• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Rozwijane menu, prostokątne menu

Object Storage Arubacloud
0 głosów
202 wizyt
pytanie zadane 17 lutego 2018 w HTML i CSS przez PROFF Obywatel (1,180 p.)
edycja 19 lutego 2018 przez PROFF

Dobry wieczór,

Jak naprawić ładnie to menu by po rozwinięciu wyglądało tak jak powinno, czyli jedno pod drugim estetycznie, oraz jak zrobić by hover po najechaniu np na start jako blok zmienił kolor na lekko ciemniejszy, by właśnie był takim bloczkiem z tekstem po środku i małymi odstępami z prawej i lewej?

html;

<!DOCTYPE HTML>
<html lang="pl">
<head> 
     <meta charset="utf-8"/>
	  <meta http-equiv="X-UA-Compatible" content="IE=edge,chrome=1"/>
	  <meta name="author" content="PROFF"/>
	      <title>Pasja Informatyki</title>
	  <meta name="description" content="Pasja informatyki, nauka, programowanie, html"/>
	  <meta name="keywords" content= "www,html,pasja,informatyki"/>
	  <link rel="stylesheet" href="main.css">
	  <link href="https://fonts.googleapis.com/css?family=Quicksand" rel="stylesheet">
	  
	  
	  </head>
	  
	  <body>
		<div id="container">
		
				
					
				<div id="logo"><a class="logo1" href="index.html">PROFF</a></div>
				<nav>	
				<div id="menu">
				<ol>				
						<li><a href="index.html">Start</a><li>
						
						<li><a href="kimjestem.html">Kim jestem?</a>  <ul>
        <li><a href="#">link - 1</a></li>
        <li><a href="#">link - 2</a></li>
        <li><a href="#">link - 3</a></li>
        <li><a href="#">link - 4</a></li>
        <li><a href="#">link - 5</a></li>
      </ul>
    </li>
						
						<li><a href="programowanie.html">Programowanie</a><li>
						<li><a href="mojsprzet.html">Mój sprzęt</a><li>
						<li><a href="kontakt.html">Kontakt</a><li>
	
				</ol>
		</div>
							</nav>
							
							<main>
							<div class="content">
			<p>Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Fusce placerat vehicula dolor, quis tempor purus egestas eget. Vivamus luctus felis sit amet tortor condimentum sollicitudin. Nulla facilisi. Ut dictum ornare justo, laoreet laoreet massa aliquam in. Proin efficitur felis quis sapien sagittis posuere non nec sapien. Donec at convallis urna. Curabitur faucibus turpis sit amet arcu volutpat, a pellentesque velit tempus. Ut porttitor tristique pulvinar. Donec a luctus ante. Nulla tristique lorem vestibulum lectus mattis, sit amet auctor erat suscipit. Vivamus condimentum felis et massa rhoncus tincidunt. Aliquam a velit et velit vehicula pellentesque eget a lacus. Fusce eu faucibus risus, a congue risus. Maecenas rhoncus libero sit amet nunc finibus, sit amet egestas elit vulputate. Suspendisse auctor viverra felis, id bibendum augue accumsan suscipit.</p>

			<p>Maecenas nec est interdum, imperdiet turpis at, convallis quam. Aenean pellentesque laoreet urna, vel lobortis felis aliquet viverra. Nulla facilisi. Suspendisse volutpat congue nisl ut fringilla. Proin suscipit justo orci, vel varius nibh dignissim ut. Integer non magna lacus. Sed ac purus vitae libero congue efficitur. In non mauris id mi semper convallis. Ut feugiat pulvinar est id varius. Ut eu libero malesuada, vestibulum sem sit amet, efficitur lacus. Class aptent taciti sociosqu ad litora torquent per conubia nostra, per inceptos himenaeos.</p>

			<p>Morbi a consectetur turpis. Donec finibus bibendum diam, eget ullamcorper augue porttitor eu. Donec luctus arcu vel nisi tempor sollicitudin. In hac habitasse platea dictumst. Mauris leo erat, elementum eu hendrerit vitae, pharetra vel eros. Phasellus accumsan felis enim. Nam vehicula ex vitae sem facilisis vestibulum. Praesent ac lorem a nibh commodo mollis.</p>

			<p>Aliquam at neque in enim euismod auctor nec vel nunc. Suspendisse sed efficitur libero. Vivamus volutpat vulputate turpis pharetra venenatis. Pellentesque et porta massa, sit amet dignissim ante. Maecenas laoreet lorem a mi eleifend, in lacinia ante rutrum. Nam id convallis arcu. Sed a cursus diam. Maecenas convallis metus a ligula vehicula, eu sodales nulla bibendum. Aenean egestas consectetur nibh quis facilisis. Aliquam venenatis risus eu libero maximus, vel gravida tellus vulputate.</p>

