• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Mini blog bardzo początkującego

VPS Starter Arubacloud
+11 głosów
1,431 wizyt
pytanie zadane 9 lutego 2018 w Offtop przez karyma Użytkownik (980 p.)
otagowane ponownie 12 lutego 2018 przez karyma
Witam. Jestem Bartek i mam 32 lata.

Kiedyś zacząłem (podobnie jak wiele innych rzeczy) uczyć się Pascala/Delphi/html/css ale przez problemy hm osobowościowe i  słomiany zapał oraz uzależnienie od gier komputerowych szybko porzuciłem.  

Teraz powróciłem do tych zainteresowań, z tym że już nie pascal a raczej np JavaScript. Narazie tylko uczę się tworzenia stron HTMl/CSS , liznąłem nieco C, ale teraz zacząłem sie uczyć raczej Java script.

W sumie to nic jeszcze nie umiem. Mama nadzieję że tym razem nie zboczę z kursu.

 

Jeśli ktoś znajduje się w podobnej sytuacji, chce podyskutować wzajemnie motywować a może potrzebuje kogoś do pomocy do jakieś stronki w ramach projektu non profit (choć może na wiele się nie zdam... jak już to tylko w zakresie html/css ) to zapraszam do kontaktu.

17 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 10 lutego 2018 przez karyma Użytkownik (980 p.)
mini blog.

10.02.2018

kilka dni temu spróbowałem z ciekawości wykupić miesiąc w szkole programowania  na Kodologi.  // zmienię prędko jeśli podanie konkretnej strony łamie regulamin.

Pomyślałem że 39,90 na miesiąc to nie majątek a wypróbuje. Szybko zrobiłem kurs HTML i CSs. zacząłem C (bardzo podsdtawowy) nie skończywszy zrobiłem elementarny kurs na java script(dla osób które w ogóle nie miały styczności z programowaniem , tam akurat się trochę nudziłem) i dziś planuję skończyć podstawowy na javascript (też wiele rzeczy już mi znanych ). Następnie zacząc odrobinę bardziej zaawansowany (od tych pierwszych dwóch przynajmniej)

Irytują ćwiczenia. dobre bo można w przeglądarce zrobić nie mając niczego zainstalowane. Jednak łatwo ich nie zaliczyć pomimo że kod działa zgodnie z celem ćwiczenia.  Czasem pomaga jedynie wkleić gotową odpowiedź mimo że ta jedynie wizualnie się różni od swojego.

Forum kodologi puste. Fajny kurs Scratcha dla dzieci ale to już dla mnie tylko ciekawostka
0 głosów
odpowiedź 11 lutego 2018 przez karyma Użytkownik (980 p.)
edycja 12 lutego 2018 przez karyma

Namieszałem i skasowałem sobie wiadomość z 11.02.2018. 

Pisałem tam że skończyłem podstawowy kurs JavaScript i robię inny dotyczący biblioteki jquerry.

Potem o tym ze mam zamiar zrobić nową wersję strony klubu osób niewidomych i niewidzących pionenk bo stara jest brzydka i zrobiona tylko w Wixie. 

 

12.02.2018

Zakończyłem kursik dotyczący biblioteki jQuery. Dużo barierów których pewnie długo nie nie wykorzystam , może poza  rozwijanym/ chowanym menu strony. 

Zastanawiając się nad nowa stroną klubu pionek wymyśliłem że może mogłaby by być głównie czarnobiała. Strona tyczy się osób słabowidzących z często ograniczoną możliwością dostrzegania kolorów. Zajmuje się głownie strzelectwem 

https://pixabay.com/pl/tarcza-strzelecka-tarcza-strzelanie-2360743/

i szachami 

http://www.wykladzina.pl/images/detailed/4/551-01-copy-1024x1024.jpg?t=1470038154\

Klub nie ma logo ale motyw nasuwa się sam. 

https://pl.freepik.com/index.php?goto=27&url_download=aHR0cDovL3d3dy5mbGF0aWNvbi5jb20vZnJlZS1pY29uL3Bhd25fMzgzOQ==&opciondownload=318&id=aHR0cDovL3d3dy5mbGF0aWNvbi5jb20vZnJlZS1pY29uL3Bhd25fMzgzOQ==&fileid=697258

 

Czarny pionek na tarczy strzeleckiej (kiedyś może nawet pokuszę się o animację)

komentarz 11 lutego 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)

Chyba jednak trzeba zrobić stronę od nowa.

