• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Visual Studio Code jako PHP IDE (?) Ktoś korzysta?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
4,037 wizyt
pytanie zadane 20 lutego 2018 w Systemy operacyjne, programy przez Daniel90 Pasjonat (17,970 p.)

TL;DR > Czy VS Code nadaje się do "komercyjnej" pracy z PHP? Jest tu ktoś kto z tego korzysta?

https://code.visualstudio.com/docs/languages/php + różne wtyczki typu integracja z githubem

Zaczynam przygodę z php i szukam odpowiedniego środowiska do pracy (na początku wystarczyłby zwykły notepad++ ale wolę się uczyć na jakimś IDE skoro i tak prędzej czy później bym na takowe przeszedł jeśli bym w przyszłości poszedł do pracy jako programista).

PHPStorm > płatny, studentem nie jestem od kilku dobrych lat.

Netbeans > ociężały, ciężko mi się w nim odnaleźć.

komentarz 20 lutego 2018 przez Mariusz08 Maniak (62,300 p.)

PHPStorm

Jest 30-dniowy trial. 

komentarz 20 lutego 2018 przez Daniel90 Pasjonat (17,970 p.)
A potem 200 euro za rok więc mnie te 30 dni nie ratuje.
1
komentarz 20 lutego 2018 przez Mariusz08 Maniak (62,300 p.)
Z tego co wiem, to potem sesja PHPStorma będzie się ograniczała do 30 minut. Po 30 minutach program się wyłączy, ale nadal możesz go włączyć (chociaż to trochę bez sensu...).
2
komentarz 20 lutego 2018 przez Mariusz08 Maniak (62,300 p.)
Poza tym jakie 200 euro? 200 euro płaci organizacja/firma. Osoba prywatna 90 euro/rok i 9 euro/miesiąc.
1
komentarz 20 lutego 2018 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)

A potem 200 euro za rok więc mnie te 30 dni nie ratuje.

Nie 200, a 89€ za pierwszy rok i jeszcze niższa kwota za 2 i 3 rok - chyba że potrzebujesz kupić na firmę, ale takiej informacji nigdzie nie widzę. Gdzieniegdzie dało się też uzyskać 20% zniżki, chyba wysyłali kod na email za subskrypcje newslettera czy coś takiego (a przynajmniej kiedyś o czymś takim słyszałem).

Z VS Code nie korzystałem, ale na stronie którą podałeś widzę

Visual Studio Code is a great editor for PHP development

Więc to raczej nie IDE a zwykły edytor, ewentualnie z jakimiś dodatkami. 

Edit: heh, @Mariusz08 był szybszy.

1
komentarz 20 lutego 2018 przez Daniel90 Pasjonat (17,970 p.)

Faktycznie 90 euro, źle spojrzałem. To już trochę lepiej smiley

komentarz 20 lutego 2018 przez Vento Pasjonat (17,120 p.)

@Daniel90,

Uczeń/Student licencja za darmo na rok o ile nim jesteś...

https://www.jetbrains.com/student/

1
komentarz 20 lutego 2018 przez Mariusz08 Maniak (62,300 p.)

studentem nie jestem od kilku dobrych lat.

 

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 20 lutego 2018 przez rafal.budzis Szeryf (85,260 p.)
VS Code jest świetnym narzędziem używam od bety (2 lata i trochę) ;). Potrafi na prawdę sporo a integracje z kontrolą wersji (GIT) ma znacznie lepszą niż PHP Storm. Używam do pracy z PHP 5.6 oraz 7, JavaScript ES5, ES6 i React.

VS Code jest dość nowym programem dlatego też starzy wyjadacze przyzwyczajeni do swojego IDE nie przekonają się do VS Code. I będzie dużo opinii w stylu wybierz PHP Storma.

Jednym z plusów VSCode jest fakt ze znacznie łatwiej zacząć z niego korzystać. PHP Storma nie da się używać bez ustawienia po swojemu. Strasznie mnie to irytowało a miałem kilka podejść do PHP Storma. VSCode ma przyjazne ustawienia domyślne które tak nie przeszkadzają przy przejściu z Notepad++.
komentarz 20 lutego 2018 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)

a integracje z kontrolą wersji (GIT) ma znacznie lepszą niż PHP Storm

A co dokładnie jest lepszego?

VS Code jest dość nowym programem dlatego też starzy wyjadacze przyzwyczajeni do swojego IDE nie przekonają się do VS Code.

No nie wiem, jeśli coś jest naprawdę dobre to część ludzi z automatu na to idzie - nawet i starzy wyjadacze.

Jednym z plusów VSCode jest fakt ze znacznie łatwiej zacząć z niego korzystać. PHP Storma nie da się używać bez ustawienia po swojemu.

Co konkretnie masz na myśli, jakie rzeczy trzeba ustawić po swojemu?

VSCode ma przyjazne ustawienia domyślne które tak nie przeszkadzają przy przejściu z Notepad++.

