• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed [SFML 2.0v C++] Wyświetlanie tekstów i zmiennych

Object Storage Arubacloud
–3 głosów
1,472 wizyt
pytanie zadane 8 lutego 2018 w C i C++ przez Username Obywatel (1,350 p.)
zamknięte 8 lutego 2018 przez Username
Dzień dobry!

Skończyłem kurs SFML 2.0v (Kurs cpp0x) no i niestety nie było opisane jak wyświetlić jakąś zmienną czy tekst.
Potrzebuje to wiedzieć do tworzenia gier.

A więc podsumowując chciałbym poprosić odpowiedzi na te pytania:
1.Jak wyświetlić tekst na ekranie?
2. Jak wyświetlić zmienną (typu np. int) na ekranie?
komentarz zamknięcia: Znalazłem odpowiedz

2 odpowiedzi

+5 głosów
odpowiedź 8 lutego 2018 przez niezalogowany
  1. Najnowsza wersja sfml to 2.4, przenieś się na najnowsza wersję 
  2. Zapoznaj się z dokumentacją sfml, konkretnie z z sf::Text
  3. Zapoznaj się z oficjalnym poradnikiem w zakładce learn, jest znacznie lepszy niż to na cpp0x
  4. Zapoznaj się z dokumentacją, bo nie do wszystkiego jest poradnik 
  5. Naucz się używać Google do prostych pytań 
komentarz 8 lutego 2018 przez niezalogowany

Tylko, że tut był pisany za czasów 2.0 i mogę ci powiedzieć że nie należy do tych najbardziej aktualnych, gdy ja się uczyłem SFML (tj parę lat temu) to już nie był, więc nie mogę go nazwać aktualnym.

Brakuje (na samym dole):

oknoAplikacji.display();

 

komentarz 8 lutego 2018 przez Username Obywatel (1,350 p.)
oknoAplikacji.display(); jest w programie
komentarz 8 lutego 2018 przez niezalogowany
No to podaj cały kod, w zgadywanie co może być nie tak nie lubię się bawić
komentarz 8 lutego 2018 przez Username Obywatel (1,350 p.)

To powinno Ci wystarczyć ale jak chcesz to masz:
 

#include <SFML/Graphics.hpp>
#include <SFML/System.hpp>
#include <SFML/Window.hpp>

int git=0;

int main()
{
    sf::RenderWindow oknoAplikacji( sf::VideoMode( 640, 480, 32 ), "Tut - Przyciski" );

    sf::Texture przycisk, wcisnieto, blok;
    przycisk.loadFromFile("texture/przycisk.png");
    wcisnieto.loadFromFile("texture/wcisnieto.png");
    blok.loadFromFile("texture/blok.png");

    sf::Text tekst;
    tekst.setString("something");

    sf::Sprite blokk, przy1;
    blokk.setTexture(blok);
    przy1.setTexture(przycisk);

    while( oknoAplikacji.isOpen() )
    {
        sf::Event zdarzenie;
        while( oknoAplikacji.pollEvent( zdarzenie ) )
        {
            if( zdarzenie.type == sf::Event::Closed )
                 oknoAplikacji.close();

            if( zdarzenie.type == sf::Event::KeyPressed && zdarzenie.key.code == sf::Keyboard::Escape )
                 oknoAplikacji.close();

            if( zdarzenie.type == sf::Event::MouseButtonPressed && zdarzenie.mouseButton.button == sf::Mouse::Middle )
                 oknoAplikacji.close();
        }

        sf::Vector2i kursor = sf::Mouse::getPosition(oknoAplikacji);
        sf::Vector2f pozycja_kursor = sf::Vector2f{kursor.x, kursor.y};

        if( zdarzenie.type == sf::Event::MouseButtonReleased && zdarzenie.mouseButton.button == sf::Mouse::Left && przy1.getGlobalBounds().contains(pozycja_kursor))
        {
            blokk.rotate(1);
        }

        //----------Czysc i narysuj----------//
        oknoAplikacji.clear(sf::Color::White);

        //tekst
        tekst.setColor( sf::Color::Red );
        tekst.setCharacterSize(32);
        tekst.setPosition( 200, 200 );
        oknoAplikacji.draw(tekst);

        //blok
        blokk.setPosition(100, 100);
        oknoAplikacji.draw(blokk);

        //przycisk
        przy1.setPosition(1, 1);
        oknoAplikacji.draw(przy1);

        oknoAplikacji.display();
        //----------Czysc i narysuj----------//
    }
    return 0;
}

 

komentarz 8 lutego 2018 przez JAKUBW Nałogowiec (33,470 p.)

https://www.sfml-dev.org/tutorials/2.4/graphics-text.php

Pierwszy paragraf tego aktualnego tutoriala.

0 głosów
odpowiedź 8 lutego 2018 przez Username Obywatel (1,350 p.)
Ok, sorry, sprawa była prosta, tekst nie miał czcionki przez co nie wyświetlił się

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 577 wizyt
pytanie zadane 7 marca 2018 w C i C++ przez Username Obywatel (1,350 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 197 wizyt
pytanie zadane 7 lutego 2018 w C i C++ przez Username Obywatel (1,350 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 214 wizyt
pytanie zadane 3 grudnia 2015 w C i C++ przez patryk16 Obywatel (1,080 p.)

92,568 zapytań

141,424 odpowiedzi

319,630 komentarzy

61,956 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...