Witam! Przeszedłem pomyślną instalację sterowników do karty graficznej AMD Radeon 6950 na systemie Linux Ubuntu 14.04.2. Podążałem krokami z oficialnego poradnika od AMD co do instalowania, wszytsko przebiegło pomyślnie aż do momentu w którym muszę zrestartować system. gdy uruchamiam Ubunciaka wyświetla mi się czarny ekran z niebieskim prostokątem na którym pisze: Poza zakresem pracy 74.5khz/60hz. Posiadam monitor LG Flatron L1919S (1280x1024), a świeżo zainstalowany sterownik ustawia mi domyślnie najwyższą rozdzielczość (1600x1200), i to jest powodem tego komunikatu. (Mam zainstalowany na innym dysku win10 na którym wszystko działa, gdy zmienię z 1280x1024 na 1600x1200, pojawia się identyczny ekran jak przy ubuntu, tyle że wraca do poprzedniej rozdzielczości po 15 sekundach). Coś czytałem że przy uruchamianiu ubuntu mogę edytować jakiś plik przez grub (xorg.conf chyba?). Co zrobić? Ustawić tę rozdzielczość tym plikiem? Napisze ktoś jak dokładnie/Wyśle link do porządnego tutka? A może podłączyć monitor 1920x1080 Taty na chwile, ustawić poprawną rozdzielczość i podłączyć z powrotem mój monitor? bardzo proszę o pomoc bo samemu dużo nie zdziałam :/