• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

C - IPC pamięć współdzielona - dziwny błąd (zmiana wartości bez rozkazania tego)

VPS Starter Arubacloud
+1 głos
234 wizyt
pytanie zadane 15 lutego 2018 w C i C++ przez Deloryn Bywalec (2,060 p.)

Cześć. Podczas pracy nad projektem natrafiłem na rzecz, która jest trochę dziwna. Mianowicie wynikiem takiego kodu:

int idPamieci = shmget(1234, 10240, IPC_CREAT | 0666);
klient *klient1 = shmat(idPamieci, NULL, 0);
bool *graTrwa = shmat(idPamieci, NULL, 0);
*graTrwa = true;
    printf("1Gra trwa: %s\n",(*graTrwa)?"true":"false");
    printf("2Gra trwa: %s\n",(*graTrwa)?"true":"false");
    *klient1 = (klient){ 0, 0, 0, 0, 0, 0, 300, false};
    printf("3Gra trwa: %s\n",(*graTrwa)?"true":"false");

 

Będzie:

1Gra trwa: true
2Gra trwa: true
3Gra trwa: false

Dlaczego tak się dzieje? Przecież nie zmieniam między tymi linijkami wartości *graTrwa. O co może chodzić?

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 15 lutego 2018 przez Bondrusiek Maniak (61,370 p.)

Witam

spróbuj skomentować

//    *klient1 = (klient){ 0, 0, 0, 0, 0, 0, 300, false};

i zobacz czy dalej jest false. Być może w klasie klient wskaźnik graTrwa jest modyfikowany.

komentarz 15 lutego 2018 przez Deloryn Bywalec (2,060 p.)
Okazało się, że klient zajmuje miejsce graTrwa (tak to rozumiem). Teraz korzystam z osobnych buforów dla każdej ze zmiennych i jest okej ;)
0 głosów
odpowiedź 15 lutego 2018 przez draghan VIP (106,230 p.)

Cześć. Najpierw sprawdź, proszę, jakie adresy zawierają wskaźniki graTrwa oraz klient1. Po objawach wygląda na to, że wskazują na ten sam obszar w pamięci.

komentarz 15 lutego 2018 przez Deloryn Bywalec (2,060 p.)
Najwyraźniej właśnie tak było. Zrobiłem osobne bufory dla każdej ze zmiennych i działa ;)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 269 wizyt
pytanie zadane 19 stycznia 2021 w C i C++ przez komboboost0 Użytkownik (570 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 1,008 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 280 wizyt
pytanie zadane 1 maja 2020 w C i C++ przez gryzedywany Użytkownik (510 p.)

92,417 zapytań

141,222 odpowiedzi

318,984 komentarzy

61,831 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...