Moje środowisko przekonuje mnie że nie ma funkcji std::experimental::filesystem::create_directory() (tak samo jak z SHCreateDirectoryEx)... Następną aplikację będę pisał w czymś innym, ale tą już muszę w tym skończyć, sama końcówka. Jest jakaś inna funkcja?
ExpandEnvironmentStrings() i SHCreateDirectoryEx().
Te same problemy miałbyś w innych środowiskach. Problem z C++ Builderem jest między innymi taki, że ludzie używają starych kilkunastoletnich wersji tego środowiska, które nie wspierają nowych standardów C++.
Wracając do tematu: musisz dodać bibliotekę shell32.lib do projektu. Nie pamiętam, gdzie w opcjach projektu dodaje się biblioteki, ale wiem, że w BCB można było dodawać biblioteki z poziomu kodu. Daj w którymś pliku .cpp:
#pragma link "shell32.lib"
No to nie wiem. Według dokumentacji ta funkcja jest dostępna od WinXP, zatem przy założeniu, że korzystasz z C++ Buildera 6, wszystko powinno się kompilować/konsolidować bez problemu. Zawsze możesz sobie napisać funkcję, która "tworzy" ścieżkę wykorzystując do tego CreateDirectory().
93,740 zapytań
142,675 odpowiedzi
323,294 komentarzy
63,319 pasjonatów
Motyw:
Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡
Oto polecana książka warta uwagi.Pełną listę książek znajdziesz tutaj
Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.