• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Dobre książki, it.

0 głosów
2,137 wizyt
pytanie zadane 20 czerwca 2015 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez ruppa Nowicjusz (150 p.)
Witam, po wakacjach idę do tech informatycznego, przez te dwa miesiace chciałbym jakoś isę przygotować, mam plan by w pierwszej klasie mieć czerwony pasek.
Nie jestem osobą która musi się dużo uczyć, przez całe gimnazjum nie spędziłem więcej przed książkami jak godzina/półtora dziennie a najniższa moja średnia przez 3 lata wyniosła 4,58 ( w pierwszej klasie).
Chciałbym solidnie się przygotować do tej szkoły jak i matury, zacząć chcę jak najszybciej się da, jako, że nie jestem zabardzo rozeznany w książkach od informatyki mam do was ogromną prośbe, czy moglibyście poświęcić parę minut i odpisać mi na ten temat oraz przedstawić mi w odpowiedzi książkę (może być i tysiąc stron ) która będzie opisywała podstawowe rzeczy z informatyki, np:
-Bazy danych i arkusz kalkulacyjny
-Języki Programowania
-Funkcje rekurencyjne
-Algorytmy
- Składanie komputerów, płyty główne,karty,procesory itd. o co z tym chodzi.
Lubię informatykę, zawsze sprawiało mi frajdę i satysfakcję pisanie stron w html/css oraz robienie jakiś małych gier, myślę, że programista to jest to co chciałbym robić, od małego interesowało mnie to jak powstają gry i zawsze chciałem je tworzyć.
Pzdr.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 20 czerwca 2015 przez krecik1334 Maniak (58,390 p.)

Widzę w twojej wypowiedzi tendencję przywiązania do ocen. Oceny to nie wszystko. Co ma do twojej umiejętności programowania np. wiedza z j. polskiego? Wracając do tematu, literaturę jaką mógłbym na pewno polecić to jest ta dotycząca języka C++. Jeśli chcesz pisać gry, to będzie on przydatny. Książkę jaką polecam do "podstaw" (jeśli tak można nazwać 1200 stron) C++ to:

http://helion.pl/ksiazki/jezyk-c-szkola-programowania-wydanie-vi-stephen-prata,cppri6.htm

Koniecznie wydanie 6, zawiera także C++ 11 czyli najnowszy standard. Możesz się też nauczyć trochę web developerki w PHP, jeśli umiesz już HTML i CSS to czas na coś nowego:

http://helion.pl/ksiazki/php5-tworzenie-stron-www-cwiczenia-praktyczne-wydanie-iii-andrzej-kierzkowski,cwph53.htm

Jest tam też wzmianka o bazach danych. Myślę, że z czystym sumieniem możnaby było polecić także wszystkie pozycje polecane przez pana Mirosława Zelenta:

http://miroslawzelent.pl/ksiazki-warte-uwagi/

komentarz 20 czerwca 2015 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Oceny to tylko jakaś liczba z zakresu 1-6 nie ma nic wspólnego z wiedzą. Jak ktoś myśli, że ma pasek i jest  mądry to współczuję. Nie każdego interesuje j.polski, historia, czy geografia i olewa totalnie te przedmioty.
0 głosów
odpowiedź 20 czerwca 2015 przez draghan VIP (106,230 p.)

Technikum ma to do siebie, że uczy od podstaw. :) Jeśli masz lotny umysł, to bez problemu powinieneś sobie poradzić 'z paskiem', bazując na materiale przerabianym na zajęciach.

Oczywiście bardzo polecam naukę na własną rękę, bo wiadomo: człowiek uczy się przez całe życie, a najmniej w szkole. >.-

Sprawy sprzętowe? Rozejrzyj się za pozycjami, które mają w tytule "urządzenia techniki komputerowej". Do nauki programowania polecam... Hmmm... Do tego jest tyle książek, że nie wiem, od czego zacząć. ;D
Wszystko zależy od tego, od czego Ty chcesz zacząć. Na początek polecę może Megatutorial Xiona (szukaj w Google, na bank znajdziesz).

Algorytmika (w tym mieści się zagadnienie rekurencji) to bardzo szeroka dziedzina. Mój wykładowca od podstaw informatyki umieścił na stronie przedmiotowej taki oto spis:

Algorytmy:

Niklaus Wirth, Algorytmy + struktury danych = programy, ISBN:83-204-3057-7

Thomas H. Cormen, Algorytmy bez tajemnic, Helion

Cormen Thomas H., Leiserson Charles E., Rivest Roland L., Stein Clifford, Wprowadzenie do algorytmów, wydanie VII, PWN

Piotr Wróblewski, Algorytmy, struktury danych i techniki programowania. Wydanie IV, Helion

Jon Bentley, Perełki programowania. Wydanie II

Harel David, Feldman Yishai, Rzecz o istocie informatyki. Algorytmika. Klasyka informatyki

Niestety - nie miałem żadnej z tych pozycji w ręku, więc nie mogę polecić żadnej.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 204 wizyt
pytanie zadane 15 maja 2017 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez lewy Obywatel (1,260 p.)
+6 głosów
22 odpowiedzi 2,787 wizyt
0 głosów
5 odpowiedzi 861 wizyt

93,631 zapytań

142,552 odpowiedzi

323,056 komentarzy

63,137 pasjonatów

Advent of Code 2025

Top 15 użytkowników

1. 2416p. - dia-Chann
  2. 2390p. - DziarnowskiJ
  3. 2317p. - raydeal
  4. 2300p. - Adrian Wieprzkowicz
  5. 2243p. - rucin93
  6. 2242p. - Łukasz Piwowar
  7. 2222p. - CC PL
  8. 2117p. - Łukasz Eckert
  9. 2082p. - Michal Drewniak
  10. 1957p. - Maurycy W
  11. 1885p. - robwarsz
  12. 1811p. - rafalszastok
  13. 1600p. - Rafał Trójniak
  14. 1588p. - Tomasz Bielak
  15. 1377p. - ssynowiec
Szczegóły i pełne wyniki

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...