• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Oglądanie monitoringu z domu

Cloud VPS
+1 głos
349 wizyt
pytanie zadane 13 lutego 2018 w Sieci komputerowe, internet przez Alan Hudela Początkujący (340 p.)
Witam serdecznie. Moja siostra ma firmę, a w niej monitoring. Bardzo by chciała, aby mogła oglądać co się w niej dzieje na przykład z domu.

Zestaw kamer to zestaw z rejestratorem DVR oraz 4 kamerami do niego podpiętymi. (ABUS TVVR33004). Rejestrator jest podpięty pod sieć i ma ustawiony swój stały adres IP (192.168.1.100). Możliwe jest oglądanie bezprzewodowe, gdy jesteśmy na tym samym WiFi co Rejestrator. Z tego co wiem to ten właśnie rejestrator ma możliwość podpięcia do serwera. Zarejestrowałem się więc na https://www.abus-server.com/. Wyskoczyło okienko z konfiguracją. Wpisałem publiczny adres IP do naszego routera. Można zmienić porty HTTP(s), RTSP, DVR, ale domyślnie były one ustawione odpowiednio na 80, 554, 8000, a te wydają mi się odpowiednie. Po zaakceptowaniu dostałem link do stronki z której podobno mógłbym zobaczyć monitoring spoza domu, ale również błąd "Urządzenie niedostępne - sprawdź porty!". Teraz nie wiem czy porty mam ustawione na złe. Jak sprawdzić jakie powinny być ewentualnie ustawione. Może być tak, że router jest również źle ustawiony. Na co zwrócić uwagę? Chciałem dzwonić do Abus-a, ale oni odsyłają mnie do sklepu w którym zestaw został zakupiony, a Leroy Merlin sie na tym nie znają. Bardzo proszę o rady i z góry dziękuję.

3 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 13 lutego 2018 przez AdamSiekierski Dyskutant (8,340 p.)
Ustaw w routerze przekierowanie portów, sprawdź adres ip rejestratora (nie ten lokalny, tylko publiczny), a gdy w domu będziesz to w programie do odbioru wpisz ten publiczny adres ip. Jak sprawdzić adres ip publiczny? Prosto. Pojedź z kompem do tej firmy podłącz sie do firmowego wi-fi i wejdź na stronkę typu http://www.moje-ip.eu/
komentarz 13 lutego 2018 przez Alan Hudela Początkujący (340 p.)

W Port Forwarding już zaglądałem i ustawiłem coś. Mowie coś bo pomagam im przez Google Remote i nie do końca już pamiętam. Wiem, że ustawiłem port od 75-8005 czy jakoś tak, żeby zakres pokrył porty 80, 554, 800 (o ktorych mowilem wczesniej). Z tego co rozumiem zrobiłem źle i to ma być jakiś dowolny wolny port do którego później się podłącze z tej stronki? Publiczny adres znam, ale jest to adres routera w firmie, a nie rejestratora, który jest do niego podpięty. Czy Rejestrator sam w sobie ma osobny publiczny adres IP? (bo w takim wypadku nie wiem jak go sprawdzić). Dziekuje bardzo za odpowiedź. Do ustawiania tego wrócę jutro bo siotra już wraca do domu i nie mam dostępu do routera w firmie, aby zmieniać coś w port forwardingu. Pamiętam jeszcze, że ustawiłem protokół na DNS i nie wiem czy to dobry czy powinienem go zmienić na jakiś inny.

Jeszcze raz dziękuje i liczę na pomoc jutro w razie kolejnych problemów angel

komentarz 20 lutego 2018 przez Alan Hudela Początkujący (340 p.)

@AdamSiekierski, Ustawiłem juz port forwarding dla wszystkich 3 portow dla rejestratora. Dalej coś nie chce działać. Mam też swoje globalne ip. Nie wiem już co robić

0 głosów
odpowiedź 13 lutego 2018 przez Paweł123 Nałogowiec (33,540 p.)

Cześć, a nie masz czegoś takiego jak P2P w menu głównym rejestratora? 

komentarz 20 lutego 2018 przez Alan Hudela Początkujący (340 p.)
Wydaje sie ze nie. To rejestrator z zestawem 4 kamer.
komentarz 20 lutego 2018 przez Paweł123 Nałogowiec (33,540 p.)
No ja też mam zestaw z 4 kamer a mam coś takiego
0 głosów
odpowiedź 14 lutego 2018 przez Dev Ox29A Dyskutant (8,400 p.)
A może VPN do sieci ?. nie jest lepiej, niż wystawiać kamerki na zewnątrz ?

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 175 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 212 wizyt
+1 głos
0 odpowiedzi 717 wizyt
pytanie zadane 24 czerwca 2020 w Sieci komputerowe, internet przez Aleksander Luby Nowicjusz (160 p.)

93,464 zapytań

142,459 odpowiedzi

322,730 komentarzy

62,844 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...