• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Lepiej uczyć się języków webowych + lekkiego języka (np. Python) czy webowych + ciężkiego języka (np. C++)

Object Storage Arubacloud
0 głosów
1,520 wizyt
pytanie zadane 15 lutego 2018 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Hiskiel Pasjonat (22,830 p.)
Jak wypada Python w porównaniu z C++? Jest szybszy/wolniejszy? Składnia widziałem prostsza, Ale skoro nie ma klamer, to jak kompilator rozpoznaje kiedy kończy się jakaś funkcja czy coś? Jak to jest z Pythonem? Tzn. W C++ pisze się kod, który jest nie tylko kompilowany ale też konsolidowany, zamieniany do ASM itd. A w Pythonie jak to jest? Od razu ma się exe? (Choć w zasadzie w C++ też od razu ma się exe). Czy przy Pythonie trzeba mieć jakieś oprogramowanie? (jak przy javie java) co jest bardziej przyszłościowe i w co lepiej zainwestować? Chodzi o to, że chciałbym się nauczyć paru webowych języków (np. JS, PHP, lub po prostu wszystkie) oraz jakiegoś normalnego języka. C++'a znam podstawy. Według mnie język jest ciekawy, ale jakoś tak mnie do niego super nie ciągnie... Zainteresowałem się pythonem, ponieważ widziałem, że w kilka sekund (dosłownie) już można coś zrobić.
1
komentarz 16 lutego 2018 przez TapQu Użytkownik (540 p.)
Python jest dużo prostszy i przyjemniejszy do nauki ( mam ledwo 14 lat a jakoś mi dobrze idzie więc to jest dowód )
1
komentarz 16 lutego 2018 przez Hiskiel Pasjonat (22,830 p.)
Z wiekiem mi nie trzeba mówić :P sam mam 12 lat. Chyba jednak zostanę przy Cpp, ponieważ ten Python jakoś mnie nie przekonuje..

5 odpowiedzi

+6 głosów
odpowiedź 15 lutego 2018 przez Comandeer Guru (600,810 p.)

Chodzi o to, że chciałbym się nauczyć paru webowych języków (np. JS, PHP, lub po prostu wszystkie) oraz jakiegoś normalnego języka.

Mamy rok 2018. Myślałem, że tego typu stereotypy umarły jakieś 10 lat temu.

Język dobiera się do zastosowania, nie z powodu "normalności". Ba, niemal każdy język można użyć w sposób webowy (są frameworki do pisania backendu w C++). Więc nie da się nauczyć wszystkich języków webowych.

Ale skoro nie ma klamer, to jak kompilator rozpoznaje kiedy kończy się jakaś funkcja czy coś?

Python ma składnię nie-C-ową, po prostu nie potrzebuje klamer.

komentarz 15 lutego 2018 przez Arkadiusz Sikorski Pasjonat (20,160 p.)

są frameworki do pisania backendu w C++

O ile pamiętam, to na przykład część backendu Facebooka chodzi na frameworku napisanym w C++.

+1 głos
odpowiedź 15 lutego 2018 przez RogerB Gaduła (3,370 p.)

Jak wypada Python w porównaniu z C++? Jest szybszy/wolniejszy?

Python jest znacznie wolniejszy ponieważ między  c++ dzieli go zasadnicza różnica: jest interpretowany(interpreter analizuje fragment kodu i go wykonuje) a c++ kompilowany(całość przechodzi do kodu maszynowego).

Ale skoro nie ma klamer, to jak kompilator rozpoznaje kiedy kończy się jakaś funkcja czy coś? Jak to jest z Pythonem?

W pajtonie mamy wcięcia zamiast klamer. Może to być mylące dla początkujących lecz szybko nauczysz się ładnie formatować kod. Wyglada to dla przykładu więcej tak:

print('Hello')

def func():
    for i in range(3):
        print("World")
    print("!")

func()

  A w Pythonie jak to jest? Od razu ma się exe? (Choć w zasadzie w C++ też od razu ma się exe).

Python domyślnie używa się jako języka skryptowego więc tak średnio. Mamy tylko i wyłącznie plik .py lub pochodne(.pyc, .pyd itd. każdy ma inne zastosowanie). Oczywiście można tego dokonać przy użyciu pewnych narzędzi jak cx_freeze.  

