• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Odsyłacz z okna dialogowego w androidzie do innej strony www

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
261 wizyt
pytanie zadane 16 stycznia 2018 w Android, Swift, Symbian przez matir85 Bywalec (2,410 p.)

Witam.

Mam w swojej aplikacji oto takie okno dialogowe:

 AlertDialog.Builder alertDialogBuilder = new AlertDialog.Builder(OknoGlowne.this);
                alertDialogBuilder
                        .setTitle("Informacje XXX")
                        .setMessage("Opracowanie dotyczące przepisów i grzywien nakładanych jako mandaty karne w aplikacji XXX. " +
                                "Mogą być dla użytkowników jedynie materiałem informacyjnym i pomocniczym.  \n \n" +
                                "Autor nie ponosi żadnej odpowiedzialności ztytułu używania aplikacji XXX. " +
                                "Aplikacja XXX NIE JEST źródłem obowiązującego prawa. " +
                                "Oficjalne przepisy obowiązujące w Rzeczypospolitej Polskiej można znaleźć w kodeksach,  jak i ustawach i rozporządzeniach. \n \n" +
                                "Dokładamy wszelkich, starań aby aplikacja była aktualizowana. " +
                                "Nie możemy jednak zagwarantować aktualności danych w niej zawartych i nie ponosimy za to odpowiedzialności, " +
                                "jak i nie ponosimy odpowiedzialności za skutki działań podjętych w oparciu o informacje zawarte w aplikacji XXX.\n \n" +
                                "Możesz wesprzeć autora w pracach nad rozwojem aplikacji XXX oraz w realizowaniu nowych pomysłów oraz związanych z nimi projektów. " +
                                "Pamiętaj KAŻDA złotówka się liczy. \n \n" +
                                "Wesprzyj za pomocą: \n"+"paypal.me/JanNowak\n" +
                                "\n" +
                                "Wszelkie uwagi jak i pomysły na rozwój aplikacji Prewencjusz możesz zgłaszać pod adresem: \n"+"jan.nowak@gmail.com")
                        .setCancelable(true);

                AlertDialog alertDialog = alertDialogBuilder.create();
                alertDialog.show();

 

Nie wiem jak mam zrobić aby link(odnośnik) "paypal.me/JanNowak" był aktywny tzn. po kliknięciu w odnośnik automatycznie otwierał by przeglądarkę na telefonie i przekierowywał na podaną stronę, ułatwiając dotacje.

Za pomoc z góry wielkie dzięki.

Pozdrawiam

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 16 stycznia 2018 przez KubenQPL Maniak (62,820 p.)
wybrane 23 stycznia 2018 przez matir85
 
Najlepsza
https://stackoverflow.com/questions/9290651/make-a-hyperlink-textview-in-android

Tekstu nie hardcoduj w kodzie, przenieś to do pliku strings.xml
komentarz 18 stycznia 2018 przez matir85 Bywalec (2,410 p.)
A jak później zaimplementować tego Stringa w alertDialogBuilder ???
komentarz 19 stycznia 2018 przez KubenQPL Maniak (62,820 p.)
getString(R.string.nazwa_stringa)
komentarz 19 stycznia 2018 przez matir85 Bywalec (2,410 p.)
Ok. Dzięki za pomoc i gratuluję cierpliwości do takich jak ja.

Importowanie tekstu działa dobrze. Kolejny problem mam taki jak w głównym pytaniu jak teraz mam zrobić aby link był klikalny. Na staku są rozwiązania które działają po przez utworzenie textViev a w AlertDialog nie umiem i nie mogę utworzyć takiego obiektu.
komentarz 20 stycznia 2018 przez KubenQPL Maniak (62,820 p.)

Masz dwie opcje:

1. Zrobić tak aby po naciśnięciu przycisku "positive" przechodziło na stronę. A tekst przycisku zmienić np na "przejdź do strony"

2. Możesz zrobić własny layout AlertDialogu i tam wykorzystać opcje z poprzedniego linku do stackoverflow. Tu masz link do tego jak dodać własny layout do AlertDialogu: https://stackoverflow.com/questions/22655599/alertdialog-builder-with-custom-layout-and-edittext-cannot-access-view skup się na pierwszej odpowiedzi

AlertDialog.Builder dialogBuilder = new AlertDialog.Builder(this);
// ...Irrelevant code for customizing the buttons and title
LayoutInflater inflater = this.getLayoutInflater();
View dialogView = inflater.inflate(R.layout.alert_label_editor, null);
dialogBuilder.setView(dialogView);

EditText editText = (EditText) dialogView.findViewById(R.id.label_field);
editText.setText("test label");
AlertDialog alertDialog = dialogBuilder.create();
alertDialog.show();

 

komentarz 22 stycznia 2018 przez matir85 Bywalec (2,410 p.)

Tej drugiej opcji nie mogę skumać to chyba jeszcze za wysoki poziom jak na moje umiejętności i moją aktualna wiedzę. Więc skorzystałem z opcji pierwszej.

Może tak to być zrobione czy jest coś źle i trzeba zmienić

infoButton = (ImageButton) findViewById(R.id.ButtonInfo);

        infoButton.setOnClickListener (new View.OnClickListener() {
            @Override
            public void onClick(View view) {
                AlertDialog.Builder alertDialogBuilder = new AlertDialog.Builder(OknoGlowne.this);
                alertDialogBuilder
                        .setTitle("Informacje Prewencjusz")
                        .setMessage(getString(R.string.tvInfoPrewencjusz))
                        .setPositiveButton(R.string.bPayPal,new DialogInterface.OnClickListener(){

                            @Override
                            public void onClick(DialogInterface dialogInterface, int i) {
                                openBrowser();
                            }
                        })
                        .setCancelable(true);

                AlertDialog alertDialog = alertDialogBuilder.create();
                alertDialog.show();
            }

        });
    }

    private void openBrowser() {
        String url = "https://www.paypal.me/JanKowalski";
        Intent i = new Intent(Intent.ACTION_VIEW);
        i.setData(Uri.parse(url));
        startActivity(i);
    }

Tak tylko dodam, że nie wiem jak ale działa.

komentarz 22 stycznia 2018 przez KubenQPL Maniak (62,820 p.)
Może być :)
komentarz 22 stycznia 2018 przez matir85 Bywalec (2,410 p.)

To dzięki za pomoc. Jednak to prawda co mówią, że w nauce programowania trzeba mieć mentora smileyyes

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 126 wizyt
pytanie zadane 22 maja 2018 w Android, Swift, Symbian przez marcinconn Obywatel (1,560 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 175 wizyt
pytanie zadane 25 października 2019 w Android, Swift, Symbian przez XezolPL Obywatel (1,530 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 307 wizyt
pytanie zadane 14 października 2017 w Android, Swift, Symbian przez Ninja3524 Nowicjusz (150 p.)

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,088 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...