• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Błąd przy systemie logowania/rejestracji

Object Storage Arubacloud
0 głosów
206 wizyt
pytanie zadane 7 lutego 2018 w SQL, bazy danych przez Hardwell Dyskutant (8,980 p.)

 

Ktoś coś? nie mam pojęcia co to znaczy

Poniżej kod login.php:

<?php

require 'includes/config.php';
require 'includes/header.php';

// Zabezpiecz zmienne odebrane z formularza, przed atakami SQL Injection
$login = $db->real_escape_string(htmlspecialchars(trim($_POST['login'])));
$password = $_POST['password'];

if ($_POST) {
    // Podstawowa walidacja formularza
    $errors = array();

    if (empty($login) || empty($password)) {
        $errors[] = 'Wypełnij wszystkie pola';
    }

    $auth = $user->auth($login, $password);
    if (!$auth) {
        $errors[] = 'Użytkownik o podanym loginie i haśle nie istnieje';
    }


    if (empty($errors)) {
        // Jeżeli nie ma błędów to przechodzimy dalej
        // Zapisujemy ID użytkownika do sesji i tym samym oznaczamy go jako zalogowanego
        $_SESSION['user_id'] = $auth;

        echo '<p class="success">Zostałeś zalogowany. Możesz przejść na <a href="index.php">stronę główną</a></p>';
    } else {
        foreach ($errors as $error) {
            echo '<p class="error">'.$error.'</p>';
        }
    }
}
?>

 <form method="post" action="login.php">
    <label for="login">Login:</label>
    <input type="text" name="login" maxlength="32" id="login" required>

    <label for="password">Hasło:</label>
    <input type="password" name="password" id="password" required><br>

    <input type="submit" value="Zaloguj">
 </form>

<?php
require 'includes/footer.php';

 

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 7 lutego 2018 przez eglaboud Obywatel (1,940 p.)

A sam skrypt działa? Jeżeli tak, to można ukryć errorsy.

I gdzie zdefiniowałeś tą metodę?:

auth($login, $password);

 

2
komentarz 7 lutego 2018 przez Mariusz08 Maniak (62,300 p.)
Nie powinno się ukrywać errorów. Lepiej złapać w try..catch i dowiedzieć się co wywołuje błąd.
komentarz 7 lutego 2018 przez Hardwell Dyskutant (8,980 p.)
No z tego co wiem skrypt niby działa pobierałem go z forum
0 głosów
odpowiedź 7 lutego 2018 przez Mariusz08 Maniak (62,300 p.)
Wstukiwałeś to w Google Tłumacz?

Nie znalazł takich zmiennych. Może powinieneś sie do nich odwołać poprzez POST?
komentarz 7 lutego 2018 przez Hardwell Dyskutant (8,980 p.)
Nie mam pojęcia
komentarz 7 lutego 2018 przez eglaboud Obywatel (1,940 p.)

@Hardwell, Spytam się jeszcze raz:

Gdzie zdefiniowałeś tą metodę (nie zmienną)?

auth($login, $password);

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 685 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 549 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 667 wizyt
pytanie zadane 7 lutego 2018 w SQL, bazy danych przez Hardwell Dyskutant (8,980 p.)

92,555 zapytań

141,404 odpowiedzi

319,557 komentarzy

61,940 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...