSS

5. Spojrze co oferują
komentarz 21 lutego 2018 przez ShiroUmizake Nałogowiec (46,300 p.)
2. Tak

3. Nie, powiedzmy backEnd niskopoziomowy do stawiania usług js-em raczej nie rozwiążesz.

4.Tak, ale to zabawa dla upośledzonych.
komentarz 21 lutego 2018 przez Comandeer Guru (599,730 p.)

Tak, ale to zabawa dla upośledzonych.

Kurde, więc jednak jestem upośledzony…

Nie, powiedzmy backEnd niskopoziomowy do stawiania usług js-em raczej nie rozwiążesz. 

Co to znaczy "backend niskopoziomowy"? Bo mikroserwisy da się w JS ogarnąć. 

komentarz 21 lutego 2018 przez ShiroUmizake Nałogowiec (46,300 p.)
Czyli używasz TYLKO powiedzmy moduły Vuetify, BootstrapUI zero swojego CSS-a? Nie sprawdzałem czy rabida da się postawić za pomoca JS :).
1
komentarz 21 lutego 2018 przez Comandeer Guru (599,730 p.)

Czyli piszę aplikacje konsolowe i backend, które wypluwają JSON/korzystają z stdout i nie ma tam żadnego HTML-a i CSS-a?

komentarz 21 lutego 2018 przez ShiroUmizake Nałogowiec (46,300 p.)
No ok, ale jaka ich jest część względem całych prac.
1
komentarz 21 lutego 2018 przez Comandeer Guru (599,730 p.)
Z mojej perspektywy – 100%, bo za to mi płacą. Robię backend, to robię backend – nie obchodzi mnie, jak wyświetlane są dane. Robię aplikację konsolową, to robię aplikację konsolową – nie obchodzi mnie, do czego będzie później wykorzystywana.
komentarz 21 lutego 2018 przez kap Stary wyjadacz (11,620 p.)

@ShiroUmizake
 

No ok, ale jaka ich jest część względem całych prac.

Na projekcie który robię to tak 80% do 20% na korzyść nieprzeglądarkowego JSa w skali projektu, a z mojej perspektywy 95% tego co robię to backend i biblioteki w JSie.

komentarz 22 lutego 2018 przez ShiroUmizake Nałogowiec (46,300 p.)
No u nas tak typowej nie przeglądarkowej to może 30%, reszta web.  W sumie jak to widać, zależy od projektów.

Ale dla typowej strony, to raczej no za długo nie pociągniesz na samym JS.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 410 wizyt
pytanie zadane 16 maja 2020 w Nasze poradniki przez pawelrutkowski Nowicjusz (150 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 259 wizyt
pytanie zadane 14 października 2016 w HTML i CSS przez helikopter Nowicjusz (180 p.)
+1 głos
4 odpowiedzi 4,874 wizyt
pytanie zadane 5 października 2017 w JavaScript przez Vorex444 Dyskutant (9,610 p.)

92,454 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,088 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...