• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Animacja ładowania paska

Object Storage Arubacloud
+2 głosów
712 wizyt
pytanie zadane 11 lutego 2018 w HTML i CSS przez Scypyon Gaduła (3,450 p.)
<!DOCTYPE html>
<html lang="en-US">
<head>
  <meta charset="utf-8">
  <title>animacja</title>
  <link href='style.css' rel='stylesheet' type='text/css'>
</head>
<body>

	<div class="meter">
  <span style="width:100%"></span>
  <p>100%</p>
</div>

</body>
</html>
div.meter {
  position: relative;
  width: 250px;
  height: 25px;
  border: 1px solid #000;
  margin-top: 50px;
  margin-left: 100px;
  -webkit-border-radius: 3px;
  -moz-border-radius: 3px;
  -ms-border-radius: 3px;
  -o-border-radius: 3px;
  border-radius: 3px;
}
div.meter span {
  display: block;
  height: 100%;
  animation: grower 1s linear;
  -moz-animation: grower 1s linear;
  -webkit-animation: grower 1s linear;
  -o-animation: grower 1s linear;
  position: relative;
  -webkit-border-radius: 3px;
  -moz-border-radius: 3px;
  -ms-border-radius: 3px;
  -o-border-radius: 3px;
  border-radius: 3px;
  background: #D0771F;
  -webkit-background-size: 45px 45px;
  -moz-background-size: 45px 45px;
  -o-background-size: 45px 45px;
  background-size: 45px 45px;
}
div.meter span:before {
  content: '';
  display: block;
  width: 100%;
  height: 50%;
  position: relative;
  top: 50%;
  background: rgba(208, 119,31, 1);
}
div.meter p {
  position: absolute;
  top: 0;
  margin: 0 10px;
  line-height: 25px;
  font-weight: bold;
  -webkit-font-smoothing: antialised;
  font-size: 15px;
  color: #333;
}

@keyframes grower {
  0% {
    width: 0%;
  }
}

@-moz-keyframes grower {
  0% {
    width: 0%;
  }
}

@-webkit-keyframes grower {
  0% {
    width: 0%;
  }
}

@-o-keyframes grower {
  0% {
    width: 0%;
  }
}

 

Próbuję przerobić to ,aby pasek ładował się na właściwość hover, jednak nie mam pojęcia jak się do tego zabrać, ma ktoś jakiś pomysł?

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 11 lutego 2018 przez Kamil M Bywalec (2,340 p.)
wybrane 11 lutego 2018 przez Scypyon
 
Najlepsza
W ten sposób?

https://codepen.io/anon/pen/mXmMga

Całość polega na zmianie szerokości elementu po najechaniu na niego myszką z 0 do 100%. Właściwość width podlega transition, dlatego mamy płynną animację przejścia.
komentarz 11 lutego 2018 przez Scypyon Gaduła (3,450 p.)
tak tak, właśnie to, tylko żeby zostało po przejściu zapełnione, zaraz sam spróbuję przerobić
komentarz 11 lutego 2018 przez Scypyon Gaduła (3,450 p.)

@Kamil M,  i jeszcze małe pytanie, gdzie kontroluje na ile ma się zapełniać, bo widzę właśnie zastąpiłeś z części html te width 100% 

 

.meter:hover span::before{
  width: 100%;
}

 to to tak?

komentarz 11 lutego 2018 przez Kamil M Bywalec (2,340 p.)
Dokładnie
komentarz 11 lutego 2018 przez Scypyon Gaduła (3,450 p.)
a jak mogę spowodować zatrzymanie się ładowania, w sensie ,żeby jak się naładuje do 100% zatrzymało się?
komentarz 12 lutego 2018 przez Kamil M Bywalec (2,340 p.)

Prawdopodobnie w JavaScripcie się da, ale tutaj nie pomogę bo sam się go dopiero uczę laugh

0 głosów
odpowiedź 11 lutego 2018 przez xmentor Nałogowiec (49,520 p.)
Jeżeli chcesz używać animacji to możesz ustawić właściwość animation-play-state na paused, a przy hoverze ustawić na running. Można to bez problemu zrobić również na tranzycji, jeśli np. chcesz, aby pasek stanu wracał do domyślnej pozycji po zjechaniu z niego.
komentarz 11 lutego 2018 przez Scypyon Gaduła (3,450 p.)
nie do końca rozumiem, w div.meter span dodać animation-play-state: paused; a potem zrobić dodać klase z :hover i  dodać to samo z running tak?
1
komentarz 12 lutego 2018 przez xmentor Nałogowiec (49,520 p.)
Tak

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 166 wizyt
pytanie zadane 12 lutego 2018 w HTML i CSS przez Scypyon Gaduła (3,450 p.)
+2 głosów
1 odpowiedź 299 wizyt
pytanie zadane 23 kwietnia 2021 w HTML i CSS przez NA Użytkownik (590 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 1,017 wizyt
pytanie zadane 8 listopada 2016 w JavaScript przez Mavimix Dyskutant (8,390 p.)

92,539 zapytań

141,382 odpowiedzi

319,480 komentarzy

61,928 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...