Najlepiej tak. Takie generatory robią kod ciężki do ręcznej edycji. Z tym, że nie można to nie do końca tak, bo zawsze można zaedytować po prostu pliki, ale nie znam wix więc nie wypowiem się co do jakości tych plików.

I tak na marginesie, to JavaScript to nie to samo co Java :)

komentarz 20 lutego 2018 przez kap Stary wyjadacz (11,620 p.)

@karyma, Strona nie musi być czarno biała, ale musi być czytelna w skali szarości, mieć dobry kontrast itp - zainstaluj sobie do chrome dodatek: https://chrome.google.com/webstore/detail/funkify-disability-simula/ojcijjdchelkddboickefhnbdpeajdjg

No i poza tym strona musi być dobrze dostosowana dla czytników.

komentarz 20 lutego 2018 przez mbabane Szeryf (79,280 p.)
0 głosów
odpowiedź 13 lutego 2018 przez karyma Użytkownik (980 p.)
13.02.2018

Kontynuuję naukę JavaScript. Zapoznaję się z DOM. Mam wrażenie że niektóre bardziej zaawansowane rzeczy na kodologia.pl sa słabo wyjaśnione, ale to może ja słabo rozumiem...

W kwestii tworzenia stron interntowych coś tam zaczynam dłubać . Zrobiłem m.in.  coś jakby logo dla klubu , pomysł mi się podoba, szachownica połączona z tarczą z figurką szachową pionkiem i kulą bilardową (klub też się tym zajmuję) , ale wykonanie narazie słabe.

http://static.pokazywarka.pl/q/0/4/3e2428432e288b5e4ad7f08d05790d3d_orig.jpg?1518528723
0 głosów
odpowiedź 14 lutego 2018 przez karyma Użytkownik (980 p.)
14. 02.2018

Czas na nieco bardziej zaawansowane rzeczy w Js. Prototypy, moduły, domknięcia. Nie wszystko z  tego co aktualnie przerabiam jest całkiem dla mnie nowe ale większość. Dla ćwiczenia robię jakąś stronkę w HTML/CSS(którą nie opublikuję ) i ciągle utykam bo np zmieniając jedną rzecz nagle sypie się połowa strony i nie potrafię tego wyjaśnić. , ciągle musze sobie przypominać jak to się dokładnie robiło... Jutro postaram się zrobić prostą gierkę w JS, ale to projekt niewiele ambitniejszy od Hello World. Ot 3 zmienne na krzyż..

Wiem że takie pisanie na forum nie do końca się sprawdza jako mini blog uczacego się, ale to pisanie to dla mnie dodatkowa motywacja do nauki a z motywacją do czegokolwiek zawsze miałem problemy.  Musze najpierw coś robić aby  coś napisać.
0 głosów
odpowiedź 15 lutego 2018 przez karyma Użytkownik (980 p.)

15.02.2018 

Wziałem się za zrobienie czegoś sam w JS. Bardzo prosta gra. Niestety szybko utknąłem. Chciałem m.in. aby po naciśnięciu przycisku #Button2 wysłać zawartość elementu input #Form1 a następnie to co napisano przypisano do zmiennej ReadNumber. Obawiam sie że to całkiem nie tak..


$(function() {
  $("#GoodNumber").hide();
  $("#Statement").hide();
  $("#Statement").val(" ");

  $("#Button1").click(function() {
    $("#TextStart").hide();
    $("#Button1").hide();
  });
  $("#Button2").click(function() {
    $("#Form1").submit();
 ReadNumber = $("#Form1").value;
 alert (ReadNumber);

 

1
komentarz 15 lutego 2018 przez rafal.budzis Szeryf (85,260 p.)
Wysłanie formularza wysyła dane z przeglądarki na serwer (np PHP). W momencie wykonania submit strona przeładowuje się i wysyła dane poza przeglądarkę. Powinieneś spróbować bez submit'a ;) lub nasłuchiwać on submit i go anulować.
0 głosów
odpowiedź 16 lutego 2018 przez karyma Użytkownik (980 p.)

