Witam!
Mam takie pytanie typu jak to powinno wyglądać żeby nie można było powiedzieć że to jest dziwne.
Ciekawi mnie jak reagować na pewne sytuacje walidacji danych odnośnie hasła i powtórzenia hasła, są takie przypadki gdzie ja sam nie wiem jak zaalarmować o tym, nie chodzi mi tutaj o kod tylko jaki powinien być komunikat. Zakładając że jest formularz do rejestracji konta, w nim standardowe pola email, hasło powtórzenie hasła akceptacja regulaminu.
Kilka przypadków:
1. Użytkownik nie wpisał hasła ani nie powtórzył hasła
- przy polu hasło wyświetla się komunikat: Wpisz hasło !
- przy polu powtórz hasło wyświetla się komunikat: Powtórz hasło !
2. Użytkownik wpisał błędne hasło ale nie powtórzył hasła
- przy polu hasło wyświetla się komunikat: Hasło jest niepoprawne z powodu xxx !
- przy polu powtórz hasło wyświetla się komunikat: Powtórz hasło ! <- i czy tutaj nie jest to dziwne że skoro wpisane hasło jest nieprawidłowe wyświetla się komunikat powtórz hasło ? Nie powinno być popraw i powtórz hasło ?
3. Użytkownik nie wpisał hasła ale wpisał jakieś hasło do pola powtórz hasło
- przy polu hasło wyświetla się komunikat: Wpisz hasło ! <- bo użytkownik nic nie wpisał
- przy polu powtórz hasło wyświetla się komunikat: Podane hasła nie są identyczne ! <- Bo użytkownik nie wpisał hasła, nawet jeżeli wpisał powtórzenie hasła poprawne według regół walidacji to jak na ten przypadek zaalarmować ?
4. Użytkownik wpisał hasło ale za krótkie i wpisał identyczne hasło do pola powtórz hasł
- przy polu hasło wyświetla się komunikat: Podane hasło jest za krótkie ! <- bo użytkownik nic nie wpisał
- przy polu powtórz hasło NIE wyświetla się komunikat o błędzie: <- Bo użytkownik wpisał hasło identyczne jak w polu hasło puki co powtórzenie hasła sprawdzam if($passowrd == $confirm_password)
Jak na te przypadki należy alarmować użytkownika tak żeby to dziwnie nie wyglądało ? Jak to robią inne większe serwisy ?