Technikum ma to do siebie, że uczy od podstaw. :) Jeśli masz lotny umysł, to bez problemu powinieneś sobie poradzić 'z paskiem', bazując na materiale przerabianym na zajęciach.
Oczywiście bardzo polecam naukę na własną rękę, bo wiadomo: człowiek uczy się przez całe życie, a najmniej w szkole. >.-
Sprawy sprzętowe? Rozejrzyj się za pozycjami, które mają w tytule "urządzenia techniki komputerowej". Do nauki programowania polecam... Hmmm... Do tego jest tyle książek, że nie wiem, od czego zacząć. ;D
Wszystko zależy od tego, od czego Ty chcesz zacząć. Na początek polecę może Megatutorial Xiona (szukaj w Google, na bank znajdziesz).
Algorytmika (w tym mieści się zagadnienie rekurencji) to bardzo szeroka dziedzina. Mój wykładowca od podstaw informatyki umieścił na stronie przedmiotowej taki oto spis:
Algorytmy:
Niklaus Wirth, Algorytmy + struktury danych = programy, ISBN:83-204-3057-7
Thomas H. Cormen, Algorytmy bez tajemnic, Helion
Cormen Thomas H., Leiserson Charles E., Rivest Roland L., Stein Clifford, Wprowadzenie do algorytmów, wydanie VII, PWN
Piotr Wróblewski, Algorytmy, struktury danych i techniki programowania. Wydanie IV, Helion
Jon Bentley, Perełki programowania. Wydanie II
Harel David, Feldman Yishai, Rzecz o istocie informatyki. Algorytmika. Klasyka informatyki
Niestety - nie miałem żadnej z tych pozycji w ręku, więc nie mogę polecić żadnej.