Czy przy Pythonie trzeba mieć jakieś oprogramowanie?

Musisz najpierw zainstalować Pythona na swoim komputerze. Wraz z językiem dostaniesz również powłokę(shell pythona) oraz IDLE, który możesz rzecz jasna zastąpić innym edytorem.

Na resztę odpowiedział poprzednik. Ja dodam tylko, że Python posiada szeroki zestaw freamworków webowych więc może być dobrym dopełnieniem do JavaScripta i tym podobnych. C++ i py to też dobre połączenie jeśli się opanuje ich możliwości.

 

0 głosów
odpowiedź 15 lutego 2018 przez mokrowski Mędrzec (155,460 p.)
Ogólnie:

Statystyki (JetBrains), wskazują że często programiści języka C++ używają Python'a. Stąd... naucz się obydwu :-)

Nieco dokładniej:

Dodatkowo Python coraz częściej jest stosowany w procesie automatyzacji testów i obsługi infrastruktury testowej dla projektów w dowolnych technologiach. Z racji mniejszej ilości konstrukcji języka które należy opanować, sugeruję nauczenie się języka Python jako pierwszego. C++ jest pod tym względem o rząd wielkości bardziej skomplikowany.
komentarz 15 lutego 2018 przez Wiciorny Ekspert (269,710 p.)
Kolega dobrze napisał :) bo najlepsze do rozwiązywania  problemów algorytmów jest Python i Pascal, a przy C++ bardzo się to przydaje
–6 głosów
odpowiedź 16 lutego 2018 przez Programista 22 Bywalec (2,270 p.)
To twój wybór. Ja osobiście C++, ale Python jest też podobny do C++. Ale ja bym polecił C++ gdyż wiele zasad w programowaniu webowym jest podobne do C++.
1
komentarz 16 lutego 2018 przez Secrus Nałogowiec (32,880 p.)
Wszystko jest zależne od języka. Podstawowe zasady programowania są uniwersalne między językami i platformą, ale żeby całe programowanie webowe było podobne do C++ to bym się nie zgodził.

 Żeby Python był podobny do C++ to też bym nie powiedział. Osobiście próbowałem Pythona, ale odpadł dla mnie ze względu na semantykę (brak klamer i średników na końcu)
komentarz 16 lutego 2018 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)

@Programista 22, Bardzo podobne. W końcu jakie to ma znaczenie, że C++ jest statycznie i silnie typowany, jakie to ma znaczenie, że jest kompilowany (a nie interpretowany), jakie to ma znaczenie, że pozwala na dynamiczne zarządzanie pamięcią?

Może idąc tym tokiem rozumowania, że każdy język jest podobny do każdego, to dojdziemy do wniosku, że programista webowy to to samo co programista embedded?

Jeśli już jakiś C, czy C++ mają być podobne do PHP, to tylko w przypadku podstawowych konstrukcji składniowych (które się opanowuje w jeden dzień). Natomiast w przypadku Pythona - zupełnie nie wiem, co tam jest tak bardzo podobnego do C++.

komentarz 16 lutego 2018 przez Milesq Nałogowiec (32,020 p.)

@Programista 22, Ten komentarz... on... nie ma żadnego sensu...

komentarz 14 czerwca 2018 przez Absum Bywalec (2,640 p.)
@Milesq

Nie zgodzę się z Tobą,wypowiedz @Programista 22 ma sens po prostu trzeba go inteligentnie przeinterpretować a stanie się on w sposób prosty jak najbardziej czytelny i zrozumiały.
komentarz 16 czerwca 2018 przez Milesq Nałogowiec (32,020 p.)
Komentarz jest wyczyszczony z gramatyki.

No i porównywanie C++ do pythona? One się różnią we wszystkim.

Python ma wcięcia, jest językiem interpretowalnym, brak średników, brak nawiasów (np przy instrukcjach if, while, for) zamiast tego są dwukropki.

Języki te są podobne pod tym względem że w obu można coś zaprogramować.

Wyżej Eryk zwrócił już na to uwagę.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 524 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 1,566 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 254 wizyt
pytanie zadane 18 lutego 2019 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez TaskerPEW Użytkownik (510 p.)

92,556 zapytań

141,403 odpowiedzi

319,559 komentarzy

61,942 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...