• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Procesor SH3 Hitachi i nauka asemblera

42 Warsaw Coding Academy
0 głosów
221 wizyt
pytanie zadane 29 stycznia 2018 w Assembler przez winwoj Nowicjusz (120 p.)
Witam. Jestem elektronikiem z wielką ambicją poszerzenia swoich kompetencji w kierunku programowania. Wszedłem w temat multimediów w samochodzie, dokładnie system MMI 2GHigh w Audi A8 D3 i np A6/A4 itp. Postanowiłem opanować system operacyjny głównego komputera związanego z tym systemem, czyli HeadUnit, w którym mikroprocesor Hitachi SH3 RISC, dwie pamieci flash i układ FPGA, wraz z kilkoma peryferiami tworzą system zarządzania i sterowania multimediami (navi, audio CD, radio itp). Wykonałem deasemblację pamięci flash, w któtrej siedzi bootloader, system plików i główny OS. Jednak na tym koniec moich umiejętności.

Chciałbym zrozumieć dane wynikowe deasemblacji oraz stworzyć własny program na ten procesor, żeby wyświetlić coś na monitorku w aucie i wprowadzić jakieś dane z przycisków. Dlatego chcę nauczyć się asemblera, żeby pogodzić te dwa główne cele. I tu pytanie, bo posiadam materiały do nauki asemblera dla DOS (x86), AVR/8051, oraz ARM. Czy ktoś mógłby polecić mi jakąś strategię aby we właściwy sposób się przygotować do projektu, tak aby nie zakopać się w nadmiarze informacji? Pozdrawiam.

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 677 wizyt
pytanie zadane 15 kwietnia 2024 w Assembler przez niezalogowany
0 głosów
0 odpowiedzi 431 wizyt
pytanie zadane 19 października 2022 w Assembler przez koleś34 Gaduła (3,270 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 1,198 wizyt

93,398 zapytań

142,390 odpowiedzi

322,577 komentarzy

62,756 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...