• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak się przed tym ubezpieczyć?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
276 wizyt
pytanie zadane 19 lutego 2018 w C i C++ przez Hiskiel Pasjonat (22,830 p.)
Witam! Piszę program konsolowy który ma pewne zadanie, ale nie ważne. Można w nim m.in wywoływać systemowe komendy. Tylko, że problem jest taki, że gdy naciśnie się Ctrl+C (np. w print -t się to często stosuje) to nie dość, że wyłącza ping, to wyłącza program. Czy da się przed tym ubezpieczyć? Myślałem, o przekazywaniu cały czas parametrów między dwoma programami, tzn.:

1. Program główny wysyła do pobocznego jakąś zmienną czy coś, ale to w zasadzie nie musi być.

2. Program poboczny cały czas będzie czuwać i jeśli proces głównego programu nie chodzi, to do aktywnej konsoli wysyła argument? Z uruchomieniem tego programu. Chodzi o to, że gdybym napisał coś w stylu "C:\program.exe" to otworzy się nowa konsola, a to ma być w aktualnej. Czy da się to zrobić tak, że wysyła się np. Handle to konkretnej konsoli do tego pobocznego i ten poboczny w razie czego uruchomi ten główny w tej konkretnej konsoli...

 

Prosiłbym o pomoc.
komentarz 19 lutego 2018 przez mokrowski Mędrzec (155,460 p.)
Pkt 1 i 2 niezrozumiały. Proszę przeredaguj bo nie rozumiem o co chodzi?

1 odpowiedź

+2 głosów
odpowiedź 19 lutego 2018 przez mokrowski Mędrzec (155,460 p.)
wybrane 19 lutego 2018 przez Hiskiel
 
Najlepsza
Co do zabezpieczenia przed <CTRL + C>, wystarczy że zdefiniujesz "nicnierobącą" funkcję obsługi sygnału i ją zarejestrujesz.

http://en.cppreference.com/w/cpp/utility/program/signal
komentarz 19 lutego 2018 przez Hiskiel Pasjonat (22,830 p.)
Czyli po prostu jakas pusta funkcja i signal(sigint, nicnierobiacafunkcja); tak?
komentarz 19 lutego 2018 przez mokrowski Mędrzec (155,460 p.)

No tak. Albo jawny "ignor" std::signal(SIGINT, SIG_IGN) co także masz w dokumentacji.

Sygnałem będzie SIGINT lub SIGTERM.

komentarz 19 lutego 2018 przez Hiskiel Pasjonat (22,830 p.)

@mokrowski, ok dziękuję bardzo! 

Podobne pytania

+1 głos
0 odpowiedzi 134 wizyt
pytanie zadane 1 maja 2016 w JavaScript przez jegor377 Stary wyjadacz (13,230 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 155 wizyt
pytanie zadane 19 sierpnia 2020 w JavaScript przez Greeenone Pasjonat (16,100 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 282 wizyt
pytanie zadane 23 marca 2016 w C i C++ przez jegor377 Stary wyjadacz (13,230 p.)

92,568 zapytań

141,424 odpowiedzi

319,632 komentarzy

61,956 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...