• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Pytanie do elektryków czy kogokolwiek kto wyjaśni to dziwne zjawisko

42 Warsaw Coding Academy
+1 głos
257 wizyt
pytanie zadane 20 stycznia 2018 w Offtop przez Patryk Kirszenstein Bywalec (2,400 p.)
Dzień dobry. Mam takie śmieszne zjawisko, otóż w pokoju do jednego z kontaktów mam podłączoną dosyć starą lampkę ze świetlówką i jeżeli mam ją przez jakiś czas włączoną to po wyłączeniu mój komputer wydaje dźwięk odłączenia urządzenia. Nie mam pojęcia dlaczego, ona jest stara więc na pewno nie ma funkcji bluetooth :P . Większość razy gdy jest włączona z min 30 minut tak się dzieje. nie są podpięte do tego samego gniazdka (pc i lampka) ale w tym samym pokoju. Czy ktokolwiek mi jakoś jest w stanie wytłumaczyć ?

1 odpowiedź

+4 głosów
odpowiedź 20 stycznia 2018 przez Beginer Pasjonat (22,110 p.)
wybrane 21 stycznia 2018 przez Patryk Kirszenstein

Najlepsza
Wyjaśnienie może być jedno. Lampka w momencie wyłączania wytwarza potężne, szerokopasmowe zakłócenie eletromagnetyczne, które przenosi się przez eter, które.słychać w twoim komputerze. (Jeśli będziesz miał włączone radio, usłyszysz je również).

P.S. Świetlówka nie jest zupełnie prostym urządzeniem elektrycznym. To dość skomplikowany układ elektryczno-elektroniczny, zawierający m.in. elementy gromadzące energię. W momencie wyłączenia ta energia możę uwalniać się w postaci zakłócenia. Może również w sposób niekontrolowany zmieniać się częstotliwość przetwornicy.
komentarz 20 stycznia 2018 przez Patryk Kirszenstein Bywalec (2,400 p.)
Z tym radiem to dowolna częstotliwość ?
komentarz 20 stycznia 2018 przez Beginer Pasjonat (22,110 p.)
Jest to zakłócenie szerokopasmowe, więc częstotliwość jest raczej dowolna. Bardziej chodzi o zakres. Spróbuj na falach długich, średnich, i FM..

Takie zakłócenie jest dość niebezpieczne, ponieważ mogą również "sfiksować" dane w komputerze. Jeśli chcesz używać tej lampki (np. że względów sentymentalnych), powinna znajdować się możliwie daleko od komputera. Natężenie (siła) zakłócenia maleje z kwadratem odległości.
komentarz 21 stycznia 2018 przez Patryk Kirszenstein Bywalec (2,400 p.)
O kurde . Dzięki za tip. Sentymentalnych może nie bardziej pieniężnych xD
1
komentarz 21 stycznia 2018 przez Beginer Pasjonat (22,110 p.)
Hi Patryk

Wyjmij samą świetlówkę z oprawy i oczyść z patyny jej elektrody (np. żyletką lub pilniczkiem do paznokci),, żeby był dobry kontakt elektryczny. Tak samo w oprawce (w miarę dostępu).

W najprostszym wariancie (bez oczyszczania) wyjmij i włóż świetlówkę kilkakrotnie, lekko obracając.

Powyższe zabiegi mogą trochę pomóc. (Choć nie muszą, jeśli układ zasilania świetlówki był od początku źle zaprojektowany.)

www.enigma-open.pl

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 857 wizyt
pytanie zadane 22 kwietnia 2016 w Python przez asgaard Obywatel (1,340 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 236 wizyt
+1 głos
1 odpowiedź 358 wizyt
pytanie zadane 23 lipca 2022 w Offtop przez VBService Ekspert (256,600 p.)

93,389 zapytań

142,386 odpowiedzi

322,549 komentarzy

62,750 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...