• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

C++ - Gra RPG w konsoli

Object Storage Arubacloud
+3 głosów
1,420 wizyt
pytanie zadane 10 lutego 2018 w Nasze projekty przez shy_fox Gaduła (4,320 p.)
zmienione kategorie 10 lutego 2018 przez shy_fox
Witam, kilka lat temu pracowałem nad prostą grą RPG w konsoli i po miesiącu zabaw powstała, chciałbym wam pochwalić się nią!

 

Niestety kod podsyłam w linku do pastebin ponieważ przekracza 15k znaków i nie może tutaj zostać wysłany :c

https://pastebin.com/8kD5uVjQ

W grze wcielasz się postać walczącą z fantastycznymi postaciami antropomorficznych zwierząt, na drodze napotkasz różnych przeciwników oraz bosy strzegące wejścia na kolejny etap.

Gra posiada system krytycznych obrażeń, możliwości korzystania z mikstur, działające i różnorodne zbroje oraz miecze zależne od obecnego poziomu oraz popularny system exp and money, znajduje się także opcja treningu.

Fabuły w sumie nie ma za bardzo bo jak sama nazwa mowi "fight system" miał być to tylko skrypt walki.

Tak, prosiłbym o jakąś ocenę, chodź nie ma zbytnio co bo jest napisana w prosty sposób, z góry dziękuje!

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 10 lutego 2018 przez Ehlert Ekspert (212,670 p.)

Z całym szacunkiem dla Twojej pracy, IMO nie jest to kod którym się można pochwalić. Wiem że każdy kto poznał minimalnie syntax c++ od razu myśli Napiszę RPG! Niestety analogią to tego pomysłu jest wchodzenie po Gubałówce na Matterhorn xD

RPG to strasznie ciężki kawałek chleba i polecam Ci solidnie zabrać się za kurs obiektowy, a potem napisać np sam system walki. Przy dobrym OOP kod na początku projektu zredukuje się z 30 zmiennych expHro, monstrDef... do Game::run()

+2 głosów
odpowiedź 10 lutego 2018 przez Beginer Pasjonat (22,110 p.)
U mnie kod nie chce się kompilować. Kompilatora zgłasza błąd w 399 linii: was declared in this scope?  Po wykomentowaniu linii grę udaje się uruchomić.

Na samej górze kodu przydałby się nagłówek z nazwą gry, datą, i nazwiskiem autora.

Zaraz na wejściu gry trzeba umieścić krótki opis, wprowadzenie, tak jak zrobiłeś to w poście na forum.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 93 wizyt
pytanie zadane 30 listopada 2019 w JavaScript przez kordix Gaduła (3,910 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 199 wizyt
pytanie zadane 14 maja 2016 w Nasze projekty przez Patryk Krajewski Nałogowiec (26,170 p.)
+7 głosów
5 odpowiedzi 7,471 wizyt
pytanie zadane 14 października 2015 w Nasze projekty przez emSon Stary wyjadacz (10,480 p.)

92,555 zapytań

141,404 odpowiedzi

319,560 komentarzy

61,941 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...