• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Wybór języka programowania na rok 2018

VPS Starter Arubacloud
+1 głos
2,028 wizyt
pytanie zadane 20 stycznia 2018 w Inne języki przez awesome.damian Nowicjusz (130 p.)
Witam forumowiczów,

jestem obecnie w trzeciej klasie technikum informatycznego (HTML, CSS, JavaScript, PHP i C++) i nie wiem w co mam pójść, czy zaczynać np. Javę a może Pythona czy może skupić się na tych językach które mam w szkole i rozwinąć je na "wyższy" poziom? Dodam, że interesują mnie bardziej aplikacje webowe i mobilne (ponieważ uważam, że coraz więcej rzeczy robimy przez web i telefony komórkowe a nie instalujemy osobne aplikacje desktopowe). Czy według was progresywne aplikacje webowe (Progressive Web Apps) mają przyszłość? I jakie języki programowania mogą się przydać, zarówno po stronie front jak i back - endu w tworzeniu aplikacji webowych i mobilnych( oraz wspomnianych Progressive Web Apps)
1
komentarz 20 stycznia 2018 przez imklau Nałogowiec (42,090 p.)
  1. W którym pisze Ci się najlepiej: JS, PHP, czy C++?
  2. Dlaczego pomyślałeś akurat o Javie lub Pythonie?

Jeśli aplikacje webowe to ja bym radziła Ci skupić się na JS <3 i wziąć sie dodatkowo np za Vue, ewentualnie React + React Native i masz jeszcze dodatkowo apki mobilne :)

Ja polubiłam JavaScript (i całą jego "otoczkę") i dlatego go polecam, więc lepiej niech się wypowie ktoś mądrzejszy :<

1
komentarz 20 stycznia 2018 przez lapacz.kornel Mądrala (6,930 p.)

A może Vue.js + Nativescript?

komentarz 20 stycznia 2018 przez awesome.damian Nowicjusz (130 p.)

@Noemi,

1. Najbardziej polubiłem JS oraz PHP

2. O Javie pomyślałem dlatego, że bardzo dużo(praktycznie większość) aplikacji w niej jest pisanych. 

 

 

1
komentarz 20 stycznia 2018 przez Jedras Maniak (54,860 p.)
Jeśli chodzi o aplikacje webowe to zamiast Reacta możesz też iść w Angulara (2+).
1
komentarz 20 stycznia 2018 przez dwadolary Gaduła (4,650 p.)

@awesome.damian, Jeżeli interesuje Cię backend, zwróć uwagę na NodeJs. Wiele fajnych rzeczy na tym stoi (Netlifx, Paypal)

komentarz 20 stycznia 2018 przez awesome.damian Nowicjusz (130 p.)

@Noemi,

Co do React Native to myślisz że to dobry pomysł pod aplikacje mobilne? 

komentarz 21 stycznia 2018 przez KubenQPL Maniak (62,820 p.)
Aplikacji mobilnych nie warto pisać w czym innym niż Java/Kotlin na Androidzie i Swift na ios. Ewentualnie z multiplatformowych to C# z Xamarinem jest ok.
1
komentarz 21 stycznia 2018 przez imklau Nałogowiec (42,090 p.)
@KubenQPL dlaczego uważasz, że nie warto?

@awesome.damian tam wcześniej zadałam Ci pytanka po to, żebyś wybrał coś w czym czujesz się dobrze i to lubisz, praca wtedy sama się znajdzie ;)

ja uczyłam się Reacta, a React Native może na wiosnę zacznę i według mnie jeśli chcesz pisać apki webowe i od czasu do czasu machnąć coś na mobile to byłby to chyba dobry pomysł :P

tak to raczej za dużo różnych języków musiałbyś ogarnąć
komentarz 21 stycznia 2018 przez KubenQPL Maniak (62,820 p.)
Głównie ze względu na wydajność takich aplikacji. A jeśli nie ze względu na to, to dużo więcej ofert pracy jest w wymienionych przeze mnie językach na mobile.

3 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 20 stycznia 2018 przez Wiciorny Ekspert (269,120 p.)
W 2018 roku nie da się już pisać: w jednym języku :) więc generalnie trzeba sprecyzować- rodzaj technologi i rozwijać się w całej tej technologi. Tak samo jak logice: czy chce się być BACK-ENDOWCEM, wtedy dobrać zestaw narzędzi do back-endu i tutaj technologie, czy front-endowcem, ew. grafikiem- zajmować się bardziej wizualnymi aspektami i wtedy do tego dobrać odpowiednie technologie :)
komentarz 23 stycznia 2018 przez Comandeer Guru (599,730 p.)
No nie zgodziłbym się, bo APIs są różne. Różnica zachodzi nawet w takiej kwestii, jak tożsamość globalnego obiektu.

"Czysty" JS to IMO implementacja standardu ES – czyli w tym wypadku zarówno przeglądarka, jak i Node.js, takową posiadają. Niemniej zarówno przeglądarkowe środowisko, jak i Node.js, obudowują trzon ES (zresztą zgodnie ze specyfikacją, która uwzględnia wpływ środowiska uruchomieniowego na dostępne APIs i obiekty).
komentarz 23 stycznia 2018 przez writen Nałogowiec (29,060 p.)

@Comandeer, nie o to chodziło

komentarz 23 stycznia 2018 przez Wiciorny Ekspert (269,120 p.)
chodzi o to że JS - to tylko narzędzie, to jest jak nóż bez widelca, bez jedzenia. Nie przygotujesz samym nożem jedzenia, nawet nie zjesz...  :)... zeby coś napisać potrzebujesz znać biblioteki, frameworki etc. a nie tylko JS.
komentarz 23 stycznia 2018 przez Comandeer Guru (599,730 p.)

@writen a o co?

zeby coś napisać potrzebujesz znać biblioteki, frameworki etc. a nie tylko JS.

A co jak ktoś pisze biblioteki, frameworki i inne narzędzia…? :P 

komentarz 23 stycznia 2018 przez Wiciorny Ekspert (269,120 p.)
No może napisać własny język :)... i w nim to pisać jak taki cwany jesteś i nie musi to byc JS wtedy
+1 głos
odpowiedź 21 stycznia 2018 przez Ehlert Ekspert (212,630 p.)

Wybór języka programowania na rok 2018

Wybierasz język roku czy język dla siebie?

komentarz 21 stycznia 2018 przez awesome.damian Nowicjusz (130 p.)
Wiem, źle to ująłem.
1
komentarz 21 stycznia 2018 przez Ehlert Ekspert (212,630 p.)
Nie czepiam się o tytuł. Wybierz taką technologię, w której czujesz się najlepiej. Rynek pracy Cię i tak znajdzie. No chyba że dobrze czujesz się w: pascalu, barinfacku, cobolu, fortranie itp.
0 głosów
odpowiedź 20 stycznia 2018 przez PaulGilbert Gaduła (3,280 p.)
Skoro już masz podstawy to rozwijaj JS i/lub PHP.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 299 wizyt
pytanie zadane 27 maja 2017 w Inne języki przez DODO Bywalec (2,950 p.)
+5 głosów
2 odpowiedzi 865 wizyt
pytanie zadane 15 stycznia 2016 w Inne języki przez secsec Mądrala (7,250 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 345 wizyt

92,454 zapytań

141,263 odpowiedzi

319,099 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...