• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

PHP - wybieranie rekordu z zmiennej

Object Storage Arubacloud
0 głosów
264 wizyt
pytanie zadane 12 lutego 2018 w PHP przez shy_fox Gaduła (4,320 p.)
Chyba proste pytanie, jeśli do zmiennej $test za pomocą fetchAll(); z query prześlę więcej niż kilka rekordów

np. 5 zawierających różne nazwy to jak wyświetlić informacje z wybranego rekordu?

mając jeden rekord używam $test['name'], a gdy przyjdzie do tej samej tablicy więcej rekordów, jak wyświetlać name dla innych, jak tym operować?

 

2. jak sprawdzić ilość rekordów w tablicy asocjacyjnej*?

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 12 lutego 2018 przez Paweł Antyporowicz Stary wyjadacz (11,470 p.)
wybrane 17 lutego 2018 przez shy_fox
 
Najlepsza

Jak użyjesz metody fetchAll. To powstanie Ci tablica wielowymiarowa. Czyli np.

$tablica[0]['nazwaRekordu']

Jak chcesz wyświetlić dane z takiej tablicy możesz użyć pętli np. foreach

foreach($tablica as $item) {
 $item['nazwaRekordu];
}

A jakbyś użył funkcji fetch, to tylko PDO Ci zwraca jeden rekord i tablica ma taką strukturę.

$tablica['nazwaRekordu']

Ilość rekordów możesz sprawdzić funkcją

count($tablica)

Możesz także użyć funkcji wbudowaną w PDO
 

$dbconn->execute();
$count = $dbconn->rowCount();

 

0 głosów
odpowiedź 12 lutego 2018 przez mi-20 Stary wyjadacz (13,190 p.)
Kurde, nie wiem czy o to Ci chodzi ale wiele rekordów możesz sobie wyświetlić stosując pętle foreach() a sprawdzić ich ilość używając count()

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 335 wizyt
pytanie zadane 1 czerwca 2020 w PHP przez koterka Nowicjusz (210 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 234 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 371 wizyt
pytanie zadane 1 stycznia 2018 w PHP przez Bartess Gaduła (3,630 p.)

92,572 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,644 komentarzy

61,959 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...