• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Miniaturki php

Object Storage Arubacloud
0 głosów
222 wizyt
pytanie zadane 27 stycznia 2018 w PHP przez halotelefonek Bywalec (2,410 p.)
Witam. Podejrzałem na youtube filmik z uplowdowaniem zdjęć na server, ale nie do końca go rozumiem, i nie wiem jak najlepiej go przerobić by tworzył też miniaturki, z góry dziekuję za pomoc. Chodzi mi o to żeby do jednej komórki zapisywał adres miniaturki a do drugiej oryginalne zdjęcie. Chyba że można to jakoś prościej zrobić.

 

poniżej pokażę skrypt który mi ładuje zdjęcie na serwer i zapisuje nazwę pliku do bazy danych. Fajnie by było jakby ktoś dodał tworzenie miniaturki i powiedział dlaczego tak a nie inaczej. z góry dzięki :)

<?php
	
	if(isset($_POST['submit']))
	{
			$file=$_FILES['file'];
			
			$fileName=$_FILES['file']['name'];
			$fileTmpName=$_FILES['file']['tmp_name'];
			$fileSize=$_FILES['file']['size'];
			$fileError=$_FILES['file']['error'];
			$fileType=$_FILES['file']['type'];
			
			$fileExt= explode('.', $fileName);
			$fileActualExt= strtolower(end($fileExt));

			$allowed = array('jpg', 'jpeg', 'png', 'pdf');
			
			if(in_array($fileActualExt, $allowed))
			{
				if($fileError===0)
				{
					if($fileSize < 500000)
					{
						$fileNameNew=uniqid('',true).".".$fileActualExt;
						$fileDestination='uploads/'.$fileNameNew;
						move_uploaded_file($fileTmpName, $fileDestination);
						
						/**************Wgrywanie nazwy do tabeli****************/
						$polaczenie=new mysqli($host, $db_user, $db_password, $db_name);
						if($polaczenie->connect_errno!=0)
						{
							echo "Nie udało się nawiązać połączenia z bazą";
						}
						else
						{
							$polaczenie->set_charset('utf8');
							
							/*************** Zarząd ******************************/
							$sql="INSERT INTO tabela2 (sciezka) VALUES('$fileDestination')";
							
							$rezultat=$polaczenie->query($sql);
							
							
							$polaczenie->close();
			
						}		
						/******************koniec wgrywania nazwy do tabeli*/	
						
						header("Location: index.php?uploadsuccess");
					}
					else
					{
						echo "Twój plik jest za duży";
					}
					
				}
				else
				{
						echo "Wystąpił błąd wgrywania pliku na server";
				}
			}
			else
			{
				echo "Nie możesz przesłać plików tego typu";
			}
	}

 

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 28 stycznia 2018 przez milo321 Użytkownik (610 p.)
Też mamy z tym problem, właśnie porwaliśmy się na wykonanie zlecenia i nie za bardzo umiemy sobie z tym poradzić :)
0 głosów
odpowiedź 28 stycznia 2018 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)
Nie sądzę, aby ktokolwiek "dodał" za Ciebie.

Dostałeś linka w komentarzu do jakiejś biblioteki. Po krótkim szukaniu można bez problemu znaleźć inne, np.: https://github.com/gumlet/php-image-resize - kwestia przejrzenia co Ci odpowiada.

Jeśli bardzo chcesz możesz to też zrobić przy użyciu funkcji wbudowanych w samym PHP jak np. imagecopyresized().

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 168 wizyt
pytanie zadane 27 czerwca 2015 w PHP przez krecik1334 Maniak (58,390 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 373 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 156 wizyt

92,570 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,643 komentarzy

61,958 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...