			<p>Fusce vehicula fermentum nisl in mollis. Nulla sed ex in libero consequat imperdiet. Praesent leo mi, egestas eget lobortis in, elementum in massa. Mauris tincidunt tempus leo, ut imperdiet nibh efficitur in. Pellentesque sed orci sit amet velit porta elementum eu ut ipsum. Integer id eleifend ex. Suspendisse ac lorem posuere, placerat elit sed, auctor felis. Vivamus elementum odio dolor, sit amet finibus mauris tristique a. Morbi pharetra odio sit amet dapibus pellentesque. Proin luctus arcu vitae faucibus consequat. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices posuere cubilia Curae; Quisque at odio a nisl vestibulum egestas at vel nisi. Curabitur hendrerit at mauris quis maximus. Maecenas condimentum augue ipsum, eu bibendum erat pharetra quis.</p>
			
			
		

							</div>
			</main>
			</div>
			<footer>
		<div class="info">
		Wszelkie prawa zastrzeżone &copy; 2018 dziękuję za wizytę!
			</div>
		</footer>
		
		
	  </body>
	  </html>

css

body
{
    background-color: #1F1F1F;
    font-family: 'Quicksand', sans-serif;
}


#container
{
    width: 1200px;
    margin-left: auto;
    margin-right: auto;
    
}

#logo
{
    color: white;
    margin-top: 70px;
    font-size: 50px;
    letter-spacing: 3px;
    font-weight: 900;
    height: 75px;
    background-color: green;
    text-align: center;
}

#menu
{
    padding: auto;
    text-transform: uppercase;
    background-color: #303030;
    color: #ffffff;
    margin: auto;
    width: auto;
    text-align: center;
    line-height:200%;
    height: 40px;
}


.content 
{
    background-color: #336600;
    color: white;
    margin-top: 120px;
    padding: 80px;
}

 a:link
{
    text-decoration:none;
    color: white;
}

a:visited
{
    text-decoration:none;
    color: white;
}

a:hover
{
    text-decoration:none;
    color: white;
}

a.logo1:link {text-decoration:none;}
a.logo1:visited {text-decoration:none;}
a.logo1:visited {text-decoration:none;}
a.logo1:hover {text-decoration:none;}


.info
{
    background-color: #303030;
    height: 25px;
    color: grey;
    text-align: center;
    width: 90%;
    margin: 25px auto auto auto;
}



ol > li {
    display: inline-block;
    padding-left:25px;
    background-color: blue;
    
    
}




ol > li:hover
{
    color: #FFFFFF
}

ol > li:hover > a
{
    color: #8D8D8D;
}

ol > li > ul {
  display:none;
}

ol > li:hover > ul {
  display:block;
}

ul > li {
    list-style-type: none;
    background-color: orange;
    margin: 0;
     transition: 200ms; /* wydłużamy wykonywanie stylów */
}


/////edited css

komentarz 19 lutego 2018 przez PROFF Obywatel (1,180 p.)
Zmieniłem trochę w cssie, teraz wyraźniej widać o co mi chodzi, jak wyrównać tekst do środka w podświetlonych na niebiesko prostokątach i co zrobić by to rozwijane menu nie wyrzucało mi wszystkich kategorii do dołu?

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 17 lutego 2018 przez tirith Mądrala (5,940 p.)

Może nie jest to dokładnie naprawienie twojego rozwiązania, ale sprawdź jak to jest zrobione tutaj

0 głosów
odpowiedź 17 lutego 2018 przez pablop76 VIP (123,180 p.)
Wstaw znak elementu dziecka do ol li (ol > li) ponieważ bez niego ustawia Ci również podmenu w linii. Dodaj position: absolute do ol li ul żeby wyjąć je z obiegu (nie wpływa na inne elementy)
komentarz 19 lutego 2018 przez PROFF Obywatel (1,180 p.)
Po dodaniu postion: absolute; jest wyraz na wyrazie.
komentarz 19 lutego 2018 przez pablop76 VIP (123,180 p.)

Proponuje przestudiować rozwijane poziome menu css

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 168 wizyt
pytanie zadane 30 listopada 2019 w HTML i CSS przez Teslum_369 Gaduła (4,190 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 478 wizyt
pytanie zadane 3 maja 2023 w HTML i CSS przez HUBSON2912 Obywatel (1,300 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 291 wizyt
pytanie zadane 18 września 2022 w HTML i CSS przez MacieKap Bywalec (2,400 p.)

92,573 zapytań

141,423 odpowiedzi

319,648 komentarzy

61,959 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...