• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Czy jako osoba po informatyce bez kwalifikacji można coś zdziałać?

Cloud VPS
0 głosów
508 wizyt
pytanie zadane 25 stycznia 2018 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez BlaBlaCar Początkujący (440 p.)
Witam, Chciałbym porady co w moim przypadku byście zrobili. Ale może od początku, mam już prawie 19 lat chodzę do 3TI mam już oblany pierwszy egzamin zawodowy (e12) uważam że to w dużej mierze spowodowane poziomem nauczania aczkolwiek mój nauczyciel za rok odchodzi na emeryturę jest człowiekiem z którym łatwo wdać się w długą rozmowę na tematy nie związane z lekcją z moich obserwacji tak już było wcześniej że 80% lekcji było zmarnowane (tu dla osób które w tym miejscu chcą już mnie podsumować wiem że nikt nie włoży mi wiedzy do głowy a z własnego doświadczenia pewnie też wiecie że jak czegoś człowiek nie musi wiedzieć to nawet książki nie otworzy ta to też było i w moim przypadku ogólne obycie z komputerami mam na egzaminie źle zrobiłem kosztorys i nie uczyłem się komend). Zakładam że e12 poprawie lecz o kolejnej kwalifikacji już nie wspomnę mianowicie wraz z moją klasą przyjemność pracy na sewerze tylko raz >> na zastępstwie z drugim nauczycielem i pewnie będzie w plecy jak ktoś się zastanawia myśląc jaka jest zdawalność egzaminów w tej szkole to opowiem jak u nas to wygląda. Pierwsze cztery osoby w tym i ja wchodzą na egzamin praktyczny a po 30min nagle nauczyciel techniczny musi wyjść z sali do innego nauczyciela (w ręku trzymając arkusz zadań). Czuję strach że już wszystko stracone. W szkole skupiam się na matematyce, programowaniu(js, walidacja formularzy i canvas nie jest mi straszny chcę poznać trochę na poważniej trygonometrię żeby sobie porysować 3d oraz łyknąłem coś z PHP) i przede wszystkim angielskim bo może to mnie uratuje. Do napisania tego zaintrygował mnie ten wpis ( http://bedekodzic.pl/pulapka-sredniego-rozwoju-uniknac/ ) i chęć wyrzucenia mojej frustracji  (administracja i tak to usunie). Co mi doradzicie?

3 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 25 stycznia 2018 przez maciej.tokarz Nałogowiec (27,260 p.)
Nie mam wykształcenia informatycznego, ale na koncie posiadam kilka projektów w .Net i dwa w Angular, Cordova i Nodejs. Ok. 70% programistów to samouki. Zatem bierz się do roboty - samo się nie zrobi... Na tym forum jest niemal w pełni wyczerpany temat wyboru ścieżki zawodowej, szukania pracy itp.

M.
2
komentarz 25 stycznia 2018 przez imklau Nałogowiec (42,090 p.)

a nawet niektórzy po polonistyce książki wydają na temat programowania laugh

+2 głosów
odpowiedź 25 stycznia 2018 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (290,290 p.)

tu dla osób które w tym miejscu chcą już mnie podsumować wiem że nikt nie włoży mi wiedzy do głowy a z własnego doświadczenia pewnie też wiecie że jak czegoś człowiek nie musi wiedzieć to nawet książki nie otworzy ta to też było i w moim przypadku

Może to zabrzmi jak jakaś gadka motywacyjna ale... co Cię obchodzi szkoła? Nauczyciel który źle Cię uczy? Inni którzy też mają to w nosie? Bądź lepszy, pokaż im że Cię to interesuje i że bez znaczenia na ich podejście nauczysz się tego sam i zdasz śpiewająco.

mianowicie wraz z moją klasą przyjemność pracy na sewerze tylko raz

I tu znowu sobie pozwolę: i co z tego? :) Zamiast się przejmować, że może się nie uda, zajmij się tym sam. Znajdź materiały w internecie, zobacz co może być na egzaminie, naucz się do tego w domu.

(administracja i tak to usunie)

?

Co mi doradzicie? 

Jeśli to lubisz to ucz się tego dalej. Prawdopodobnie żadne wykształcenie Ci potrzebne nie jest, jeśli będziesz miał umiejętności, projekty i coś, czym można się pochwalić, to nie widzę problemu. Jedynie problem może być w jakiś urzędach, bankach i innych instytucjach które mogą patrzeć na papierki. Lecz skoro już chodzisz do technikum, to moim zdaniem nie warto tego marnować - skoro masz okazję te egzaminy zdać bo i tak będą organizowane i będziesz do nich podchodził. A trudne naprawdę nie są, wręcz są banalne (chyba że coś się nagle zmieniło).

I tak, wiem że łatwo się to wszystko mówi, a ciężej robi. Jednak dla chcącego nic trudnego, jeśli się postarasz to na pewno bez problemów sobie poradzisz.

+1 głos
odpowiedź 25 stycznia 2018 przez Daniel90 Pasjonat (17,970 p.)
Ja z kolei nie mam żadnej szkoły związanej z informatyką a pracuję w serwisie komputerowym.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 164 wizyt
pytanie zadane 12 kwietnia 2017 w Nasze projekty przez huncwot Obywatel (1,110 p.)
–1 głos
2 odpowiedzi 310 wizyt
pytanie zadane 18 lutego 2016 w Nasze projekty przez Być Informatykiem Początkujący (280 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 254 wizyt
pytanie zadane 28 lutego 2016 w Offtop przez PietaS Bywalec (2,570 p.)

93,456 zapytań

142,451 odpowiedzi

322,721 komentarzy

62,837 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...