• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Problem z divami. Przesunięcie diva ku dołowi.

Object Storage Arubacloud
0 głosów
399 wizyt
pytanie zadane 17 stycznia 2018 w HTML i CSS przez whichmann Nowicjusz (150 p.)

Cześć wszystkim. To mój pierwszy wpis tutaj także pozdrawiam serdecznie. Mam pytanie dotyczące layoutu, który próbuję zrobić.

body
{
    background-image: url(../img/waves.png);
    /* background pattern from subtlepatterns.com */
}

.container
{
    background-color: rgb(255, 255, 255);
    width: 900px;
    height: 2000px;
    margin: auto;

}
.logo
{
    background-color: grey;
    width: 900px;
    height: 60px;
}
.menu
{
    background-color: black;
    width: 600px;
    height: 40px;
    display: inline-block;
    margin-right: -4px;
}
.share
{
    background-color: rgb(190, 158, 146);
    width: 300px;
    height: 40px;
    display: inline-block;
    margin-right: -4px;
}
.box
{
    background-color: rgb(99, 80, 74);
    width: 600px;
    height: 400px;
    display: inline-block;
    margin-right: -4px;
    text-align:center;
    margin-top: -5px;
}
.boxie
{
    background-color: rgb(170, 148, 148);
    width: 250px; height: 150px;
    display: inline-block;
    margin-right: -4px;
}
.wide_boxie
{
    background-color: rgb(158, 95, 95);
    width: 500px;
    height: 150px;
    display: inline-block;
    margin-right: -4px;
}
.sidebar
{
    background-color: rgb(148, 85, 139);
    width: 300px;
    height: 400px;
    display: inline-block;
    margin-right: -4px;
    margin-top: -5px;
}
<!DOCTYPE html>
<html lang="pl">
    <head>
        <meta charset="UTF-8">
        <title>The Title!</title>
        <meta name="description" content="A detailed description that makes sense.">
        <meta name="keywords" content="stuff">
        <meta name="author" content="KW">
        <mets http-equiv="X-Ua-Compatible" content="IE=edge,chrome=1"><!--ustawienie kompatybilności ze starszymi preglądarkmi-->
        <link rel="stylesheet" href="css/main.css"> <!--WSTAWIANIE CSS-->
        <script src="code.js"></script> <!--WSTAWIANIE js-->

    <body>
        <div class="container">
            <div class="logo"></div>
            <div class="menu"></div>
            <div class="share"></div>
            <div class="box">
                    <div class="boxie"></div>
                    <div class="boxie"></div>
                    <div class="wide_boxie"></div>
            </div>
            <div class="sidebar"></div>
            <!--<div class="kicker"></div>
            <div class="kicker"></div>
            <div class="kicker"></div>
            <div class="footer"></div>
            <div class="footer"></div>-->
        </div>
    </body>
</html>

<!--<meta charset="UTF-8" /> <!--ustalenie kodowania znaków,-->
<!--<title>Title of the document</title> <!--widoczne na karcie strony -->
<!--<header> 1st page </header> <!-- nagłówek,-->
<!--<nav> 1st page </nav> <!--menu,-->
<!--<article>1st page </article> <!-- artykuł (zawiera nagłówki, tekst itd.),-->
<!--<section>1st page </section> <!-- główna część witryny (główna kolumna),-->
<!--<aside>1st page </aside> <!-- elementy uzupełniające (np. boczna kolumna z widgetami),-->
<!--<footer> 1st page</footer> <!-- stopka.-->

- czy jest jakaś komenda, która ustawiłaby divy 1, 2 i 3 na środku (w pionie) diva 5? Wykorzystanie: position:absolute; top:50%; left:50%; w wewnętrznych divach nie przynosi oczekiwanych rezultatów.

- cały div 5 jest przesunięty ku dołowi. Wiem,  że gdzieś musi leżeć błąd ale nie potrafię go zidentyfikować. Ponadto, jeśli wyrzucę div 4, muszę dla div 5 zastosować margin-top: -5px; inaczej widoczna będzie biała linia między divem 5, a divem powyżej - dlaczego tak się dzieje? dlaczego akurat 5px?
Z góry dziękuję za pomoc!

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 17 stycznia 2018 przez EdeX Mądrala (5,110 p.)
wybrane 26 stycznia 2018 przez whichmann
 
Najlepsza
mógłbyś do div'a 5 dać flexbox'a i wyśrodkowałbyś te divy a co do tego że zjeżdża na dół to możesz mu dać np. position:relative; i do tego top:0; left:0; albo dodaj do body wyzerowanie marginesów margin:0; i sprawdź
+1 głos
odpowiedź 18 stycznia 2018 przez Mikołaj Kawczynski Dyskutant (9,160 p.)
Tak dajesz 5 position relative następnie wewnątrz piątki dajesz kontener blokowy w którym zamykasz 1,2 i 3. Temu kontenerowi odgórnie narzucasz wymiary i dajesz go jako position absolute i ustawiasz top, bottom, left i right na 0.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 156 wizyt
pytanie zadane 21 lipca 2022 w HTML i CSS przez NetSavage Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 316 wizyt
+1 głos
1 odpowiedź 179 wizyt
pytanie zadane 4 kwietnia 2017 w HTML i CSS przez Nightmare43 Użytkownik (630 p.)

92,550 zapytań

141,394 odpowiedzi

319,522 komentarzy

61,935 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...