17.02.2018.

POszedłem kawałek dalej z MyFirstGame i oczywiście kawałek dalej nowe problemy..

Wymyśliłem sobie że może jak zrobię  takie coś to 

if ($("#Statement").val(!/^\d{2}$/));
{
  $("#Form1").val(" ");
  alert(blad);

}

to zwrócił alert przy próbie wpisania czegoś innego niż dwie cyfry Czyli negacja wyrażenia regularnego. Oczywiście nie działa. 

 

Poza tym dwa razy trzeba zwykle coś wpisywać aby załapało. 

https://codepen.io/karyma/pen/paWbqp

 

Cała cześć Javascript. 

var ReadNumber;

$(function() {
  $("#GoodNumber").hide();
  $("#Statement").hide();
  $("#Statement").val(" ");
  RandomNumber = rand(1, 100);

  $("#Button1").click(function() {
    $("#TextStart").hide();
    $("#Button1").hide();
    alert(RandomNumber);
  });
  $("#Button2").click(function() {
    if (ReadNumber < RandomNumber) {
      $("#Statement").show();
      $("#Statement").text(" Podana liczba jest za mała.");
    } else {
      if (ReadNumber > RandomNumber) {
        $("#Statement").show();
        $("#Statement").text(" Podana liczba jest za duża. ");
      } else if (ReadNumber == RandomNumber) {
        $("#Statement").text(" Zgadłeś!! ");
      }
    }

    ReadNumber = $("#Form1").val();
    $("#Form1").val(" ");
  });
});
function rand(min, max) {
  min = parseInt(min, 10);
  max = parseInt(max, 10);
  if (min > max) {
    var tmp = min;
    min = max;
    max = tmp;
  }
  return Math.floor(Math.random() * (max - min + 1) + min);
}
if ($("#Statement").val(!/^\d{2}$/));
{
  $("#Form1").val(" ");
  alert(blad);
}

 

 

"Dokumentacja techniczna" mojej przyszłej wersji gry w Życie. 

;/ 

 

1
komentarz 16 lutego 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)

Ale co Ty chcesz osiągnąć poprzez zapis:

!(/^\d{2}$/)

taki zapis zwróci Ci zawsze false.

Dwa błędy:

1 - po IF dałeś średnik, więc nie robisz żadnej instrukcji... przed klamerkami nie ma być średnika.

2 - to jest zły zapis:

if ($("#Statement").val(!/^\d{2}$/));

chyba chodziło Ci o:

if ( !/^\d{2}$/.test( $( "#Statement" ).val() ) );

czyli sprawdzenie, czy ciąg zawiera dwie cyfry i jeśli nie ( metoda text daje false, więc wykrzyknik "odwraca" na true) to zrób ... i tu klamerki i kod.

Aby skorzystać z regexp musisz to skorelować z odpowiednią metodą, np. RegExp.prototype.test.

0 głosów
odpowiedź 18 lutego 2018 przez karyma Użytkownik (980 p.)
18.02.2018

Skończywszy prawie swoją prostą grę i stronkę  wyszło szydło z worka że sporo jeszcze nie rozumiem/ nie wiem. Zamiast tworzyć bardziej skomplikowane rzeczy i czytać o bardziej skomplikowanych rzecach jak np algorytmy nieco się cofam  i czytam jeszcze raz o niektórych  zagadnieniach. Jednorazowe Przeczytanie książki/ kursu niekoniecznie wystarcza. Przynajmniej w moim przypadku..
0 głosów
odpowiedź 19 lutego 2018 przez karyma Użytkownik (980 p.)
18.02.2018

W niedziele odkurzyłem kostkę rubika. Co prawda od czasu do czasu coś tam próbowałem na niej zrobić ale nie systemowo. Narazie , posiłkując sie kursem z internetu ułożyłem jedną ścianę i górny rząd na 4 innych. Z tego co widzę dalsze etapy nawet bardziej skomplikowane.

