• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Program zakupo-sprzedażowy sklepu stacjonarnego

VPS Starter Arubacloud
–1 głos
355 wizyt
pytanie zadane 3 lutego 2018 w PHP przez DanJ93 Użytkownik (860 p.)
zamknięte 7 lutego 2019 przez DanJ93
Witam, z góry przepraszam jeśli nie ta kategoria, lecz sam nie wiem, gdzie to dodać.

Pracuję w sklepie motoryzacyjnym, na tą chwilę używamy programu subiekt GT, lecz ten program nie nadaje się do takiego sklepu, za każde dodatki trzeba słono płacić, program ma liczne błędy i nie jest w stanie wykonać niektórych funkcji.

Chciałbym napisać aplikację, w której dało by się całkowicie prowadzić sklep, lecz zanim przystąpię do nauki, chciałbym się dowiedzieć, czy takie coś jest możliwe w przeglądarce, czy raczej muszę iść w stronę C++

Otwórz chodzi o takie funkcje jak:

- Przyjmowanie faktur zakupu, na której to są różne towary i chciałbym aby wyglądało to tak, że zaczynam wpisywać np. kod "5666ht" i aplikacja zaczyna mi na bieżąco podpowiadać towary z bazy danych o tym kodzie - (czy to nieproblem, skoro wysokich towarów mam 30tysięcy?) to samo w przypadku nazw, lub kodów kreskowych i te towary sobie klikam i zaczynają mi się pojawiać (bez konieczności przeładowania strony!), była by też możliwość od razu zrobienia towaru (bo wiadomo, nie Wszystkie w bazie mam)

- Tworzenie towarów - wpisując nazwę towaru "klocki hamulcowe", program zaczyna mi podpowiadać nazwy z bazy danych, np. "klocki hamulcowe opel astra", "klocki hamulcowe ford galaxy", "klocki hamulcowe seat lupo" itd... a gdy kliknę na którąś z tych nazw, to po prostu wskakuje mi ta nazwa.

Sprzedać - niektórzy klienci biorą towary na WZ (Wydanie Zewnętrzne) - czyli biorą towar, a zapłacą i rachunek wezmą w innym terminie i chciałbym dla przykładu tak:

Klient "Janusz" przychodzi dnia 01.01 i bierze towary: "żarówka", 3x "zapach", "klocki hamulcowe" i ja zapisuję to na WZ z nr. 1/2018, dnia 02.01 przychodzitensam klient i bierze towary "sprężyna", 4x "amortyzator", "klej" i również to mu zapisuję na WZ o numerze 2/2018 i teraz tak:

Na następny dzień przychodzi ów Janusz i prosi o fakturę, więc ją tworzę: wstukuję "Janusz" i program znajduje mi trzech, wybieram odpowiedniego i dokument zostaje uzupełniony o dane z bazy danych, Janusz chce wziąć jeszcze "wycieraczki" i "klucz" chce zapłacić za tamte (niektóre) towary, na razie tylko za 2x "amortyzator", "sprężynę" i 1x "zapach" i ja mając już otwartą fakturę z jego danymi oraz "wycieraczki", klikam opcję "dodaj towary z WZ" I muszę jakoś (najlepiej to chyba poprzez nowe okno)wybrać konkretną WZ, a z nich konkretne towary z konkretną ilością i te towary są odejmowane z WZ i dodane do mojej otwartej faktury - tylko czy dokument odświeży mi listę towarów na fakturze?

Chodzi również o to, by po zakończeniu faktury jakoś przesłać dane do drukarki fiskalnej (jak i czy można to w ogóle zrobić??), oraz do zwykłej drukarki

To tylko parę z dziesiątek funkcji, które program będzie musiał robić. Proszę niepisać "skoro tego nie wiesz, to jak chcesz napisać taki program?", bo ja chce się nauczyć, mogę tenprogrampodać nawet rok, ale żeby napisać! ;)
komentarz zamknięcia: Otrzymałem odpowiedź
komentarz 16 lipca 2020 przez Ryaryo Nowicjusz (100 p.)

Dobre i sprawdzone kasy fiskalne znajdziesz na tej stronie. Sam kupiłem tam dla swojego biznesu i działają bez zarzutu Icnet 

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 4 lutego 2018 przez Mariusz08 Maniak (62,300 p.)
Do tych funkcji które podałeś wystarczy Ci strona internetowa i baza danych. Jeżeli byś chciał pisać w C++, też się uda ale będzie przy tym więcej pracy.

Btw. Nie ma takich gotowych rozwiązań na rynku?

Pozdrawiam
+1 głos
odpowiedź 4 lutego 2018 przez marcin99b Szeryf (81,480 p.)
W każdym popularnym języku da się to zrobić

Nie ma większej różnicy czy użyjesz np C#, PHP, C++, Pythona, Javy, czy czegoś innego, bo operacje i tak zachodzą lokalnie

To jak zrobisz zależy od tego jaki masz sprzęt, możesz np zrobić lokalny serwer na jednym z komputerów, do którego będą wysyłać żądania aplikacje klient (np połączenie przez zabezpieczone wifi albo po kablu, bezpieczniej po kablu)
Wtedy przy każdym stanowisku może być przykładowo tablet lub komputer z zainstalowaną aplikacją, która wysyła i odbiera żądania od lokalnego serwera

Chyba najtaniej będzie to zrobić w formie strony internetowej
Stawiasz aplikacje w PHP albo ASP.NET
Połączone ze stroną, gdzie za pomocą JS wysyłasz żądania do backendu przez ajax (bez odświeżania), przez co otrzymujesz wyfiltrowane dane z bazy

Zaletą rozwiązania jest prostota i brak konieczności instalowania programów na urządzeniach klientów, wystarczy przeglądarka + ta sama sieć LAN
Dodatkowo ilość urządzeń - klient jest nieograniczona
Jak jesteś pewny że potrafisz dobrze zabezpieczyć wifi i połączenie, twoi sprzedawcy mogą się łączyć nawet za pomocą telefonów, po wifi... ale tak jak wspomniałem, dużo bezpieczniej po kablu
komentarz 4 lutego 2018 przez DanJ93 Użytkownik (860 p.)
Dziękuję za odpowiedzi, międzyczasie już zacząłem naukę html, css, js, ajax, php, więc jakoś dam sobie radę :)

Odpowiadając na wasze posty;

Są takie programy, lecz za wszystkie trzeba słono płacić, za każde dodatkowe stanowisko również, a i tak żaden program nie da Ci tego wszystkiego, co ma się w głowie ;)

Na razie jest tylko jeden komputer i będzie działał tylko lokalnie, w przyszłości nie wykluczam opcji zamówień towarów przez klientów, czy podglądu cen i stanu towarów w sklepie

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 168 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 322 wizyt
pytanie zadane 15 kwietnia 2023 w Sprzęt komputerowy przez Kamil Naja Nałogowiec (27,330 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 312 wizyt
pytanie zadane 2 stycznia 2019 w Sprzęt komputerowy przez Luna Cognita Dyskutant (8,130 p.)

92,455 zapytań

141,263 odpowiedzi

319,100 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...