Przejście z Notepada++ do czegkolwiek to już jest bardzo duży skok, nawet do edytora w stylu Atom czy Sublime Text :)

PS nie odbierz tego totalnie jako atak czy coś w tym stylu. Tak, jestem stałym użytkownikiem PhpStorma, ale z czystej ciekawości patrze na inne edytory/IDE.

komentarz 20 lutego 2018 przez Daniel90 Pasjonat (17,970 p.)

@rafal612b, mógłbyś podać jakie wtyczki używasz do php na VSC?

1
komentarz 21 lutego 2018 przez rafal.budzis Szeryf (85,260 p.)
edycja 21 lutego 2018 przez rafal.budzis

@Arkadiusz Waluk

GIT

W mojej ocenie system kontroli wersji np GIT w VSCode jest bardziej pod ręką jednym kliknięciem myszki mogę zerknąć jakie pliki mam zmodyfikowane i jeszcze nie skomitowane. W PhpStorm odkryłem tylko dwa sposoby można zmienić widok z listy plików na liste zmodyfikowanych plików w widoku drzewka. Robimy to za pomocą dwóch kliknięć najpierw musimy rozwinąć selecta później wybrać dany typ wyświetlania. Albo zerknąć na diff tych plików klikająć prawym u szukając w wielkim menu kontekstowym GITa a nastepnie podglądu zmian. Jest to na tyle irytujące ze miałem to gdzieś i podgląd zmian robiłem przez konsole "git diff`em". Natomiast w VSCode wydaje się to przemyślane bo używa się tego sprawniej niż przez konsole żadnych wyskakujących okienek do podglądu comita ! :D

USTAWIENIA

PHP Storma nie lubię np za autozapisy które są na starcie uruchomione. Domyślne kolorowanie HTMLa wypala gałki oczne. Na starcie Emmet jest chyba wyłączony albo ma dziwny skrót nie pamiętam już. Zawsze mam problem żeby znaleźć w ustawieniach kupę błahych rzeczy w stylu formatowania przy zapisie lub dodawanie pustej lini na końcu pliku. Natomiast w VSCode ustawienia wyglądają jak jeden duży plik JSON ma to wielki plus podczas przeszukiwania ustawień. W Stormie gdy szukasz ustawień wyfiltruje ci treści ale i tak musisz wejść w daną sekcje ustawień z bocznego menu żeby sprawdzić co tam jest. w VSCode nigdzie nie musisz wchodzić masz wy filtrowane wszystkie opcje. A sam JSON nie jest lub nie powinien być czymś strasznym dla programistów.

@Daniel90 Startowo bez pluginów VSCode radzi sobie z wyświetlaniem błędów składni i podpowiedzami. Musisz w ustawieniach dać tylko 

{
    "php.validate.executablePath": "F:\\wamp\\bin\\php\\php7.0.0\\php.exe"
}

Kiedyś udało mi się xDebuga połączyć z edytorem fajna sprawa ale jak ci sie nie uda to trudno samemu mam z tym obecnie problemy kiedyś używałem tego ;) https://marketplace.visualstudio.com/items?itemName=felixfbecker.php-debug

ale może jest coś innego co radzi sobie lepiej lub łatwiej to skonfigurować. Społeczność VSCode jest spora więc na pewno coś uda ci się dobrać nie chce podawać swoich pluginów bo być może w trakcie wyszły lepsze ;) https://marketplace.visualstudio.com/search?term=php&target=VSCode&category=All%20categories&sortBy=Relevance

Każdy może stworzyć własny plugin i w tym tkwi moc tego edytora ponieważ programiści piszą dla programistów więc prawie zawsze jest tam coś co może się przydać. Sam poczyniłem plugin do łączenia się z bazami danych aby mieć pod ręką dostęp do danych w bazie. https://marketplace.visualstudio.com/items?itemName=bajdzis.vscode-database Lecz obecnie słabo stoję z czasem aby go ulepszać :/

1
komentarz 21 lutego 2018 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)

W mojej ocenie system kontroli wersji np GIT w VSCode jest bardziej pod ręką jednym kliknięciem myszki mogę zerknąć jakie pliki mam zmodyfikowane i jeszcze nie skomitowane. 

To coś kiepsko szukałeś: https://drive.google.com/open?id=1hMC31po-BIw6iUmPLUPaCow0w6t05f_o

Fakt faktem, część rzeczy też robię z konsoli, np. zmiana gałęzi jest dla mnie po prostu szybsza przez wpisanie polecenia niż szukanie jej gdzieś na liście. Commituje już za to z PhpStorma jednym skrótem - wciskam CTRL+K, wpisuje wiadomość commita i ewentualnie zaznaczam wybrane pliki, szybciej niż konsolowo dodawać ręcznie. No i rzecz niezastąpiona jak dla mnie to rozwiązywanie konfliktów, PhpStorm otwiera okienko podzielone na 3 części gdzie są dwie wersje pliku i wynikowa i tylko klika się na poszczególne fragmenty kodu, które ma wstawić. W razie czego można ręcznie poprawić. Cały czas przy tym oczywiście sugeruje składnie, podświetla co jest używane a co nie, pokazuje błędy itd. VS Code też to ma?