19.02.2018.

Zamiast pędzić naprzód wykonuję ćwiczenia i powtarzam / utrwalam materiał. Np robię stronkę z wyszukanym układem strony podobnym do obrazu Pieta_Mondriana. Bardzo fajne ćwiczonko.

z ciekawości zarejestrowałem się na code wars. Już pierwsze wstępne zadanko dało mi do myślenia.Kod niby dobry. Nie od razu wpadłem że ta funkcja jest bezużyteczna bo niczego nie zwraca.

Przegladając zadania na codewars widzę że nie wszystkie zadania są trudne. Nad niektórymi mógłbym przysiąść i zrobić.
1
komentarz 20 lutego 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
Co do CodeWars to na początek proponuję posortować sobie od starszych zadań. W wielu nowych trzeba nieco więcej kombinować i są wg mnie trudniejsze, niezależnie od określonego poziomu (ten poziom w praktyce nie zawsze jest dobrze wskazany, ale za to odpowiadają nie tylko admini ale i pewne algorytmy).

Taka uwaga tylko, aby zobaczyć dane wejściowe warto skorzystać z console.log i staraj się nie oszukiwać widząc wciąż te same dane. Prawda jest taka, że wiele starych kata nie ma random tests, które obecnie wprowadzane są coraz mocniej, co niektórzy wykorzystują np. do szybkiego podbicia sobie poziomu. I kolejna kwestia, jak zrobisz jakieś zadanko to analizuj sobie rozwiązania innych, to dużo daje.
0 głosów
odpowiedź 20 lutego 2018 przez karyma Użytkownik (980 p.)
20.02.2018.

Nawet fajne te  CodeWars. Rozwiązałem kilka, prawdopodobnie najłatwiejszych zadań. Dalej uczę się z różnych kursów ale starma się więcej praktykować przez rozwiązywanie różnych mini ćwiczeń z internetu.moje JSbins ma już sporo miniprogramików ale często to programy na kilka linijek... Na początku nawet korzystałem z innej stronki ajak codepen ale JSbins wydaje się lepsze. Wada to nieco uciązliwe kasowanie niepotrzebnych rzeczy , a tych sporo produkuje a są nic nie warte.
1
komentarz 20 lutego 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
Jeśli interesowały by Cię zadanka np. algorytmiczne to mogę polecić dwa zadanka:

https://www.codewars.com/kata/smith-number/javascript

https://www.codewars.com/kata/modulo-operations-of-big-numbers/solutions/javascript

Najpierw warto poszukać w polskim (lub ENG) necie algorytmów (bez problemu je znajdziesz) i potem przepisać je np. na JS. To dużo daje na początku nauki bo w praktyce poznasz pętle, instrukcje warunkowe itp.

Proponuję abyś myślał o JS jak o języku programowania i tak się go uczył, do rozwiązywania problemów, a nie jak o języku "do animacji www" :)
0 głosów
odpowiedź 22 lutego 2018 przez karyma Użytkownik (980 p.)

21.02.2018

CodeWars ciąg dalszy. rozwiązanych 13 łatwych zadań. 

no a 14... Najpierw trzeba było poprawić kod żeby w ogóle działał. Potem żeby działał poprawnie. 

Nazwa: A bugs trilogy: Episode 1 - "Let Math.Random(); decide your future"

Our friend Pac has finally decided to pursue a career in the coding industry.
He is a newbie, he needs to learn properly.
Therefore, Pac wants to apply for the worldwide famous -and very demanding-
'C0d3r 1ns1d3' Academy for beginners.
In order to join, Pac is required to solve a series of 3 exercises about 'Bug Fixes'.
He has been sent an email from the Academy with the following instructions,

Dear Pac,
This is the first exercise. Find out what's wrong and fix the code.
You have 15 minutes to send a solution.
Good Luck.
This code is a mess! Would you help Pac to fix the code in time?

(This might be helpful -> Math.Random();)

This is my first Kata, so please any feedback (especially on Test Cases) is welcome!

