• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Skaczący tekst i wykonywanie skryptu

Object Storage Arubacloud
0 głosów
413 wizyt
pytanie zadane 19 stycznia 2018 w HTML i CSS przez shy_fox Gaduła (4,320 p.)
zamknięte 8 czerwca 2018 przez shy_fox

Stworzyłem swoją pierwszą stronę al'a wizytówkę, ale mam problem którego nie mogę od kilku dni rozwiązać, zawsze sięgam do każdych dostępnych źródeł i udaje mi się rozwiązywać problemy, ale te dwa są zbyt ciężkie jak dla mnie dlatego zwracam się do was!

 

1. Tekst/divy na stronie głównej w elementach dziwnie skaczą podczas najeżdżania na nich kursorem, czym jest to spowodowane i jak to naprawić?

2. Jeśli na chwilę zmienisz obecną kartę mojej strony na inną i wrócisz po minucie w miejscu pod logiem gdzie pojawiają się cytaty pojawi się spam losowych znaków, jak temu zapobiec?

 

Do 1

HTML

<html lang="pl">
<head>
<meta charset="utf-8">
<title> </title>
<meta http-equiv="X-Ua-Compatible" content="IE=edge,chrome=1">

<link href="https://fonts.googleapis.com/css?family=Fredoka+One|Indie+Flower" rel="stylesheet">
<link rel="stylesheet" type="text/css" href="main.css">
<link rel="stylesheet" type="text/css" href="themes/edition-winter.css">
<script src="sfx/mobile.js"></script>
<script src="sfx/flybuttons.js"></script>
<script src="sfx/randomback.js"></script>
<script src="sfx/write.js"></script>

<script type="text/javascript">

function start(){
mobiledetect();
navf(1);
backlos();
logos();
startwriting();
}

function clicklogo(){
window.open("index.html","_self");	
}


</script>


</head>





<body onload="start()" id="body">
<div id="all" >
<div id="logo" class="logostop logocolor" onclick="clicklogo()" ><div id="logocont" class="txt logofont"></div></div>
<div id="cytat" class="cytatstop"><div id="cytatcon" class="txt"></div></div>
<div id="nav1" onclick="opennav1()" class="fit fittext fitop refitcolor"> <div class="txt fontf">O szakalu!</div> </div>
<div id="nav2" onclick="opennav2()" class="fitx fittext fitop refitcolor"> <div class="txt fontf">Projekty </div> </div>
<div id="nav3" onclick="opennav3()" class="fit fittext fitop refitcolor"> <div class="txt fontf">Bogowie </div> </div>
<div id="nav4" onclick="opennav4()" class="fitx fittext fitop refitcolor"> <div class="txt fontf">Nakarm szakala! </div> </div>
<div id="nav5" onclick="opennav5()" class="fit fittext fitop refitcolor"> <div class="txt fontf">Sklepik </div> </div>




</div>
</body>

</html>

 

CSS

*{
margin: 0;
padding: 0;
}

body
{
text-align: center;
font-size:60px;
background-repeat: no-repeat;
background-size: 100% 100%;

}



.back1{
background-image: url("img/back1.jpeg");
}
.back2{
background-image: url("img/back2.jpeg");
}
.back3{
background-image: url("img/back3.jpeg");
}

.back1m{
background-image: url("img/back1m.jpeg");
}
.back2m{
background-image: url("img/back2m.jpeg");
}
.back3m{
background-image: url("img/back3m.jpeg");
}



.txt{	
position: absolute;
left: 50%;
top: 50%;
transform: translate(-50%,-50%);
width:100%;	
}

.fontf{
font-family: 'Indie Flower', cursive;
}

.logofont{
font-family: 'Fredoka One', cursive;
}



#all{
transform: translate(-50%,-50%);	
position: absolute;
left: 50%;
top: 50%;
height:95%;
width: 95%;	
}

#logo{
position: absolute;
top: 0%;
cursor:pointer;
border-radius: 20px;
transition: 1.5s;
}

#cytat{
position: absolute;
top: 16%;
font-size:28px;
background-color:#cccccc;
border-radius: 23px;
transition: 0.45s;

