• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Frameworki - po co ?

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
930 wizyt
pytanie zadane 29 stycznia 2018 w Sieci komputerowe, internet przez TheGleeMat Bywalec (2,070 p.)
Dzień dobry

W tworzeniu stron wykorzystuje, HTML CSS i czystego JS. Po co używać frameworków, z tego co widziałem by ułatwić pracę, ale czy rzeczywiście prace one ułatwiają ? Ostatnio popularnym jest React ? Czy warto uczyć się tego może innego jak Angulara czy może zależy to od aplikacji jaką tworzymy?

3 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 29 stycznia 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,490 p.)
wybrane 9 lutego 2018 przez TheGleeMat

Najlepsza
Przy bardzo prostych stronach, np. "typowa wizytówka" to nie ma w zasadzie potrzeby zaprzęgania np. Reacta i wszystko możesz łatwo napisać w czystym JS. W tego typu stronach i tak gro pracy to animacje itp. więc głównie zabawa w CSS.

Co innego jednak jak strona się rozbudowuje czy gdy wchodzimy w aplikacje (np. SPA). Tutaj uwidacznia się potęga React lub innych technologii. Osobiście pracuję z React (w tym SSR i cały back-end w node) i w połączeniu z reduxem bardzo mi taki zestaw odpowiada. Początkowo może się wydawać nieco skomplikowane np. tworzenie actions, reducers, initialState itd. ale wraz z rozwojem aplikacji doceniasz zalety Reacta.

Ale to wszystko wg mnie dopiero w faktycznie bardziej złożonych apkach. Jeśli masz stronę z paroma informacjami i np. tylko jednym formularzem kontaktowym to bardzo łatwo ogarniesz w samym JS (walidacja kliencka, serwerowa, ajax itp.).

Zanim jednak zaczniesz zabawę z React to powinieneś poznać dobrze JS, w tym Array.prototype, klasy, składnię JSX no i warto wiedzieć co to tzw. destrukturyzacja obiektów (wprowadzone w ES6), bo bez tego trudno Ci będzie ogarnąć przykłady i opisy Reacta.
komentarz 30 stycznia 2018 przez niezalogowany
Znasz vuex lub mobX? Ciekawi mnie, czy redux był świadomym wyborem spośród innych rozwiązań
komentarz 30 stycznia 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,490 p.)
Przyznam szczerze, że nie pracowałem z innymi rozwiązaniami niż redux. Przypadł mi do gustu w jednym projekcie, który musiałem zrobić na szybko i tak już zostało... Czasami łapię się na pewną rutynę... ale w wolniejszej chwili chętnie przyjrzę się mobX.
0 głosów
odpowiedź 29 stycznia 2018 przez tirith Mądrala (5,940 p.)
Oczywiście że ułatwiają. Framework to taki młotek do wbijania gwoździ. Oczywiście można wbić ręką ale jest to trudniejsze. Lepiej użyć narzędzia które ktoś wymyślił i ułatwia pracę.
–3 głosów
odpowiedź 29 stycznia 2018 przez spokojny Nałogowiec (28,630 p.)
Niby ułatwiają pracę, a potem się okazuje, że taki delikwent nie zna JavaScript. Frameworki to taka magia jak w Ruby on Rails, nie wiadomo jak ale działa. Ponoć Vue jest prostsze od React. Ciekawe kiedy powstanie framework do HTML, do CSS już jest :)
komentarz 29 stycznia 2018 przez TheGleeMat Bywalec (2,070 p.)
Właśnie wiele firm wymaga od Juniorów znajomości jakiegoś frameworka czy to Angulara, czy Reacta, a póki co odnajduję się w JS, a nie w tych frameworkach (smutny ja).
komentarz 29 stycznia 2018 przez spokojny Nałogowiec (28,630 p.)
Nie tylko, widziałem ogłoszenie gdzie wymagali dobrej znajomości HTML5, CSS3, JavaScript i ECMAscript 6 ewentualnie TypeScript, Angular i Node z MongoDB :)

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 1,141 wizyt
pytanie zadane 28 stycznia 2018 w PHP przez milo321 Użytkownik (610 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 2,137 wizyt
pytanie zadane 28 lutego 2016 w JavaScript przez niezalogowany
+2 głosów
2 odpowiedzi 673 wizyt
pytanie zadane 15 lutego 2016 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez gab123 Mądrala (5,230 p.)

92,965 zapytań

141,930 odpowiedzi

321,163 komentarzy

62,299 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...