• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Pozycjonowanie

Object Storage Arubacloud
+1 głos
361 wizyt
pytanie zadane 8 lutego 2018 w Algorytmy przez Kamil Jarzyna Użytkownik (940 p.)

Nurtuję mnie wiele tematów m.in.

- jak wpływa na pozycjonowanie strony występowanie w url koncówki HTML ? Czy jeśli przejdę na PHP i usunę koncówkę to czy może się coś stać ?

- dlaczego wiele firm nie dba o strony (nie minifikuje CSS/JS, broken linki, brak sitemap, robots.txt, nagłówki h1 albo nie ma albo jest po 20, brak redirectów www/https) i jak to wpływa na seo ?

- czy dając na stronę linki do social (wychodzące) daje się follow czy nofollow ?

- wiadomo, że nie powinno się dawać emaila w TXT, czy danie czegoś takiego to też błąd ? " <a href="mailto:name@email.com">name(at)email(dot)com</a> "

1 odpowiedź

+3 głosów
odpowiedź 8 lutego 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
wybrane 4 marca 2018 przez Kamil Jarzyna
 
Najlepsza

- dlaczego wiele firm nie dba o strony (nie minifikuje CSS/JS, broken linki, brak sitemap, robots.txt, nagłówki h1 albo nie ma albo jest po 20, brak redirectów www/https) i jak to wpływa na seo ?

sitemap i robots.txt wg mnie są przydatne i ułatwiają google indeksowanie strony. Ponad to sitemap ułatwia Ci w razie potrzeby ręczne wymuszenie zaindeksowania.

- czy dając na stronę linki do social (wychodzące) daje się follow czy nofollow ?

Na przykład facebook w postach ma linki nofollow. Ale to nie ma w praktyce znaczenia. Nie wierz w te bzdury, że nie warto mieć linków nofollow i trzeba inwestować tylko w tzw. "dobre linki". Bzdura nad bzdurami.

Dla google dobre jest generalnie to, co jest dobre dla użytkownika. Taki jest zamysł ich algorytmów. Raz robią to lepiej, raz gorzej, ale generalnie do tego dążą. A teraz odpowiedz sobie na pytanie, co jest wg Ciebie lepsze dla Ciebie, jako użytkownika (załóżmy, że masz np. portal o tematyce remontowej):

  1. strona, do której jest 10 linków na innych stronach uznanych za "dobre, mocne", np. na ładnych, wybajerowanych stronach producentów materiałów budowlanych
  2. czy... 50 linków do tej strony, np. do konkretnego artykułu umieszczonych gdzieś na forach, w dyskusjach FB itp. itd.? Którym linkom prędzej uwierzysz i które Cię bardziej przekonają do odwiedzenia tej strony?

A piszę to nie z powietrza, tylko z własnego doświadczenia. Zawsze to powtarzam i powtarzać będę - zamiast wydawać grube pieniądze na firmy SEO itp. zainwestuj czas we w miarę cykliczne aktualizowanie strony i tutaj uwaga... - autorskimi, unikalnymi treściami. Nic nie da skopiowanie 100 newsów z WP, ale dodanie 5 własnych ciekawych artykułów owszem.

Czasami ludzie mówią - no dobra, ale ja prowadzę zajęcia fitnes/sport a nie portal informacyjny to co mam zrobić? Ano to samo to napisałem powyżej. Publikuj np. 1-2 razy w miesiącu jakiś choćby krótki, rzeczowy i AUTORSKI materiał np. o tym jak dobrać rakietę do tenisa dla dziecka, jak wybrać kask do jazdy na rowerze itp. itd. I powiem Ci, że nagle okazuje się, że ludzie mają milion pomysłów i czasem sami muszą wyhamować, aby faktycznie nie stworzyć portalu informacyjnego :)

Sporo tzw. firm pozycjonerskich obecnie bazuje m.in. na tzw. marketingu szeptanym, czyli właśnie publikowaniu postów na forach itp. Ba, nawet nierzadko potrafią oni tworzyć całe wątki i dyskutować sami ze sobą z kilku-kilkunastu loginów... Powiem Ci, jako osoba, która korzystała kiedyś z tego, że faktycznie daje to korzyści dla pozycjonowania, ale pod warunkiem, że będzie to sensownie zrobione (nie zbyt nachalnie), co potwierdza moją opinię, że liczy się "poziom naturalności linków", a nie follow, nofollow itp. Inna sprawa to etyka takich rozwiązań... ja obecnie nie korzystam już z tego ponieważ osoby, które choć raz miały z tym kontakt to bez większego trudu mogą wyłuskać takie komentarze (szczerze mówiąc kilka razy nawet na tym forum widywałem tego typu komentarze, ale to inna sprawa) więc nie warto tego nadużywać.

1
komentarz 8 lutego 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
A co do tej minifikacji CSS/JS to również warto to robić, szczególnie jeśli masz większe pliki bo google ma różne określone czasy w jakich próbuje ściągać stronę. Jeśli go przekroczy to bije błędy indeksacji. Nie jest to co prawda poważne (jeśli mieści się w rozsądnych granicach), ale może nieco opóźnić zaindeksowanie niektórych treści.
komentarz 8 lutego 2018 przez Kamil Jarzyna Użytkownik (940 p.)
ale z tymi linkami social to chodziło mi, że mam ikonki np. facebooka i chciałbym odnośnik zrobić do fp i nie wiem czy dać follow/nofollow i czy w ogóle ma to znaczenie ?
komentarz 8 lutego 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
Zrób zwykły link i nie kombinuj w kwestiach pozycjonowania za dużo w kodzie... Najpierw skup się na tym, aby na stronie było coś ciekawego i potem zajmij się odpowiednio ciekawym profilem FB itp. po to, aby przyciągnąć realnych userów na Twoją stronę. Google sam sobie poradzi i na prawdę nie trzeba mu zbytnio pomagać, a na pewno nie takimi usilnymi sztuczkami jakie niektórzy próbują robić w kodzie... :)

Staraj się patrzeć na Twoją stroną przez pryzmat użytkownika, który szuka informacji/produktu itp., a nie z poziomu google robota - nie tędy droga (ba, nawet jeśli przegniesz może się to źle skończyć...).

Pamiętaj też o RWD. Powiem Ci, że zauważam rozbieżności w wyszukiwarce google na smartfonie i PC więc faktycznie wdrażają powoli w życie oddzielne algorytmy, które na mobilach priorytetują strony RWD. Jak to dokładnie robią tego nikt nie wie i nie warto zbyt mocno w to wnikać. Pilnuj dobrego użytkowania strony na PC i mobilkach i będzie dobrze :)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 210 wizyt
pytanie zadane 11 września 2020 w Sieci komputerowe, internet przez anonymousProgrammer Początkujący (350 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 360 wizyt
pytanie zadane 20 października 2019 w Sieci komputerowe, internet przez psyku Obywatel (1,380 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 154 wizyt
pytanie zadane 19 maja 2019 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Rosool Użytkownik (660 p.)

92,570 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,643 komentarzy

61,958 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...