Oryginalny kod początkowy 
function {
	var : Math.random()
		if (career <= 0.32) {
			return = FrontEnd Developer
		 else if (career <= 0.65) 
			return : BackEnd Developer,
		} else {
			return 'Full-Stack Developer'
		}


yourFutureCareer();

mój kod 

function  yourFutureCareer(career) {
	var  career;
		if (career <= 0.32 ) {
			return  'FrontEnd Developer'}
		 else if ((career >= 0.65) && (career<=0.99) ) 
		{	return 'BackEnd Developer'}
	else
			{return 'Full-Stack Developer'}
		

}

wynik=yourFutureCareer(0.34);
console.log(wynik);


 

Jak to próbuje wysyłać pojawia się komunikat m.in. 

Test Results:
 Should return 1 of 3 possible careers
Test Passed
Test Passed
Test Passed
Test Passed
Test Passed
Test Passed
Test Passed
Test Passed
Test Passed
Completed in 5ms
 On many tests should return each career at least 1 time
 Is FrontEnd Developer possible ?
no FrontEnd Developer on 999 rolls ?
 Is BackEnd Developer possible ?
no BackEnd Developer on 999 rolls ?
 Is Full-Stack Developer possible ?
Completed in 2ms

 

Mogłem źle zrozumieć, myślałem że full-stack developer jest jak będzie .0999 lub 1

0 głosów
odpowiedź 23 lutego 2018 przez karyma Użytkownik (980 p.)

22.02.2018. 

Wczoraj niewiele zrobiłem, jedynie troszkę pobawiłem się na codewars. mam już 7kyu , umiejętności nie za bardzo. Okazuje się że w ogóle nie rozumiem jak działa np sprawdzanie tych zadań. 

Chcę aby do jednej tablicy trafiały parzyste a do drugiej nieparzyste.  Zastanawiając się nad tym jak to działa wyłączyłem komentarzem pętlę. Myślałem sobie że w tedy w najlepszym możliwym wypadku zostanie przyjęty tylko raz arr i bedą tablice po jednej pozycji. Tablica się zapełniła ale jedna. 

function pickIt(arr){
  var odd=[],even=[]
  var i;
//  for (i=0;i<=arr;i++)
if (arr%2==0) {even.push(arr)}
else  {odd.push(arr)}

  
  return [odd,even];
}

 

 

komentarz 23 lutego 2018 przez CenterPL Pasjonat (19,070 p.)

Argument arr sugeruje, że jest to tablica. Sprawdzasz czy tablica jest podzielna przez dwa, jeśli tak, to ją całą wpychasz do tablicy even, jeśli nie, do odd. Jest to po prostu błąd logiczny. Musisz przeiterować całą tablicę arr i każdy jej element wrzucić do odpowiedniej tablicy. Dlatego ten for jest niepotrzebnie wykomentowany, chociaż mógłbyś też zrobić arr.forEach(), szybciej, łatwiej i weselej. 

komentarz 24 lutego 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
sprawdzanie zadan to po prostu odpalenie testow jednostkowych jakie ustalił autor kata i ewentualnie osoby współtworzace testy. Jeśli kata jest zrobiona dobrze to są też testy losowe ale niestety nie zawsze. Polecam przede wszystkim analize rozwiązań innych i analizę dyskusji.
0 głosów
odpowiedź 24 lutego 2018 przez karyma Użytkownik (980 p.)
23.02.2018

Wracam do ćwiczenia html/css w praktyce. Ktoś tutaj napisał ze nauka polega że najpierw się uczy potem wiele miesięcy powtarza. Prawda.
0 głosów
odpowiedź 24 lutego 2018 przez karyma Użytkownik (980 p.)

25.02.2018 

Robiąc zadanka na code wars nieraz trafiałem w rozwiązaniach innych użytkowników na rzeczy nowe. Np na kursikach które czytałem nie czytałem o pętli  for in. 