PHP Storma nie lubię np za autozapisy które są na starcie uruchomione. 

Nie wiem czego w tym nie lubisz, jak dla mnie to jest genialne bo nie trzeba pamiętać o tym, aby robić to samemu. Pisze coś, wciskam F5 w przeglądarce i już jest, oszczędzam jeden skrót klawiszowy (tak, wiem że F5 też mogę oszczędzić, czasem z tego korzystam). Nie wspominając już o sytuacji, gdy coś dłuższy moment piszesz, nie zapisujesz i zawiesi się komputer/zabraknie prądu/cokolwiek co powoduje, że to utracisz. No i nikt tego nie wymusza, wystarczy raz na starcie ustawić i problem znika.

Domyślne kolorowanie HTMLa wypala gałki oczne.

Kolorowanie zależy z pewnością od motywu, jaki sobie wybierzesz takie masz. Ja mam ciemny motyw Darcula, kolorowanie HTML bardzo mi leży: https://drive.google.com/open?id=11dcuzKTeS9sNAz6bCyURppuePd5ZoXGe

Na starcie Emmet jest chyba wyłączony albo ma dziwny skrót nie pamiętam już.

Jest włączony. Dziwny skrót? Wpisujesz, wciskasz TAB i gotowe, to chyba taki standardowy skrót.

Zawsze mam problem żeby znaleźć w ustawieniach kupę błahych rzeczy w stylu formatowania przy zapisie lub dodawanie pustej lini na końcu pliku.

To jest tylko i wyłącznie kwestia przyzwyczajenia, mnogość opcji z początku przytłacza, ale jest na plus.

Natomiast w VSCode ustawienia wyglądają jak jeden duży plik JSON ma to wielki plus podczas przeszukiwania ustawień

Ja tam wolę jak mam wszystkie ustawienia graficznie ładnie ułożone, posegregowane, opisane. Tam gdzie trzeba są przyciski do testowania czegoś, tam gdzie trzeba jest opis do pomocy. A JSON to goły plik konfiguracyjny, z którego nic nie wynika. Jak nie wiem co robi dana sekcja to muszę od razu szukać w dokumentacji edytora. Średnio fajnie. 

Cóż, szanuję i każdy ma prawo korzystać z czego chce i co mu się podoba, ale nie do końca rozumiem. W mojej ocenie Twoje uwagi do PhpStorma wynikają z tego, że Cię przytłoczył. Mnie z początku też, wejście nie było najprzyjemniejsze. Ale po przetrwaniu tego z każdą minutą jest lepiej, a później nie chcesz go oddać. Polecam, ale jeśli nie chcesz to nie, po prostu :)

komentarz 21 lutego 2018 przez rafal.budzis Szeryf (85,260 p.)

Dzięki może za trzecim podejściem się przekonam :D Zwracam honor odnoście kontroli wersji wychodzi ze po prostu nie wiedziałem gdzie kliknąć. Źle wspomniałem o ustawieniach nie jest to czysty JSON tylko coś na wzór pliku JSON. 

Link do grafiki : 

https://az754404.vo.msecnd.net/public/default-settings.gif

Ustawienia są podzielone na sekcje dodatkowo twoje nadpisane ustawienia są po prawej a po lewej są domyślne więc w każdym momencie możesz zobaczyć jakie ustawienie jest domyślnie.

Przyznaje ze masz racje PHPStorm mnie przytłoczył pierwsze podejście miałem 2 lata temu. Lecz kolejne podejście do PHPStorma miałem niecały miesiąc temu wówczas miałem wielki problem z skrótami klawiaturowymi do których już byłem przyzwyczajony. Natomiast gdy ktoś przechodzi z PHPStorma do VSCode może użyć pluginów :D https://marketplace.visualstudio.com/items?itemName=k--kato.intellij-idea-keybindings. Miałem też jakiś problem z integracją eslinta ale nie pamiętam co było dokładnie problemem. Z konsoli działał w edytorze sypały się błędy.

1
komentarz 21 lutego 2018 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)
Ok, dzięki, po tej grafice rozumiem. Wyjaśnienie, podział i ustawienie domyślne po lewej są spoko, wiadomo o co chodzi.

ESLintem prawdę mówiąc się nie bawiłem, znacznie częściej jednak w samym PHP siedzę.

Może jeszcze się przekonasz, jeśli nie to nie, ważne, aby Tobie się wygodnie pracowało.
0 głosów
odpowiedź 20 lutego 2018 przez PaulGilbert Gaduła (3,280 p.)
Mnie się bardzo dobrze do PHP, HTML i CSS używa Bracketsa. Polecam z wtyczką Emmet.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 195 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 518 wizyt
0 głosów
4 odpowiedzi 9,103 wizyt

92,572 zapytań

141,423 odpowiedzi

319,645 komentarzy

61,959 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...