• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Dobre książki, it.

Hosting forpsi easy 1 pln
0 głosów
2,008 wizyt
pytanie zadane 20 czerwca 2015 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez ruppa Nowicjusz (150 p.)
Witam, po wakacjach idę do tech informatycznego, przez te dwa miesiace chciałbym jakoś isę przygotować, mam plan by w pierwszej klasie mieć czerwony pasek.
Nie jestem osobą która musi się dużo uczyć, przez całe gimnazjum nie spędziłem więcej przed książkami jak godzina/półtora dziennie a najniższa moja średnia przez 3 lata wyniosła 4,58 ( w pierwszej klasie).
Chciałbym solidnie się przygotować do tej szkoły jak i matury, zacząć chcę jak najszybciej się da, jako, że nie jestem zabardzo rozeznany w książkach od informatyki mam do was ogromną prośbe, czy moglibyście poświęcić parę minut i odpisać mi na ten temat oraz przedstawić mi w odpowiedzi książkę (może być i tysiąc stron ) która będzie opisywała podstawowe rzeczy z informatyki, np:
-Bazy danych i arkusz kalkulacyjny
-Języki Programowania
-Funkcje rekurencyjne
-Algorytmy
- Składanie komputerów, płyty główne,karty,procesory itd. o co z tym chodzi.
Lubię informatykę, zawsze sprawiało mi frajdę i satysfakcję pisanie stron w html/css oraz robienie jakiś małych gier, myślę, że programista to jest to co chciałbym robić, od małego interesowało mnie to jak powstają gry i zawsze chciałem je tworzyć.
Pzdr.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 20 czerwca 2015 przez krecik1334 Maniak (58,390 p.)

Widzę w twojej wypowiedzi tendencję przywiązania do ocen. Oceny to nie wszystko. Co ma do twojej umiejętności programowania np. wiedza z j. polskiego? Wracając do tematu, literaturę jaką mógłbym na pewno polecić to jest ta dotycząca języka C++. Jeśli chcesz pisać gry, to będzie on przydatny. Książkę jaką polecam do "podstaw" (jeśli tak można nazwać 1200 stron) C++ to:

http://helion.pl/ksiazki/jezyk-c-szkola-programowania-wydanie-vi-stephen-prata,cppri6.htm

Koniecznie wydanie 6, zawiera także C++ 11 czyli najnowszy standard. Możesz się też nauczyć trochę web developerki w PHP, jeśli umiesz już HTML i CSS to czas na coś nowego:

http://helion.pl/ksiazki/php5-tworzenie-stron-www-cwiczenia-praktyczne-wydanie-iii-andrzej-kierzkowski,cwph53.htm

Jest tam też wzmianka o bazach danych. Myślę, że z czystym sumieniem możnaby było polecić także wszystkie pozycje polecane przez pana Mirosława Zelenta:

http://miroslawzelent.pl/ksiazki-warte-uwagi/

komentarz 20 czerwca 2015 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Oceny to tylko jakaś liczba z zakresu 1-6 nie ma nic wspólnego z wiedzą. Jak ktoś myśli, że ma pasek i jest  mądry to współczuję. Nie każdego interesuje j.polski, historia, czy geografia i olewa totalnie te przedmioty.
0 głosów
odpowiedź 20 czerwca 2015 przez draghan VIP (106,230 p.)

Technikum ma to do siebie, że uczy od podstaw. :) Jeśli masz lotny umysł, to bez problemu powinieneś sobie poradzić 'z paskiem', bazując na materiale przerabianym na zajęciach.

Oczywiście bardzo polecam naukę na własną rękę, bo wiadomo: człowiek uczy się przez całe życie, a najmniej w szkole. >.-

Sprawy sprzętowe? Rozejrzyj się za pozycjami, które mają w tytule "urządzenia techniki komputerowej". Do nauki programowania polecam... Hmmm... Do tego jest tyle książek, że nie wiem, od czego zacząć. ;D
Wszystko zależy od tego, od czego Ty chcesz zacząć. Na początek polecę może Megatutorial Xiona (szukaj w Google, na bank znajdziesz).

Algorytmika (w tym mieści się zagadnienie rekurencji) to bardzo szeroka dziedzina. Mój wykładowca od podstaw informatyki umieścił na stronie przedmiotowej taki oto spis:

Algorytmy:

Niklaus Wirth, Algorytmy + struktury danych = programy, ISBN:83-204-3057-7

Thomas H. Cormen, Algorytmy bez tajemnic, Helion

Cormen Thomas H., Leiserson Charles E., Rivest Roland L., Stein Clifford, Wprowadzenie do algorytmów, wydanie VII, PWN

Piotr Wróblewski, Algorytmy, struktury danych i techniki programowania. Wydanie IV, Helion

Jon Bentley, Perełki programowania. Wydanie II

Harel David, Feldman Yishai, Rzecz o istocie informatyki. Algorytmika. Klasyka informatyki

Niestety - nie miałem żadnej z tych pozycji w ręku, więc nie mogę polecić żadnej.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 101 wizyt
pytanie zadane 15 maja 2017 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez lewy Obywatel (1,260 p.)
+6 głosów
22 odpowiedzi 1,750 wizyt
pytanie zadane 29 kwietnia 2015 w Offtop przez Don Matteo Stary wyjadacz (13,660 p.)
0 głosów
5 odpowiedzi 562 wizyt

92,125 zapytań

140,785 odpowiedzi

317,804 komentarzy

61,446 pasjonatów

Advent of Code 2023

Top 15 użytkowników

1. 1468p. - Łukasz Eckert
  2. 1444p. - Dawid128
  3. 1430p. - CC PL
  4. 1419p. - rafalszastok
  5. 1418p. - Marcin Putra
  6. 1373p. - Mikbac
  7. 1362p. - rucin93
  8. 1351p. - sefirek
  9. 1296p. - Adrian Wieprzkowicz
  10. 1267p. - Eryk Andrzejewski
  11. 1260p. - TheLukaszNs
  12. 1239p. - JarekDev
  13. 1188p. - Rafał Trójniak
  14. 1179p. - 13NOONE37
  15. 1144p. - Michal Drewniak
Szczegóły i pełne wyniki

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Uwaga - w dniach od 02.12 do 08.12 trwają Mikołajki (książki drukowane mają rabat -35%, ebooki do -45%). Zaś dodatkowy, specjalny kod zniżkowy: HELMIKOLAJ-10 dla naszych Widzów zapewni Wam oszczędność -10zł dla zamówień powyżej 70zł! Warto korzystać!

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...