}

.cytatstop{
height:5%;
width: 0%;
left: 50%;
opacity: 0.12;
}

.cytatstart{
height:5%;
width: 80%;
left: 10%;
opacity: 0.70;
}

#logo:hover{
position: absolute;
top: 0%;
border-radius: 20px;
transition: 1.5s;
}



#logocont{
opacity: 1;
}

.logostop{
left: 50%;
height:0%;
width: 0%;
opacity: 0.1;		
}

.logostart{
left: 5%;
width: 90%;	
height:15%;
opacity: 0.75;	
}





.fittext{
font-size:0px;
color:orange;
	
}

.refittext{
font-size: 50px;
color:black;
}


.fit{
width: 0%;	
left: 50%;
opacity: 0;
height:0%;
transform: translate(100%,500%);
border-radius: 20px;	
}

.fitx{
width: 0%;	
left: 50%;
opacity: 0;
height:0%;
transform: translate(-100%,500%);
border-radius: 20px;
}

.refit{
width: 60%;
left: 20%;	
height:10%;
border-radius: 20px;
opacity: 0.9;
}

.refit:hover{
width: 55%;
left: 22.5%;	
height:10%;
cursor:pointer;
border-radius: 35px;
color:#333333;
opacity: 1;
}

.refit:active{
width: 50%;
left: 25%;	
height:10%;
cursor:pointer;
border-radius: 35px;
color:#333333;
opacity: 1;
}


.fitop{
transition: 0.4s;
}

.refitop{
transition: 0.4s;
}


#nav1{
	
position: absolute;
top: 25%;
}

#nav2{
	
position: absolute;
top: 37%;
}

#nav3{
	
position: absolute;
top: 49%;
}
#nav4{
	
position: absolute;
top: 61%;
}


#nav5{
	
position: absolute;
top: 73%;
}


 

