• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Co dalej po C++?

VPS Starter Arubacloud
+1 głos
358 wizyt
pytanie zadane 4 lutego 2018 w C i C++ przez Username Obywatel (1,350 p.)
zamknięte 4 lutego 2018 przez Username

Dzień Dobry!

Ukończyłem kurs Pana Mirosława Zelenta, dokładnie dwa: C++ i C++ Object no i właśnie nie wiem co zrobić ze sobą dalej. Próbowałem przenieść się z B6* na VS**, ale VS** nie wspiera forma na C++ (bynajmniej tyle wyczytałem). I tu jest problem, bo mam zamiar robić okienka i gry na Androida i PC ale teraz nie wiem czy uczyć się jakiegoś języka kolejnego (Myślałem nad C#) czy co. Prosiłbym jakbyście podawali mi języki powiedzieć dlaczego i jakiś poradnik do tego. 

*B6 oznacza Builder 6
*VS oznacza Visual Studio 2017

komentarz zamknięcia: Znalazłem odpowiedz

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 4 lutego 2018 przez hhh Gaduła (4,110 p.)
wybrane 4 lutego 2018 przez Username
 
Najlepsza

Hmm, skoro w miarę ogarniasz C++ obiektowo i chciałbyś robić gry i apki to jest kilka opcji:

-zostanie na razie z C++ i nauka jakiejś biblioteki - na przykład możesz spróbować z SFML lub Allegro (można je zainstalować nawet do Code::Blocks-a), jeżeli chcesz robić gry, zawsze możesz też poznać Qt z Qt Creator, albo wxWidgets,

-nauka kolejnego języka - możesz spróbować z Javą (natywne wsparcie Androida dla aplikacji w Javie), C# (podobna do Javy, tyle że od MS (to oczywiście duże uproszczenie)),  albo zająć się trochę webem - JS i jQuery, albo PHP i MySQL - poczytaj trochę o wszystkim, i zdecyduj, co Ci bardziej odpowiada.

Co do poradników odeślę Cię do kilku kanałów na YT i paru kursów:

VoidRealms - anglojęzyczny kanał, na którym znajdziesz materiały o C++, Qt, Javie,

http://cpp0x.pl/kursy/Kurs-SFML-2-x-C++/460 - na cpp0x znajdziesz wiele fajnych kursów, tutaj jest link do nauki SFML,

http://zajacmarek.com/2015/04/kurs-c-cz-1-zacznijmy-od-wstepu/ - czyli kurs C#,

no i do nauki absolutnych podstaw technologi webowych możesz zerknąć do Pana Mirka: Tworzenie stron WWW

+5 głosów
odpowiedź 4 lutego 2018 przez niezalogowany

Przede wszystkim: jeżeli przeszedłeś kurs MZ, to super - masz za sobą podstawy podstaw. Teraz wypadałoby uzupełnić wiedzę o braki, które wynikają z nauki z jednego źródła. A więc zanim przejdziesz do innego języka to lepiej zrób jakiś projekt w C++, tutaj jeżeli chcesz porobić okienka to raczej zastanów się nad Qt, niż VS, ewentualnie napisz grę (SFML, SDL, ...).

Jeżeli chodzi o aplikacje na Androida, to tutaj powinieneś celować raczej w Javę niż C++

  1. https://doc.qt.io/
  2. https://www.sfml-dev.org/tutorials/2.4/
  3. http://lazyfoo.net/SDL_tutorials/
  4. https://developer.android.com/training/index.html
komentarz 4 lutego 2018 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
Java lepsza jezeli chodzi o androida, ale deskopt gorzej. Tak samo c++, mozna napisac gry i apki na androida, ale po co sie meczyc. Mysle, ze C# bylby najlepszym rozwiazaniem i do tego unity. Deskopt, Web, Telefony
komentarz 4 lutego 2018 przez niezalogowany
Nie wspominałem o tym, że Java nadaje się na desktopy - tylko że nadaje się na Androida.

Portowanie softu na różne platformy, to ten sam wysiłek w C++, co w C# (zwykłe apki patrz Qt, gry patrz UE4), także C# wcale nie musi być takim najlepszym rozwiązaniem...
komentarz 5 lutego 2018 przez manjaro Nałogowiec (37,390 p.)

@DragonCoder, ja bym powiedział że z Javą to jest szybciej i prościej napisać coś okienkowego na desktop, już nie wspominając że jest multiplatformowa w przeciwieństwie do C#

komentarz 5 lutego 2018 przez niezalogowany
@manjaro tylko że gorzej chodzi, w c# masz xamarina jeżeli chcemy być precyzyjni ;)
komentarz 5 lutego 2018 przez manjaro Nałogowiec (37,390 p.)

@shead to powiedz teraz Mojangowi żeby przepisali Minecrafta bo Java gorzej chodzi ;)

a Xamarin to jest tylko na Windows, co z resztą?

Podobne pytania

0 głosów
5 odpowiedzi 508 wizyt
pytanie zadane 10 czerwca 2016 w Nasze projekty przez jegor377 Stary wyjadacz (13,230 p.)
+3 głosów
3 odpowiedzi 326 wizyt
pytanie zadane 11 kwietnia 2016 w C i C++ przez jako6 Bywalec (2,550 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 143 wizyt

92,451 zapytań

141,261 odpowiedzi

319,073 komentarzy

61,853 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...