Inne rzeczy mi nieznane to np ... i _. 2** to pewnie potęga. 
 

function powersOfTwo(n) {
  return [...Array(n + 1)].map((_, i) => 2 ** i)

co znaczy & w 
function doubleChar(str) {
  return str.replace(/./g, '$&$&');
}

w czasie gdy ja kombinuję jak koń pod górę z pętlami i wyrażeniami warunkowymi.. Znowu 3 kropki nie wiem co znaczą dokładnie. 

const min = (list) => Math.min(...list);
const max = (list) => Math.max(...list);

 

komentarz 24 lutego 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)

Sprawa pierwsza:

pytanie nie co znaczy "&" ale co znaczy "$&", a odpowiedź - ostatnie dopasowanie do wzorca regexp, a dokładniej mówiąc właściwości obiektu globalnego RegExp.lastMatch, która skrótowo może być zapisana jako RegExp['$&'].

W tym wypadku regexp dopasowuje dowolny znak (po za znakiem nowego wiersza oraz w zakresie podstawowej platformy znaków Unicode BMP), a następnie w jego miejsce wstawia $& i $&, czyli dwa razy znalezione dopasowanie - czyli de facto dwa razy każdy znak.

Nie przyzwyczajaj się jednak do tego sposobu gdyż czasami może rodzić problemy. Tutaj jest oki, ale na razie, na początku nauki potraktuj to bardziej jako ciekawostkę, a dopiero jak poznasz z czasem dobrze całe regexp to będziesz w pełni świadomie z tego korzystał bądź wybierzesz inne rozwiązanie. Tak na marginesie to jedno z zadań, gdzie można pobawić się chociażby tablicami i callback function dla metody replace, np.:

function doubleChar(str) {
    const stringAsArray = [...str];
	const doubleArrayElements = stringAsArray.map(char => {
		return `${char}${char}`;
	});
	return doubleArrayElements.join('');
}

doubleChar('abcd'); //"aabbccdd"

Oczywiście rozwiązanie znacznie dłuższe, ale bez regexp, co nie jest żadną ani wadą ani zaletą, po prostu pokazuję możliwość wyboru innej drogi :) Do tego parę elementów do nauki jak operator spread, template strings, arrow function, Array.prototype itd. Tak dla ciekawostki :) Można się też pobawić tutaj metodą String.prototype.repeat.

Sprawa druga:

Metody max i min działają na liczbach, nie można im przekazać tablicy. Czyli:

const list = [1,2,3,4,5];

Math.max(list);      //NaN
Math.max(1,2,3,4,5); //5

Problem ten można rozwiązać na dwa sposoby. Pierwszy, z ery przed ES6:

Math.max.apply(Math, list); //5

a drugi, stosując operator spread:

Math.max(...list); //5

użycie operatora spread pozwala na "rozbicie" tablicy na poszczególne elementy i przekazanie ich do metody max jako oddzielnych argumentów, dlatego działa ok. Poczytaj sobie jednak mimo wszystko o call/apply aby wiedzieć z czym to się je. Jeśli dobrze pamiętam chyba było to dobrze opisane w Tajnikach JavaScript, ale już dawno nie zaglądałem do tych książeczek to mogę się mylić. A jak już to zrozumiesz to będziesz w stanie też zrozumieć dlaczego działa poniższy kod:

Math.max.call(Math, list);    //NaN
Math.max.call(Math, ...list); //5

Powodzenia :)

 

0 głosów
odpowiedź 25 lutego 2018 przez karyma Użytkownik (980 p.)
w niedziele zagrałem w https://flukeout.github.io/

Prosta gra która pozwala w przyjemny sposób zapoznać się z różnymi selektorami CSS. O niektórych nawet nie wiedziałem że są albo słabo kojarzyłem.

Jest gdzieś w jednym miejscu przystępnie opisane wszystkie lub wszystkie ważniejsze metody dotyczące tablic w podstawowej wersji JS, wszystkie metody dotyczące stringów itd ? Najlepiej jakby były do tego  tego jakieś tabelki metoda składnia i  co robi. coś jak tablice matematyczne. rozwiązując zadanka ciągle ganiam po różnych stronach bo nie pamiętam dokładnie jaka jest składnia np do łączenia tablic itp.
1
komentarz 26 lutego 2018 przez Marchiew Dyskutant (7,690 p.)
0 głosów
odpowiedź 26 lutego 2018 przez karyma Użytkownik (980 p.)

26.02.2018

wróciłem do pomysłu własnej wersji gry w życie. 