Do 2

JS pisania cytatów/logo

const textlogo=["X","e","v","J","a","c","k",".","c","o","m","   ","=",")","*"];
const cytaty=["t1","S", "z", "a", "k", "a", "l", "e", " ", "ż", "y", "w", "i", "ą", " ", "s", "i", "ę", " ", "t", "a", "k", "ż", "e", " ", "r", "o", "ś", "l", "i", "n", "a", "m", "i","*","t2","S", "z", "a", "k", "a", "l", "e", " ", "w", "y", "s", "t", "ę", "p", "o", "w", "a", "ł", "y", " ", "k", "i", "e", "d", "y", "ś", " ", "n", "a", " ", "t", "e", "r", "e", "n", "i", "e", " ", "P", "o", "l", "s", "k", "i","*","t3","S", "z", "a", "k", "a", "l", "e", " ", "ż", "y", "j", "ą", " ", "ś", "r", "e", "d", "n", "i", "o", " ", "1", "0", " ", "l", "a", "t","*","t4","S", "a", "m", "i", "c", "e", " ", "s", "z", "a", "k", "a", "l", "i", " ", "ł", "ą", "c", "z", "ą", " ", "s", "i", "ę", " ", "n", "a", " ", "c", "a", "ł", "e", " ", "ż", "y", "c", "i", "e", " ", "t", "y", "l", "k", "o", " ", "z", " ", "j", "e", "d", "n", "y", "m", " ", "p", "a", "r", "t", "n", "e", "r", "e", "m","*","t5","S", "z", "a", "k", "a", "l", "e", " ", "w", " ", "s", "t", "a", "d", "a", "c", "h", " ", "p", "o", "t", "r", "a", "f", "i", "ą", " ", "a", "d", "o", "p", "t", "o", "w", "a", "ć", " ", "i", "n", "n", "e", " ", "m", "ł", "o", "d", "e","*","t6","R", "o", "k", " ", "2", "0", "1", "9", " ", "j", "e", "s", "t", " ", "r", "o", "k", "i", "e", "m", " ", "w", " ", "k", "t", "ó", "r", "y", "m", " ", "p", "o", "p", "u", "l", "a", "c", "j", "a", " ", "s", "z", "a", "k", "a", "l", "i", " ", "w", " ", "P", "o", "l", "s", "c", "e", " ", "z", "n", "a", "c", "z", "n", "i", "e", " ", "w", "z", "r", "o", "ś", "n", "i", "e","*","t7","S", "z", "a", "k", "a", "l", "e", " ", "p", "r", "ę", "g", "o", "w", "a", "n", "e", " ", "l", "u", "b", "i", "ą", " ", "l", "u", "d", "z", "k", "i", "e", " ", "t", "o", "w", "a", "r", "z", "y", "s", "t", "w", "o", " ", "i", " ", "ł", "a", "t", "w", "o", " ", "s", "i", "ę", " ", "o", "s", "w", "a", "j", "a", "j", "ą","*","t8","S", "z", "a", "k", "a", "l", "e", " ", "z", "a", "c", "h", "o", "w", "a", "n", "i", "e", "m", " ", "p", "r", "z", "y", "p", "o", "m", "i", "n", "a", "j", "ą", " ", "p", "s", "a", " ", "d", "o", "m", "o", "w", "e", "g", "o","*","t9","S", "z", "a", "k", "a", "l", "e", " ", "p", "o", "c", "h", "o", "d", "z", "ą", " ", "z", " ", "r", "o", "d", "z", "a", "j", "u", " ", "w", "i", "l", "k", "ó", "w", ",", " ", "a", "l", "e", " ", "p", "r", "z", "y", "p", "o", "m", "i", "n", "a", "j", "ą", " ", "b", "a", "r", "d", "z", "i", "e", "j", " ", "k", "o", "j", "o", "t", "y","*","t10","S", "z", "a", "k", "a", "l", "e", " ", "s", "ą", " ", "b", "a", "r", "d", "z", "o", " ", "g", "ł", "o", "d", "n", "e", "!","*","t11","A", "w", "o", "o", "o", "o", "o", "o", "o", "o", "o", "o", "o", "o", "o", "o", "o", "o", "o", "o", "o", "o","*","t12","S", "z", "a", "k", "a", "l", "e", " ", "s", "ą", " ", "ł", "a", "d", "n", "e", "!", " ", "p", "r", "z", "y", "n", "a", "j", "m", "n", "i", "e", "j", " ", "s", "z", "a", "k", "a", "l", "e", " ", "t", "a", "k", " ", "u", "w", "a", "ż", "a", "j", "ą","*","t13","X", "e", "v", "r", "r", "e", "r", " ", "p", "o", "s", "i", "a", "d", "a", " ", "d", "u", "ż", "y", " ", "b", "ł", "ę", "k", "i", "t", "n", "y", " ", "o", "g", "o", "n", ",", " ", "k", "t", "ó", "r", "e", "g", "o", " ", "n", "i", "e", " ", "m", "o", "ż", "e", "s", "z", " ", "d", "o", "t", "k", "n", "ą", "ć","*","t14","S", "z", "a", "k", "a", "l", " ", "z", "j", "e", " ", "w", "s", "z", "y", "s", "t", "k", "o", " ", "c", "o", " ", "m", "u", " ", "d", "a", "s", "z", "!","*","t15","Z", " ", "t", "y", "m", " ", "s", "z", "a", "k", "a", "l", "e", "m", " ", "m", "o", "ż", "e", "s", "z", " ", "s", "i", "ę", " ", "z", "a", "p", "r", "z", "y", "j", "a", "ź", "n", "i", "ć","*","*","*"]	
var losglob = Math.floor((Math.random() * 15) + 1);


function startwriting(){
setTimeout(piszlogo,500,1);
setTimeout(piszcytat,1900);
setTimeout(cytatback,1600);
setTimeout(cytatstart,11000);
}

function cytatstart(){
document.getElementById("cytatcon").innerHTML="";
setTimeout(cytatback2,1);
setTimeout(cytatback,450);
setTimeout(cytatstartnext,752);
}

function cytatstartnext(){
	
setTimeout(piszcytat,1);
setTimeout(cytatstart,11000);
}




function cytatback(){
document.getElementById("cytat").classList.remove('cytatstop');
document.getElementById("cytat").classList.add('cytatstart');
}


function cytatback2(){
document.getElementById("cytat").classList.remove('cytatstart');
document.getElementById("cytat").classList.add('cytatstop');
}








