• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Uniwersalna tablica [x] [y] - potrzebuję pomocy.

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
165 wizyt
pytanie zadane 23 stycznia 2018 w C i C++ przez Szczurk3y Nowicjusz (200 p.)
edycja 23 stycznia 2018

Witam, potrzebuję pomocy - potrzebuję do mojego programu, który piszę, zrobić uniwersalną tablicę 2 wymiarową. Nie wiem co nie działa i nie wiem dlaczego, po podaniu wartości dla kolumny program się zawiesza i wyłącza. Z góry dziękuję za wyjaśnienie problemu :)
 

#include <iostream>
#include <Windows.h>
using namespace std;
int wiersz, kolumny;
int wspolzednaXweza, wspolzednaYweza;
int wspolzednaXjedzenia, wspolzednaYjedzenia;
int x,y;
int main() {
    cout << "Podaj dla wiersz: " << endl;
    cin >> wiersz;
    cout << "Podaj dla kolumny: " << endl;
    cin >> kolumny;
    char plansza [x] [y]; // gdy deklaruje char plansza  [x][y] na początku wyskakuje [Error] 'plansza' was not declared in this scope.
    for (int x=wiersz; x>=0; x--) {
        for (int y=kolumny; y>=0; y--) {
            plansza [x] [y] = 'p';  // p = pole puste
        }
    }
}

 

komentarz 23 stycznia 2018 przez niezalogowany

Na przyszłość: kod wrzucamy w przeznaczony do tego bloczek {...} code

komentarz 23 stycznia 2018 przez Szczurk3y Nowicjusz (200 p.)
okey
komentarz 24 stycznia 2018 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)

Po co ten <windows.h>?

komentarz 24 stycznia 2018 przez Szczurk3y Nowicjusz (200 p.)
Usunąłem część kodu, gdzie potrzebowałem tej biblioteki. Zapomniałem jej samej usunąć :P Oczywiście, w tym pokazanym kodzie nic nie robi ;)

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 23 stycznia 2018 przez Paweł Nąckiewicz Nałogowiec (48,990 p.)
wybrane 26 stycznia 2018 przez Szczurk3y
 
Najlepsza
Wydaje mi się, że problem może być w tym ze zmienna x i y nie posiada wartości.

Ty pewnie chciałeś napisać coś w takim stylu:

char plansza [wiersz] [kolumny]
0 głosów
odpowiedź 23 stycznia 2018 przez niezalogowany

Z tego co się orientuję, to ten zapis nie jest do końca legalny wg standardu. W pełni poprawnie powinieneś zaalokować pamięć dynamicznie:

// <-wczytane x,y
char **plansza = new char*[x];
for(int i=0; i<x; ++i) {
  plansza[i] = new char[y];
}

// robisz z nią co chcesz
...

// usuwasz z pamięci
for(int i=0; i<x; ++i) {
  delete[] plansza[i];
}
delete[] plansza;

 

komentarz 24 stycznia 2018 przez Szczurk3y Nowicjusz (200 p.)
dzięki za pomoc :)

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 85 wizyt
pytanie zadane 28 marca 2020 w C i C++ przez dominik195k Obywatel (1,030 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 2,300 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 253 wizyt

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,086 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...