• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Projekt java początkujący

Object Storage Arubacloud
–2 głosów
1,023 wizyt
pytanie zadane 31 stycznia 2018 w Java przez piotr432 Użytkownik (620 p.)
Mam taki projekt do zrobienia https://imgur.com/a/fAaUa tyle, że bez GUI
Mój obecny kod:
Main
https://pastebin.com/d8XpMHwH
Komis
https://pastebin.com/DBtVDEMq
Auto
https://pastebin.com/0s22z3SA

nie mam do końca pomysłu jak zrobić metody (dodawania i odejmowania ).

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 31 stycznia 2018 przez Wiciorny Ekspert (269,710 p.)
Toć to nie projekt, a zadanie. :D Zwykłe, projekt to jest skomplikowana sprawa. Wrzuć kod w "tagi odpowiednie tutaj" nie do zewnętrznych, będzie łatwiej czytać- wtedy z chęcią pomogę
0 głosów
odpowiedź 1 lutego 2018 przez piotr432 Użytkownik (620 p.)
Main 


import java.util.List;
import java.util.Scanner;
 
public class Main {
 
    public static void main(String[] args) {
   
        List<Auto> listAut= new Linkedlist<Auto>();   // linkedlist ze wzgledu na ciagle modyfikajce
       
       
       
        Scanner scanner = new Scanner(System.in);
        Auto car = new Auto();                        // obiekt "car" o typie obiektowym Auto
        Komis sK = new Komis("KomiexCars", 200000);   // komis komiexcars i stan konta 2000000
       
       
       
        System.out.println("Co chcesz zrobić:" );
        System.out.println("1. Metoda dodaj" );
        System.out.println(" 2. Metoda usun" );
        int a = scanner.nextInt();
       
        switch(a) {
        case 1: {
        car.setMarka(scanner.nextLine());
        car.setModel(scanner.nextLine());
        car.setCena(scanner.nextDouble());
        listAut.add(car);
        }
        break;
       
        case 2:{
         //   listAut.remove(car); // wstepny do usuwnie
        }

        }

    }
 
}

 

komentarz 1 lutego 2018 przez piotr432 Użytkownik (620 p.)

Komis

 

public class Komis {

 

String nazwa ;

private int stanKonta;

 

public Komis(String nazwa, int stanKonta) {

    super();

    this.nazwa = nazwa;

    this.stanKonta = stanKonta;

}

public int getStanKonta() {

    return stanKonta;

}

public void setStanKonta(int stanKonta) {

    this.stanKonta = stanKonta;

}

 

   

   

   

   

   

}

 

komentarz 1 lutego 2018 przez piotr432 Użytkownik (620 p.)

Auto

 

 

public class Auto {

 

    private String marka;

    private String model;

    private int rocznik;

    private double cena;

   

    public Auto(String marka, String model, int rocznik, double cena) {

        super();

        this.marka = marka;

        this.model = model;

        this.rocznik = rocznik;

        this.cena = cena;

    }

 

    public String getMarka() {

        return marka;

    }

 

    public void setMarka(String marka) {

        this.marka = marka;

    }

 

    public String getModel() {

        return model;

    }

 

    public void setModel(String model) {

        this.model = model;

    }

 

    public int getRocznik() {

        return rocznik;

    }

 

    public void setRocznik(int rocznik) {

        this.rocznik = rocznik;

    }

 

    public double getCena() {

        return cena;

    }

 

    public void setCena(double cena) {

        this.cena = cena;

    }

 

komentarz 1 lutego 2018 przez ShiroUmizake Nałogowiec (46,300 p.)
Proszę się zapoznać z gitem :). A co do zadanka:

Raczej już się odchodzi od CLI w JAVA, już lepiej się zaimplementować GUI za pomocą Jlabel (podstawowy wywgląd :)), albo JavaFX(jak chcemy płynąć bardziej na wygląd) albo na full-wypas za pomocą GWT :).

Co dodawania i odejmowana. Zapomniałeś, że każdy pojazd jest unikatowy, by więc odróżnić potrzebujmy id. Pamiętaj by za każdym id rosło, musi być polem statycznym (odseparowany od utworzonego obiektu)

addCar()

-przepisz id.

removeCar()

-znajdz po id.

-usun podajesz id.

-Jeśli jest to Lista pamiętaj, że tablica się sama przesunie. Lista jest to 'tablica"  z implementowanym mechanizmem stosu, dlatego tworzymy ją jako obiekt ;) a nie jako obiekt o typie "prymitywnym"(Nie zawsze to prawda, ale na tym poziomie implementacji nie ma to większego znaczenia).

Czemu linkedList? Przewidujesz bardziej skomplikowane połączenia.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 563 wizyt
–1 głos
1 odpowiedź 124 wizyt
pytanie zadane 23 kwietnia 2017 w Java przez TheHabuUser Nowicjusz (230 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 220 wizyt
pytanie zadane 24 czerwca 2020 w Java przez Dominika Szypulska Nowicjusz (120 p.)

92,556 zapytań

141,404 odpowiedzi

319,563 komentarzy

61,942 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...