function piszlogo(x){
var losx = Math.floor((Math.random() * 50) + 220);
document.getElementById("logocont").innerHTML+=textlogo[x-1];
if(textlogo[x]!="*"){setTimeout(piszlogo,losx,x+1);}
}


function piszcytat(){
losglob = Math.floor((Math.random() * 15) + 1);
var read=0;
var start="t"+losglob;
var stop=0;
for(i=0;stop!=1;i++){
if (cytaty[i]==start){stop=1;read=i;}}
setTimeout(piszcytatnext,10,read);
}
	
function piszcytatnext(x){
var losowo = Math.floor((Math.random() * 19) + 77);
if(cytaty[x+1]!="*"){
document.getElementById("cytatcon").innerHTML+=cytaty[x+1];
setTimeout(piszcytatnext,losowo,x+1);}
}

 

To jest bardzo wazne dla mnie dlatego liczę na waszą pomoc, będę naprawdę wdzięczny <3

komentarz zamknięcia: odpowiedz

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 19 stycznia 2018 przez Jedras Maniak (54,860 p.)

1.

2. Jeśli na chwilę zmienisz obecną kartę mojej strony na inną i wrócisz po minucie w miejscu pod logiem gdzie pojawiają się cytaty pojawi się spam losowych znaków, jak temu zapobiec?

Można użyć gotowego skryptu do tego, co chcesz zrobić. I powinno to rozwiązać Twój problem.

2. Zamiast onclicków i podobnych czarów w HTML używaj: https://developer.mozilla.org/pl/docs/Web/API/EventListener

3. Przerób jakiś kurs z podstaw CSS (np. http://webkod.pl/kurs-css/lekcje/dzial-1/css-co-to-takiego), szczególnie skup się na budowaniu poprawnego układu strony oraz menu.

komentarz 19 stycznia 2018 przez shy_fox Gaduła (4,320 p.)
1. Gotowego szablonu calej strony? Chce sam zrobic i nijak ma sie to do pytania

 

2.co maja onlicki do skryptu w js? Nie ma nic wspolnego z bledem, znowu odpowiedz nie na temat

3. Co jest zlego w obecnym ukladzie?

 

Zadnej konkretnej odpowiedzi, pytam gdzie wystepuje blad i jak go naprawic a nie ze uzywajac gotowego go nie będzie
0 głosów
odpowiedź 19 stycznia 2018 przez zgrybus Pasjonat (24,860 p.)
edycja 19 stycznia 2018 przez zgrybus
Czemu nie zrobisz tych cytatów jako tablice stringów? O wiele łatwiej byś robił tą animacje a do tego "profesjonalniej" by to wyglądało :P

Na szybko, tak -> https://jsbin.com/xujuhabuno/edit?html,js,output

Można zrobić na pewno lepiej :)
komentarz 19 stycznia 2018 przez shy_fox Gaduła (4,320 p.)
Scislem to najbardziej jak sie dalo, prosilbym o przyklad tych cytatow oraz o odpowiedz na pytanie z gory :(
komentarz 19 stycznia 2018 przez zgrybus Pasjonat (24,860 p.)
Masz przykład w jsbin. Wybacz, ale w twoim kodzie jest zbyt wiele dziwnych setTimeoutów. Do takich rzeczy możesz użyć przecie rekurencji :)

Na twoje pytanie nie odpowiem, bo nie wiem czemu tak się dzieje - w ogóle nie wiem co tak się dzieje. Wybacz
komentarz 20 stycznia 2018 przez shy_fox Gaduła (4,320 p.)
I tak dziękuje ze przykład w jsbin, wykorzystam go!

 

a błędy już rozwiązałem

1. dwa efekty translate na sobie dają wibrowanie tekstu

2. setTimeout w chrome wykonuje się gdy karta nie jest aktywna, ale tylko "w połowie" bo gdy włączysz aktywną ich zawartość zacznie się wyświetlać

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 520 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 396 wizyt
pytanie zadane 11 listopada 2015 w HTML i CSS przez MatiiTv Gaduła (3,790 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 565 wizyt
pytanie zadane 23 października 2015 w HTML i CSS przez MatiiTv Gaduła (3,790 p.)

92,555 zapytań

141,403 odpowiedzi

319,557 komentarzy

61,940 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...