• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

skrypt nr 1 - arkusz E.14-01-17.01 (komis samochodowy).

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
1,939 wizyt
pytanie zadane 4 lutego 2018 w PHP przez toffik93 Bywalec (2,820 p.)
Witam, Potrzebuję pomocy ze skryptem PHP. Chodzi o to, że skrypt nie działa, ponieważ zapytanie zostało błędnie zapisane(tak twierdzi validator PHP). Ja z kolei wiem, że zapytanie zostało zapisane poprawnie, ponieważ działa w phpmyadmin. W jaki sposób rozwiązać ten problem? Skrypt prezentuje się następująco:    

<?php
$con=mysqli_connect("localhost", "root","", "komis");
$ask=mysqli_query  "SELECT `id`, `marka`, `model` FROM `samochody`";
$wynik=mysqli_query($con, $ask);
while($wiesz=mysqli_fetch_row($wynik)){
"<li>".$wiersz[0]." ".$wiersz[1]." ".$wiesz[2]."</li>";
}
mysqli_close($con);
?>
komentarz 4 lutego 2018 przez Jedras Maniak (54,860 p.)

ponieważ zapytanie zostało błędnie zapisane(tak twierdzi validator PHP)

Skoro tak twierdzi to ma powód ku temu i dlaczego tak twierdzi też powinien pokazać. 

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 4 lutego 2018 przez Gambr Dyskutant (7,530 p.)

Taka postać zapytania

 "SELECT `id`, `marka`, `model` FROM `samochody`"

jest  poprawna w phpmyadmin, jednak wewnątrz kodu php nazwy kolumn nie powinny być w apostrofach, które są zarezerwowane tylko dla zmiennych php. Zerknij tutaj. Zauważ, że każe zapytanie jest zapisane właśnie w takiej postaci: całość w cudzysłowie, a zmienne tylko PHP w apostrofach.

 

0 głosów
odpowiedź 4 lutego 2018 przez Kacper Sas Dyskutant (8,460 p.)

Nazwy kolumn są rozpoczęte i domknięte przez grawis, którego do tych celów się stosuje (z tego co się orientuję), nie apostrof.

1. Zmienna $wynik wygląda tak: "mysqli_query([...], mysqli_query  "SELECT `id`, `marka`, `model` FROM `samochody`");

Wskazówka: usuń mysqli_query ze zmiennej $ask. Niech będzie to string tylko "SELECT bla bla bla".

Poza tym w pętli while nie powinno to wyglądać tak?:

echo "<li>".$wiersz[0]." ".$wiersz[1]." ".$wiesz[2]."</li>";

Do tego literówka w warunku i przy wypisywaniu:

while($wiesz=mysqli_fetch_row($wynik)){
"<li>".$wiersz[0]." ".$wiersz[1]." ".$wiesz[2]."</li>";
}

chodziło chyba o zmienną $wiersz, nie $wiesz (lub na odwrót).

komentarz 4 lutego 2018 przez toffik93 Bywalec (2,820 p.)
Na aktualną chwilę skrypt nadal nie działa, a wygląda tak:

<?php
$con=mysqli_connect("localhost", "root","", "komis");
$ask=mysqli_query  "SELECT id, marka, model FROM samochody";
$wynik=mysqli_query($con, $ask);
while($wiesz=mysqli_fetch_row($wynik)){
echo "<li>".$wiersz[0]." ".$wiersz[1]." ".$wiersz[2]."</li>";
}
mysqli_close($con);
?>

Co jeszcze trzeba poprawić?

P.S. Usunąłem mysql_query ze zmiennej $ask, ale to niczego nie zmienia, więc zostawiłem je tam.
komentarz 2 lutego 2019 przez macieqq Nowicjusz (120 p.)
$ask="SELECT id, marka, model FROM samochody";
while($wiersz=mysqli_fetch_row($wynik)){

Podmień te dwie linijki kodu, powinno zadziałać

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 1,626 wizyt
pytanie zadane 14 lutego 2018 w HTML i CSS przez toffik93 Bywalec (2,820 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 6,136 wizyt
pytanie zadane 13 listopada 2019 w Egzaminy zawodowe przez Kiolo Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 1,828 wizyt
pytanie zadane 28 grudnia 2019 w JavaScript przez Pikus Nowicjusz (160 p.)

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,088 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...