• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Pierwsza książka do przepracowania.

42 Warsaw Coding Academy
0 głosów
438 wizyt
pytanie zadane 8 lutego 2018 w C i C++ przez Mebya Użytkownik (700 p.)
Witam,
Postanowiłem bardziej zaangażować się w naukę programowania, więc postanowiłem zaopatrzyć się w jakąś książkę.

Programowaniem zainteresowałem się w szkole, poznałem troszeczkę js'a i c++ ale głównie podobał mi się PHP i z nim miałem najwięcej styczności, naprawdę nauka PHP sprawia mi wielką frajdę, a czas przy tym leci jak bym grał w jakąś wciągającą gierkę.
Może to niezbyt rozsądne podejście, które może mnie przerosnąć ale mimo, że najbardziej interesuje mnie PHP to chciałem najpierw przepracować coś z c++ a dopiero potem PHP, ze względu na to, że sporo się nasłuchałem i naczytałem, że ucząc się c++ lepiej zrozumiem inne języki.
Najbardziej interesuje mnie książka którą polecano mi zanim jeszcze dowiedziałem się na czym to całe programowanie polega i jak to wygląda, co było jakieś 5-6 lat temu, mianowicie "Symfonia c++". Czy to dobry wybór?
Może macie coś rozsądniejszego, bo wiem że ta książka ma swoje lata, a może jednak nauka c++ mimo że spodobał mi się PHP to głupota i lepiej od razu zacząć od jakiejś lektury z PHP? Podawajcie tytuły, tylko proszę o nie podawanie jakiś szkolnych książek robionych na szybko, pisanych urzędowym językiem :)

3 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 8 lutego 2018 przez niezalogowany

Może to niezbyt rozsądne podejście, które może mnie przerosnąć ale mimo, że najbardziej interesuje mnie PHP to chciałem najpierw przepracować coś z c++ a dopiero potem PHP, ze względu na to, że sporo się nasłuchałem i naczytałem, że ucząc się c++ lepiej zrozumiem inne języki.

Niezbyt rozsądne będzie uczenie się czegoś, z czym nie masz zamiaru pracować, ani też ci się to nie podoba. Zabijesz takim podejściem swój entuzjazm. Ucz się PHP, skoro ten język preferujesz.

komentarz 9 lutego 2018 przez Mebya Użytkownik (700 p.)
Nie jest tak że c++ mi się nie podoba, może być, nie jest dla mnie zły ani jakiś mega przyjemny, ale prawie jestem przekonany że będę szedł w stronę PHP, więc może posłucham i daruje sobie tego c++, tylko która książka jest dobra do nauki PHP? Co sądzicie o tej, którą polecają na tej stronie? https://helion.pl/ksiazki/php-obiekty-wzorce-narzedzia-wydanie-v-matt-zandstra,phpob5.htm#format/d
Przejrzałem dostępne strony, spis treści i powiem, że całkiem niezła próbka, tylko ciężko mi jako laikowi cokolwiek oceniać, a więc, ktoś poleci tę lub jakąś inną?
+1 głos
odpowiedź 8 lutego 2018 przez Wiciorny Ekspert (280,970 p.)
Pytanie, co ma dać Ci ten C++/ w programowaniu w PHP?

Składnia inna, język inny, biblioteki inne: to nie są nawet pokrewne języki " np jak obiektowe", żebyś cokolwiek mógł z tego wykorzsytać :)

A myślenie programistyczne / algorytmy itd: to i tak nabierzesz "czasem, latami pracy" i wytrwałością.
0 głosów

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 249 wizyt
pytanie zadane 26 września 2020 w HTML i CSS przez filip.r00 Początkujący (270 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 769 wizyt
–1 głos
1 odpowiedź 462 wizyt
pytanie zadane 9 lipca 2017 w Nasze projekty przez Chlebojad Nowicjusz (190 p.)

93,382 zapytań

142,382 odpowiedzi

322,539 komentarzy

62,741 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...