• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Boolean C++ problem

0 głosów
97 wizyt
pytanie zadane 23 stycznia 2018 w C i C++ przez niezalogowany
Witam!

Pisząc algorytm wybierający liczby pierwsze (sito Eratostenesa) natknąłem się na następujący problem - chcąc wypisać int'y które przedstawiłem jako wartość true, wyskakuje mi jedynka zamiast danej cyfry. Patrzę w kod no i w sumie wyklepałem tam wsk[i] = true; czyli nawet logiczne że pokazuje mi jedynkę. Teraz sedno pytania - idzie tak przypisać warotść true lub false dzięki czemu nie stracę wartości danego int'a / float'a / string'a ?
komentarz 23 stycznia 2018 przez mokrowski VIP (105,020 p.)
Kod proszę bo inaczej "nie idzie" :-/
komentarz 23 stycznia 2018 przez niezalogowany
#include <iostream>
#include <math.h>

using namespace std;

int main()
{
    int X,Y,Z,j;
        cin >> X;
        for(int i=1;i<=X;i++)
        {
        cin >> Y >> Z;
        int wsk[Z];

            for(int i=1;i<Z;i++)
            {
                wsk[i] = true;
                for(int i=0;i<Z;i++)
                {
                    j = pow(i,2)+i;
                    wsk[j] = false;
                }
            }
        for(int i=1;i<Z;i++)
        {
            if(wsk[i] == true) cout << "TAK" << " ";
            else cout << "NIE" << " ";
        }
        }

    return 0;
}

 

komentarz 23 stycznia 2018 przez mokrowski VIP (105,020 p.)
Masz cały algorytm błędny. Zwróć uwagę na nazwy indeksów oraz potencjalne mnożenia. Jeśli masz mieć tablicę z wartościami bool, to będzie to: bool wsk[Z]; a nie: int wsk[Z];

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 442 wizyt
pytanie zadane 11 sierpnia 2015 w C i C++ przez przeCinek19 Użytkownik (650 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 93 wizyt
pytanie zadane 27 maja 2017 w C i C++ przez redie Obywatel (1,490 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 32 wizyt
pytanie zadane 2 lutego w C# i .NET przez TheFunny Gaduła (3,270 p.)
Porady nie od parady
Publikując kody źródłowe korzystaj ze specjalnego bloczku koloryzującego składnię (przycisk z napisem code w edytorze). Nie zapomnij o ustawieniu odpowiedniego języka z rozwijanego menu oraz czytelnym formatowaniu kodu.Przycisk code

64,043 zapytań

110,429 odpowiedzi

231,264 komentarzy

47,812 pasjonatów

Przeglądających: 274
Pasjonatów: 19 Gości: 255

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...