• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Problem z podpięciem pliku css do pliku html.

Object Storage Arubacloud
0 głosów
709 wizyt
pytanie zadane 13 lutego 2018 w HTML i CSS przez Cezary Klauza Nowicjusz (210 p.)

Witam,

Mam pewien problem z podpięciem css do pliku html, wpisuje kod który znajduje się poniżej

<head>
<link rel="stylesheet" href="styl.css" type="text/css" />
</head>

Jednak nie działa, to raczej nie jest zła pisownia kodu, ponieważ gdy się zacząłem irytować zkopiowałem kod z kilku stron, jednak on i tak nie działał. Chciałbym dodać że plik css jest w tym samym folderze co plik html.

Poniżej znajdziecie kod css

body
{
	background-color: #3d79ac;
	color: #ffffff;
}

Z góry dziękuje!

 

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 13 lutego 2018 przez arces Pasjonat (17,700 p.)

Nazwa pliku to na pewno styl.css czy style.css?

EDIT

Rozumiem też, że pokazałeś nam tylko część kodu, tzn. istnieje znacznik html body itd

 

P.S.

To już w HTML5 nie jest wymagane: 

type="text/css"

 

komentarz 13 lutego 2018 przez Cezary Klauza Nowicjusz (210 p.)
Tak to jest na pewno styl.css

usunąłem type jednak dalej nie działa
komentarz 13 lutego 2018 przez arces Pasjonat (17,700 p.)
Możesz wrzucić cały kod (najlepiej na codepen.io) i strukturę plików (screenshot)

Wszystko jest dobrze w kodzie, więc gdzieś indziej istnieje problem.

 

Jeżeli masz gdzieś tę stronę w internecie, to podaj po prostu linka.
komentarz 13 lutego 2018 przez mi-20 Stary wyjadacz (13,190 p.)
Plik styl.css masz w tym samym katalogu co index.html?
1
komentarz 13 lutego 2018 przez arces Pasjonat (17,700 p.)
Przecież napisał, że tak jest...
komentarz 13 lutego 2018 przez mi-20 Stary wyjadacz (13,190 p.)
Spoko, moje przeoczenie :)
komentarz 13 lutego 2018 przez Cezary Klauza Nowicjusz (210 p.)

@arces,
 Tutaj jest kod, dużo tego nie ma bo próbowałem coś nowego zaprogramować

<!DOCTYPE HTML>
<html lang="pl"> 
<head>
<meta charset="utf-8"/>
<title>Strona</title>
<link rel="stylesheet" href="styl.css"/>
</head>

<body>
e
<body>

</html>

struktury chwilowo za dużej nie ma, poprostu litera e by sprawdzić font i tło

komentarz 13 lutego 2018 przez arces Pasjonat (17,700 p.)
Chodziło mi bardziej o to, żebyś pokazał strukturę plików. W kodzie nie ma braków (takich, które powodowałyby nie wczytywanie stylów CSS).

Brakuje Ci jednak kilka tagów meta, które przeważnie są na stronach (niektóre z nich nawet warto mieć, np. dla responsywności).

 

EDIT

Kolega niżej podał Ci rozwiązanie. Brak zamknięcia <body>
1
komentarz 13 lutego 2018 przez mi-20 Stary wyjadacz (13,190 p.)
znacznik </body> nie jest domknięty
komentarz 13 lutego 2018 przez Cezary Klauza Nowicjusz (210 p.)
Nie zauważyłem tego skupiłem się na linku i na pliku css jednak dalej nie działa, próbowałem zmienić kod css ale to nie pomogło.
komentarz 13 lutego 2018 przez arces Pasjonat (17,700 p.)
Może cache przeglądarki?

Odśwież stronę CTRL+F5

 

P.S.

Pokaż nam strukturę Twoich plików (screenshot z dysku).
komentarz 13 lutego 2018 przez Cezary Klauza Nowicjusz (210 p.)
Odświeżałem cały czas, tutaj link do ss https://zapodaj.net/ca149457c5ca4.png.html
komentarz 13 lutego 2018 przez mi-20 Stary wyjadacz (13,190 p.)
wszystko wygląda ok
komentarz 13 lutego 2018 przez Cezary Klauza Nowicjusz (210 p.)
Ale jednak nie działa.
0 głosów
odpowiedź 13 lutego 2018 przez dervil Gaduła (3,030 p.)
<!DOCTYPE HTML>
<html>
<head>
<link rel="stylesheet" media="screen" href="styl.css">
</head>
komentarz 13 lutego 2018 przez Cezary Klauza Nowicjusz (210 p.)
Zmieniłem kod tak jak Pan/Pani napisał/a jednak dalej nie działa.
komentarz 13 lutego 2018 przez dervil Gaduła (3,030 p.)
w takim razie wpisz czałą ścieżkę do href="http://domena/styl.css"

i sprawdź
komentarz 13 lutego 2018 przez Cezary Klauza Nowicjusz (210 p.)
Nie trzeba dalszej pomocy, udało mi się przypadkiem znaleźć dlaczego to nie działa. Mój program nie zapisywał mi pliku chociaż klikałem odpowiedni przycisk.

Podobne pytania

+1 głos
2 odpowiedzi 298 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 127 wizyt
pytanie zadane 2 sierpnia 2020 w HTML i CSS przez niezalogowany
0 głosów
3 odpowiedzi 450 wizyt
pytanie zadane 21 lipca 2015 w HTML i CSS przez asfreestyle Obywatel (1,310 p.)

92,543 zapytań

141,386 odpowiedzi

319,500 komentarzy

61,929 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...