• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Studia wrotami do raju?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
396 wizyt
pytanie zadane 27 stycznia 2018 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Xentis Początkujący (280 p.)
zmienione kategorie 27 stycznia 2018 przez Xentis
Witam. Nurtuje mnie czy jeśli poszedłbym w programowanie i w przyszłości chciał mieć w firmie dobre zarobki to potrzebne są studia? Liczy się to dla nich? Czy może być też tak że skończę sobie po prostu obojętnie jaki kierunek ale istotne będzie po prostu to że mam wykształcenie wyższe?

4 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 27 stycznia 2018 przez Mikrokontroler xD Stary wyjadacz (13,500 p.)
wybrane 27 stycznia 2018 przez Xentis
 
Najlepsza
Zdecydowanie kandydat z ukonczonymi studiami będzie bardziej porzadany niż byle kto po zawodówce/liceum

Nawet jeżeli będzie umiał nieco mniej od tych ludzi.

Kierunek ma bardzo duze znaczenie jak pójdziesz na jakąś gówologie to gówno nie robotę dostaniesz samo wykształcenie wyższe nic nie znaczy.

Jestem po elektronice i nawet koledzy co się nie przykładalii za bardzo maja teraz dosc dobrze płatną prace 4-10k.

Dzisiaj wszyscy myślą że wystarczy nauczyć się 1 języka i programowania i znajdą wszędzie pracę wcale tak nie jest musisz ich znać kilka do tego jakieś sql git, algorytmy, struktury danych a nawet warto znać biznes np bankowość lub inny w którym chcemy pracować.

Do otwarcia firmy nie potrzebne są studia możesz założyć działalność mając 18lat. Jednak w Polsce statystyki są dość brutalne 95% firm po 5 latach od powstania bankrutuje.

Ale zawsze wiąże się z tym ryzyko Ale im większe ryzyko tym większa możliwość zarobku. Na etacie dostaniesz pewnie max 18k na b2b jak będziesz dobry. Gdzie firmy robiące projekty mają miesięcznie przychód  350k (te mniejsze pracowałem w takiej jednej 20osobowej) tam minus wynagrodzenia powiedzmy 100k utrzymanie 50k czyli 200k dla prezesa. Są to realne dane z jednej z firm w której pracowałem.
1
komentarz 27 stycznia 2018 przez CenterPL Pasjonat (19,070 p.)
Nie zgodzę się z Tobą w pełni. Owszem - trzeba znać więcej niż jeden język - ale raczej nie chodzi o języki alternatywne a komplementarne, tj takie, które będzie się uzupełniać dlatego stack:

PHP, SQL, HTML, CSS, JS jest lepszym stackiem niż PHP, JAVA, C++, Python, C#, w którym każdy zastąpi z powodzeniem inny.

I co, na studiach niby nauczą Cię tak gita? Poznasz biznes, dla którego masz pracować? Już widzę, jak na informatyce uczysz się o bankowości albo o handlu.

Nie studia nie są potrzebne żeby bardzo dobrze zarabiać jako programista, pod warunkiem, że ciężko pracujesz żeby nie być klepaczem kodu a programistą - wszystkiego jesteś w stanie się samemu nauczyć. Nie mniej studia pewne rzeczy ułatwiają. Co więcej, ich brak może zablokować wyższe stanowiska - typu team leader, chociaż to też nie reguła.  

No i tak jak pójdziesz na gównologie to i gówno będziesz robił. Ale jak pójdziesz na informatykę to uważasz, że każdy z pocałowaniem ręki da Ci 15k? No raczej nie. Trzeba być tak czy siak dobrym w tym co się robi.
komentarz 27 stycznia 2018 przez Mikrokontroler xD Stary wyjadacz (13,500 p.)
Bzdury gadasz i życia nie znasz.

Rozmawiałem już z tyloma rekruterami że nawet nie mam tylu znajomych i czy to na linkedin czy prywatnie czy po prostu na rozmowach.

Jeżeli jest porównywalnych dwóch kandydatów z podobnymi umiejętnościami to zaproszą na rozmowę tego że studiami po co ?

A bo wizerunek firmy się liczy chyba lepiej powiedzieć że firma zatrudnia 200 inżynierów niż 200 ludzi z ulicy z tak zwanej łapanki.

Co do języków to wydaje mi się to dość oczywiste co napisałeś i myślałem że nie ma sensu o tym wspominać bo równie dobrze ktoś może powiedzieć że zna 10 języków programowania typu brainfuck whitespace czy arnold Ale co z tego jeżeli użyteczność jest zerowa.

