• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

problem w języku java, klasa Math

Object Storage Arubacloud
0 głosów
792 wizyt
pytanie zadane 18 stycznia 2018 w Java przez michaljbjj Początkujący (460 p.)
edycja 18 stycznia 2018 przez michaljbjj

Witam. Mam problem z użyciem klasy Math. 

 

Mianowicie : 

KOD:

public class Klasa{
public static void main (String[] args) {

double a = (4.0);

double b = Math.sqrt(a);

System.out.println(b);

  }
}

 

Wyrzuca takie błędy : 

D:\Michał>javac Klasa.java
Klasa.java:7: error: cannot find symbol
double b = Math.sqrt(a);
               ^
  symbol:   method sqrt(double)
  location: class Math
.\Math.java:9: error: cannot find symbol
double x = Math.sqrt(a);
               ^
  symbol:   method sqrt(double)
  location: class Math
2 errors

 

Podejrzewam że problem leży w braku kompletnej biblioteki java. 

Gdy dodam linijke import java.lang.Math; program działa poprawnie. 

Jednak powinien działać bez importowania klasy Math, chyba że się mylę ? 

 

Proszę o pomoc . Pozdrawiam 

 

2
komentarz 18 stycznia 2018 przez mbabane Szeryf (79,280 p.)
Powinno działać bez importu. Być może w tym samym pakiecie co ta klasa, masz klasę o nazwie Math.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 18 stycznia 2018 przez michaljbjj Początkujący (460 p.)

 

Dzięki za odpowiedź.

Z tego co wyczytałem w  jednej książce i w internecie:

Math znajduje się w java.lang, który jest importowany domyślnie, nie ma potrzeby stosowania instrukcji import.

https://stackoverflow.com/questions/35395398/math-pow-wont-work-for-me-dont-know-why-says-cannot-find-symbol-class-math/35395533

Ponadto wszelkie pzykłady kodu z użyciem klasy Math w samouczkach i na forach nie mają nic zaimportowane indecision

Dodam jeszcze, że piszę w notatniku a uruchamiam w cmd. Może to ma jakieś znaczenie. 

2
komentarz 18 stycznia 2018 przez Tomasz90 Nałogowiec (25,140 p.)
Nie ma znaczenia, powinno działać
komentarz 18 stycznia 2018 przez michaljbjj Początkujący (460 p.)
ok, bez importowania powinno działać ?
2
komentarz 18 stycznia 2018 przez Tomasz90 Nałogowiec (25,140 p.)

tak

komentarz 18 stycznia 2018 przez michaljbjj Początkujący (460 p.)
super. Dzięki za pomoc
komentarz 18 stycznia 2018 przez Wiciorny Ekspert (269,770 p.)
O ile ma pełną biblioteke :) na PC, druga sprawa nie wiemy jak wygląda i gdzie znajduje się zainstalowany JDK ;D więc to też ...
komentarz 19 stycznia 2018 przez Wiciorny Ekspert (269,770 p.)
czytaj- kto wrzuca jaki komentarz...

Kto inny wrzucił 2 przykład.
–1 głos
odpowiedź 18 stycznia 2018 przez Wiciorny Ekspert (269,770 p.)

Wklej link w odpowiednie taki {code} bo jest bardzo nieczytelny.

 

Nie zadziała bez importowania... niby dlaczego?  Nie musisz czasem importować samej math, ale odpowiednią przestrzeń nawet java.util 

Jak ma działac bez importowania, skoro program nie wie czym jest KLASA MATH ? Może to być klasa definiowana również przez Ciebie.

to że wywołujesz metode "z klasy math" sqrt... nie oznacza że to jest to Math z biblioteki javy :)

samemu możesz stworzyć klase Math i napisać funkcje sqrt... zatem JVM nie wie... o jaką klase Math Ci chodzi i nie może jej znaleźć 

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 449 wizyt
pytanie zadane 19 lipca 2018 w Java przez michaljbjj Początkujący (460 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 793 wizyt
pytanie zadane 22 listopada 2016 w C i C++ przez Kenzi Nowicjusz (200 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 101 wizyt
pytanie zadane 12 stycznia 2020 w JavaScript przez saseta00 Użytkownik (700 p.)

92,567 zapytań

141,420 odpowiedzi

319,615 komentarzy

61,952 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...