• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Losowanie wyrazu z pliku

0 głosów
83 wizyt
pytanie zadane 12 lutego w C i C++ przez Shiro Dyskutant (9,810 p.)
Hej,

Robię aplikację losującą. Chciałbym zrobić taki efekt losowania tj. zmieniające się wyrazy (bo to one będą losowane) szybko potem wolniej, wolniej, aż zatrzymuję się na jednym.
Niestety nie mam pomysłu jak to łatwo zrobić ..

Jeżeli ktoś ma jakiś pomysł, będę wdzięczny ;)

 

Miłego wieczora :)
komentarz 13 lutego przez Shiro Dyskutant (9,810 p.)
Napiszę tak, chyba źle się wyraziłem. wykonanie programu nie jest dla mnie problemem problemem jest wzór spowolnienia.

próbowałem funkcję kwadratową, 2*i, 0.1 * i etc i nie wygląda to tak spektakularnie.

Aktualnie zdecydowałem się na 2*i

Chodź nie jest to najlepsze.

 

Dziękuje wszystkim zaangażowanym za nie długo udostępnię kod do wglądu :)
komentarz 13 lutego przez Beginer Mądrala (6,870 p.)
To jest tylko kwestia dobrania odpowiedniej funkcji matematycznej, tak jak próbujesz robić. Przypuszczam, że przy pewnej, niskiej już prędkości, trzeba będzie brutalnie zastopować.

4 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 12 lutego przez Scypyon Obywatel (1,470 p.)
Chcesz gotowe rozwiązanie, czy sam teoretyczny pomysł?
komentarz 12 lutego przez Scypyon Obywatel (1,470 p.)
Masz na myśli coś w stylu zwykłej ruletki ? np. csgopolygon.com
komentarz 12 lutego przez Shiro Dyskutant (9,810 p.)
Sam teoretyczny pomysł
0 głosów
odpowiedź 12 lutego przez Vellur Gaduła (3,610 p.)
Może pętla for - najpierw wczytanie wyrazu, potem odczekanie funkcją sleep np.: wg wzoru " 1000 * 0.i "?
komentarz 12 lutego przez Shiro Dyskutant (9,810 p.)
A ile mniej więcej Twoim zdaniem powinno być sleepów ?
komentarz 13 lutego przez Vellur Gaduła (3,610 p.)
Jeśli w pętli wczytasz 1 wyraz, to pojedynczy sleep powinien wystarczyć. Im więcej razy się ta pętla wykona, tym krócej będzie trzeba czekać na kolejną iterację (np.: start od i=10, i--).
0 głosów
odpowiedź 12 lutego przez Beginer Mądrala (6,870 p.)
Wyrazy przecież będziesz odczytywać z pliku, do spowalniania użyjesz funkcji SLEEP że zmiennym parametrem, albo sam zbudujesz prosty timer - i program będzie doskonale działał.
komentarz 12 lutego przez Beginer Mądrala (6,870 p.)
P.S. Odczytywanie wyrazów zrób od jakiejś losowo wybranej pozycji, przy czym odczyt musisz zamknąć w pętlę (żeby nie zatrzymywał się na końcu pliku).
0 głosów
odpowiedź 13 lutego przez Bondrusiek Nałogowiec (26,970 p.)
Witam,

ja bym zrobił to tak.

1) Tworzysz sobie tablicę w której znajdują się wszystkie wyrazy

2) Losujesz sobie wartości(indeksy) tu możesz wykorzystać funkcję rand()

3) Przestawiasz wyrazy za pomocą np. funkcji replace http://www.cplusplus.com/reference/string/string/replace/

4) Spowolnienie możesz stworzyć wykorzystując funkcje for. np

for(int i = 0; i < 1000000000(jakas_zmienna; i++){}

jest wolniejsze niż

for(int i = 0; i < 100(jakas_zmienna; i++){}

musisz sobie tylko rozsądnie zmieniać jakas_zmienna.
komentarz 13 lutego przez Beginer Mądrala (6,870 p.)
Tablica owszem, ale w tym zadaniu wyrazy powinno się raczej bezpośrednio odczytywać z pliku. (byłoby bardziej "profesjonalnie").

Zaproponowane opóźnienie z funkcją for działało by bardzo nie stabilnie, zależnie od szybkości i wydajności procesora.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 56 wizyt
pytanie zadane 8 stycznia w C i C++ przez Perseusz Nowicjusz (180 p.)
+1 głos
2 odpowiedzi 167 wizyt
pytanie zadane 5 listopada 2017 w C i C++ przez paweljumper Początkujący (280 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 53 wizyt
pytanie zadane 1 dzień temu w C i C++ przez EliotAlderson Początkujący (380 p.)
Porady nie od parady
Forum posiada swój własny chat IRC, dzięki któremu będziesz mógł po prostu pogadać z innymi Pasjonatami lub zapytać o jakiś problem. Podstrona z chatem znajduje się w menu pod ikoną człowieka w dymku.
Ciekawy innych porad? Odwiedź tę stronę!

45,876 zapytań

86,346 odpowiedzi

172,636 komentarzy

22,284 pasjonatów

Przeglądających: 49
Pasjonatów: 1 Gości: 48

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...