• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

pobieranie konkretnych wartości z pętli foreach

Object Storage Arubacloud
0 głosów
457 wizyt
pytanie zadane 18 lutego 2018 w PHP przez mi-20 Stary wyjadacz (13,190 p.)

Witam, nie wiedziałem jaki dać tytuł ale myślę że ten nie jest najgorszy.

Chciałbym Was zapytać, może na konkretnym przykładzie. Powiedzmy że mam koszyk sklepowy, produkty dodane do koszyka wyświetlane są za pomocą pętli foreach() każdy produkt ma swoją cenę, i teraz w jaki sposób podliczyć cenę wszystkich produktów w koszyku?

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 18 lutego 2018 przez plucins Stary wyjadacz (11,110 p.)
wybrane 12 marca 2018 przez mi-20
 
Najlepsza
suma = suma + cena_produktu ?
komentarz 18 lutego 2018 przez mi-20 Stary wyjadacz (13,190 p.)
Jak?

Rozumiem że chodzi Ci o: suma = suma + cena_produktu

czyli suma = łączna cena;suma = suma produktów;cena_produktu - wiadomo, dobrze zrozumiałem? Jeśli tak no to to jest trochę bez sensu. Produktów nigdy nie będzie tyle samo no i poza tym to równanie jest nie pełne w tym przypadku. Ale mniejsza z równaniem, mi chodzi o to jak pobrać te konkretne wartości. Mam w koszyku powiedzmy 3 produkty każdy ma inną cenę. Muszę mieć cenę każdego z tych produktów i ponadto muszę wiedzieć ile produktów mam obecnie w koszyku
1
komentarz 18 lutego 2018 przez plucins Stary wyjadacz (11,110 p.)
Z  tego co piszesz, potrzebujesz zliczyć cenę wszystkich produktów, które będą wyświetlane w pętli. Spodziewam się, że są to jakieś obiekty, które mają pole cena, którą potrzebujesz sumować. Nie bardzo wiem co można nie rozumieć w tym zapisie.

Cena łączna jest zmienną inicjalizowana na początku pewnie zerem.
Czyli na początku twoja suma to 0
1. suma(0)  = suma(0) + cena produktu1
2. suma(0+cena produktu1) = suma(0+cena produktu1) + cena produktu2
3. suma(0+cena produktu1+ cena produktu2) = suma(0+cena produktu1+ cena produktu2) + cena produktu3

I tak będziesz w pętli nadpisywał tą zmienną sumy ceny obecną wartością zmiennej + wartością kolejnego produktu.

Jeżeli chodzi o licznik produktów to też dosyć prosta sprawa, możesz sobie dodać koleją zmienną (np counter) i dopisać na końcu pętli counter++
Dzięki temu licznik będzie liczył ilość przejść pętli co będzie równe ilości produktów.

Troche mnie zastanawia teraz, że mówisz "Muszę mieć cenę każdego", a wcześniej że potrzebujesz sumę wszystkich. To w końcu co potrzebujesz ?
1
komentarz 18 lutego 2018 przez CzikaCarry Szeryf (75,340 p.)
Przed pętla robisz zmienną np. $suma, a w petli dajesz $suma += $product->cena;

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 809 wizyt
pytanie zadane 11 maja 2020 w PHP przez Bakkit Dyskutant (7,600 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 169 wizyt
pytanie zadane 16 grudnia 2016 w JavaScript przez Bakr Mądrala (6,850 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 447 wizyt
pytanie zadane 25 lipca 2016 w PHP przez Miko Obywatel (1,480 p.)

92,555 zapytań

141,403 odpowiedzi

319,560 komentarzy

61,941 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...