Wymyśliłem że mógłbym stworzyć w tym celu tablice z tabeli a konkretniej z elementów  <td> np 

<table>
  <tr>
    <td id="k0"></td>
    <td id="k1"></td>
    <td id="k2"></td>
  </tr>
  <tr>
    <td id="k3"></td>
    <td id="k4"></td>
    <td id="k5"></td>
  </tr>
  <tr>
     <td id="k6"></td>
    <td id="k7"></td>
    <td id="k8"></td>
  </tr>

Niestety nie wiem jak to wcisnąć do tablicy. 

 

komentarz 26 lutego 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
Na przykład iterując po prostu po tabeli:

https://codepen.io/anon/pen/QQJWeg?editors=1011

i po jej elementach <td>. Ale to niezbyt dobre rozwiązanie do rzeczywistego projektu, to tylko tak aby pokazać samą ideę. Nie warto tak mocno wiązać html z JS, lepiej np. operować na klasach itp. nie na tagach, daje to większą uniwersalność i odporność kodu JS na modyfikacje w html.
0 głosów
odpowiedź 27 lutego 2018 przez karyma Użytkownik (980 p.)
edycja 27 lutego 2018 przez karyma
27.02.2018. Znowu błędy. https://codepen.io/karyma/pen/eVQmpj Chciałem tylko narazie aby po kliknięciu przycisku start pętla iteracyjna (wiem że można inaczej z funkcją)sprawdziła każdy element tablicy allCells i jeśli dany element tablicy ma atrybut backgroundColor='green' i 3 sąsiadów też zielonych (czyli tutaj allCells[i+1],[i+4,i+5) zamieniła się na czerwone("umarła"). Nie bedę dalej robił pętli jak taki skromny początek nie działa. Oczywiście potem postaram się skrócić kod.... w tym przypadku przynajmniej komórka powinna zmienić kolor.
komentarz 27 lutego 2018 przez Ehlert Ekspert (212,630 p.)
Czytam tego bloga i stoisz Pan w miejscu.

Zamiast pisać życie w JS może warto sięgnąć po Reacta, Vue, Node?

A co do samego pomysłu to osadzasz stan aplikacji w widoku co jest zła praktyką. Co jak gra się rozrośnie do rozmiaru Wiedźmina, a kolor różowy stanie się bardziej trendy? Przepisywanie połowy aplikacji...
komentarz 27 lutego 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)

Zamiast pisać życie w JS może warto sięgnąć po Reacta, Vue, Node?

Proponujesz React czy node osobie, która dopiero zaczyna przygodę z JS? Co do node to może w sumie po częsci mogłoby być, w pewnym sensie to jakby uczenie się od podstaw back-endu, ale z React/Vue to bym zaczekał.

Wg mnie najpierw trzeba poznać w miarę dobrze język, podstawy jak pętle, instrukcje, metody z prototypów array, string itp. i dopiero potem wchodzić w tego typu technologie.

To tak samo jak np. z Ajax. Osobiście uważam, że warto choć raz samemu okiełznać XMLHttpRequest i np. machnąć do na Promise, aby potem lepiej rozumieć co pod spodem robi np. fetch, axios itp.

0 głosów
odpowiedź 1 marca 2018 przez karyma Użytkownik (980 p.)
28.02.2018.

Upadłem wstałem silniejszy.
komentarz 1 marca 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
tak na marginesie nie lepiej zrobic na szybko jakiegos prostego bloga chocby wp czy jekyll niż tu na forum?
1
komentarz 1 marca 2018 przez mbabane Szeryf (79,280 p.)
Tutaj przynajmniej ktoś, przeczyta, odpisze, nakieruje, a na zewnętrznym blogu, to pisałby pewnie do siebie.

Podobne pytania

+4 głosów
3 odpowiedzi 548 wizyt
pytanie zadane 19 lutego 2018 w Nasze projekty przez excavelty Bywalec (2,480 p.)
0 głosów
4 odpowiedzi 226 wizyt
pytanie zadane 28 maja 2018 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez gagel Początkujący (310 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 149 wizyt

92,451 zapytań

141,261 odpowiedzi

319,073 komentarzy

61,853 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...