Jeżeli debil pójdzie na informatykę i Myśl i że odrazu dostanie 15k to jest skazany na porażkę Ale zobacz co napisałem wcześniej

Większość moich kolegów co ledwo ciągnęła i zawsze mieli deficyt ECTS (takie punkty co są potrzebne żeby przejść na następny semestr) mają teraz dość dobra pracę w zawodzie a nigdy bym ich nie podejrzewał że w ogóle coś znajdą

A jeszcze przekonanie że na studiach wszystkiego nauczą jest absurdalne niby miałem programowanie na studiach ale było one ograniczone do funkcji z C++ gdzie jest to praktycznie 60stron w gręboszu w jego symfonii

Tak więc ukończyłem studia i sam się nauczyłem programować z książek i Internetu ogólnie z zawodu jestem inżynierem elektronikiem Ale pracuje jako programista java. I z osobą która mnie rekrutowala później rozmawiałem to mi mówił że odrazu odrzucił ludzi bez studiów że względu na ilość kandydatów bo było ich ponad 80 na 1 stanowisko z czego 20 zostało odrzucone nawet nie czytając CV. Rynek potrzebuje specjalistów a nie swierzaków po 10h kursie.

A co do biznesu to jest jedynie dodatek ja się dopiero w pracy tego nauczyłem Ale gdybym znał temat to automatycznie byłbym wyżej niż inni w procesie rekrutacji
komentarz 27 stycznia 2018 przez CenterPL Pasjonat (19,070 p.)
Może i nie znam życia, mimo, że pracuje jako programista - bez studiów. A raczej bez studiów informatycznych. I mam się dobrze, chociaż nie zaczynałem od mega sumy. I zacznijmy od tego, że ja wcale tych studiów nie neguje! Po prostu da się bez i wcale nie jest to takie trudne, bo ważniejsze jest doświadczenie. Owszem, mając podobne doświadczenie, to ten ze studiami wygrywa w jakiś sposób. Ale jak się nie ma doświadczenia - to niby w czym lepszy jest inżynier/magister od programisty z 5-cio letnim stażem bez studiów kierunkowych? Ten drugi nie jedno już zrobił, ten pierwszy być może kodu produkcyjnego na oczy nie widział w prawdziwym projekcie. To start jest trudny na początku, tak samo trudny dla nieabsolwentów jak i absolwentów studiów informatycznych. Dalej to już wszystko rybka, a też mam znajomych rekruterów i head hunterów ;) Ci rozsądni stawiają na doświadczenie i wykonane projekty.
komentarz 28 stycznia 2018 przez Mikrokontroler xD Stary wyjadacz (13,500 p.)
Oczywiście że każdy myślący wziąłby gościa z 5letnim doświadczeniem bez studiów niż kogoś zaraz po studiach bez doświadczenia.

Podałeś przykład w którym różnica jest wyraźna i wybór jest oczywisty. Mi chodziło o kandydatów z podobnymi doświadczeniem

Czyli gość z 5 letnim doświadczeniem a gość z powiedzmy 4 letnim doświadczeniem i studiami.(Na rozmowie wypadli tak samo dobrze) jak myślisz kogo wezmę ?

Prawdopodobnie tego który jest bardziej komunikatywny i temu  komu się bardziej chce no ale jeśli obaj tacy są to idę o zakład że wybiorą gościa ze studiami. A w korporacjach moze byc taka polityka ze automat odrzuca cv jezeli ktos nie ma studiów bo im zależy na wizerunku firmy nikt nie przegląda tysięcy CV tylko robi to automat

A tak naprawdę sytuacja na rynku jest taka że to nie pracodawca wybiera tylko programista i narazie to się będzie utrzymywać.
+1 głos
odpowiedź 27 stycznia 2018 przez Daniel90 Pasjonat (17,970 p.)
W niektórych ofertach pracy jest wymagane wykształcenie informatyczne więc lepiej mieć niż nie ale jeśli będziesz dobry w programowaniu to dostaniesz pracę. Papierek daje większą siłę przebicia bo jest to coś na zasadzie "koleś coś musi umieć, można go sprawdzić".
0 głosów
odpowiedź 27 stycznia 2018 przez Xentis Początkujący (280 p.)
Dzięki wielkie za wypowiedzi, trochę mi pomogły :)
0 głosów
odpowiedź 27 stycznia 2018 przez Kondzio Mądrala (5,230 p.)
Ja tutaj podam inny aspekt o którym nikt nie wspomniał. Idąc na studia masz szansę chodzić na przeróżne spotkania z firmami, pracodawcami etc. Zazwyczaj po dwóch latach studiowania już pierwsze oferty/okazje zaczynają się trafiać.

Oczywiście należy wykonać minimum wysiłku i pochodzić czasem na takie spotkania, u mnie na uczelni jedna z firm miała nawet swój własny, mały przedmiot (IBM). Ja gdyby nie to, że było kilka opcji na 6-7 semestrze, pewnie dużo ciężej miałbym złapać staż i pracę.

Czasami da radę oszczędzić sobie pisanie 20-30 maili z CV i listami motywacyjnymi. Moim zdaniem to spory plus ;)

Podobne pytania

–2 głosów
4 odpowiedzi 684 wizyt
pytanie zadane 23 października 2018 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez seitoru Nowicjusz (140 p.)
+1 głos
4 odpowiedzi 709 wizyt
pytanie zadane 24 kwietnia 2018 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Biznes Nowicjusz (150 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 361 wizyt

92,568 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,637 komentarzy

61,957 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...