• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Początki z programowaniem, batch

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
552 wizyt
pytanie zadane 14 stycznia 2018 w Inne języki przez Tomasz Galas Początkujący (410 p.)
edycja 14 stycznia 2018 przez Tomasz Galas

 Mam kilka pytań:

1. Jakiego języka warto się uczyć w wieku 14 lat ? Delikatnie uczę się batcha, którego z resztą dotyczy poniższy pytanie. Co do początków jakie książki polecicie ? Oczywiście dot. języka dobrego na początek, trochę zacząłem z C++, ale jakoś opornie idzie. Teraz cały czas w batchu siedzę. Do niedawna jakiś czas uczyłem się HTML (jakieś obrazki, tło strony czy odnośniki).

2. Co do mojej gry to już mam, ale dalej szukam tego co pisze na końcu pkt 2

Mogę jakoś wykryć np, za pomocą "if", że x=kamień i y= papier i że komputer wygrał ? 

3. Czy jest jakaś komenda, która włącza mi program batch po otwarciu folderu ? Chciałbym zrobić blokadę folderu, ale po swojemu/samemu. Jeżeli taka komenda jest, to czy jest taka, która wyłączy okno folderu/wyjdzie z niego (nie zależy mi żeby działała na złe hasło, bo już wiem, jak zrobić to mając komendę na otwieranie folderu po wpisaniu dobrego hasła). 

Wiem, pytanie trochę dziwne, ale może ktoś zna na nie odpowiedzi.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 14 stycznia 2018 przez marcin99b Szeryf (81,480 p.)

Cześć, zapraszam na bloga dla początkujących programistów (jak zacząć, czego unikać itp)

LINK, dodatkowo blog na stronę na facebooku, na której umieszczane są informacje o nowych postach (przyjaźniejsza forma subskrypcji, niż maile)

Co do początków, polecałbym... może to nie jest programowanie, ale html+css
Dlaczego, skoro to nie programowanie? Ponieważ tworzenie stron jest ciekawe i daje fajne możliwości. Dodatkowo później dużo prościej uczyć się programowania, bo możesz łączyć logikę z kodem html+css, np pisząc w JS, możesz wykonywać operacje na części wizualnej strony, co jest dużo ciekawsze dla osób początkujących, niż programy konsolowe 

Dodatkowo, jeśli ogarniesz jak działa ten JS (w przyjemny sposób, bo poprzez tworzenie animacji, zabawy kolorami, tworzenie ciekawych zdarzeń), będziesz miał już fajne podstawy i szybciej będziesz uczył się innych języków, takich jak Java, C#, PHP, czy wspomniany C++

komentarz 14 stycznia 2018 przez Tomasz Galas Początkujący (410 p.)
Jakieś publikacje, które mogą mi pomóc w nauce html+css ?
komentarz 14 stycznia 2018 przez marcin99b Szeryf (81,480 p.)
Na kanale M.Zelenta masz wystarczające poradniki, w sumie wystarczy ten o html

Nie chodzi o to, żebyś został mistrzem html+css, tylko żebyś znał podstawy, aby możliwa była nauka JS w ten przyjemniejszy sposób, bo poprzez zmienianie wyglądu strony internetowej... a nie znowu ta matma...

Jak ogarniesz jakie elementy są w programowaniu, np jak działają funkcje w JS, co to zmienne, co to obiekty, dużo prościej będzie ci szło z innymi językami, bo tą podstawę będziesz już miał

No i dodatkowo warto znać przynajmniej podstawy html+css, bo nigdy nie wiadomo przy czym będziesz grzebał, może będziesz chciał zrobić kiedyś jakąś prostą stronę internetową, np dla znajomych albo jako projekt szkolny... albo idąc bardziej ambitnie - jako zlecenie dla kogoś
komentarz 14 stycznia 2018 przez Marcin_N_97 Stary wyjadacz (10,290 p.)
Bez urazy, ale prowadzisz bloga i uważasz się za osobę, która może nauczać inne osoby oraz kierować je jak mają zostać kimś w przyszłości. I to wszystko robi osoba z 2 miesięcznym doświadczeniem komercyjnym? Chyba jednak pierwsze powinieneś skupić, aby samemu się tego programwoania nauczyc, a dopiero potem uczyć inne osoby.
komentarz 14 stycznia 2018 przez Tomasz Galas Początkujący (410 p.)

Co do podstaw, to jakieś mam, zmienne, czy jakieś podstawowe pętle nawet kiedyś w pythonie pisałem, jest taka gierka code combat, wybrałem pytona bo pisało że prosty, a potężny.  W szkole też mam informatykę, dlatego teraz dużo siedzę w batchu bo jest chyba prosty, a jak dla mnie ciekawy. Można tworzyć (chyba) programy całkiem przydatne, a nawet wirusy xD

0 głosów
odpowiedź 14 stycznia 2018 przez jankustosz1 Nałogowiec (35,880 p.)
O wow, z tym batch'em to pojechałeś.

1) Zdecydowanie na start c++ jest idealny w dodatku są filmiki pana Zelenta. Mam tylko radę żebyś zamiast oglądać z odcinka na odcinek spróbował samemu robić coś ciekawego wykorzystując obecną wiedzę, nwm może jakieś obliczanie prostych rzeczy na matematykę, albo prostą grę, programowanie to zabawa.

2) Rozumiem że zrobiłeś grę w papier nożyczki kamień. Zastanów się co chcesz dokładnie aby robił komputer i spróbuj to napisać, możesz rozpatrzeć wszystkie przypadki za pomocą if'a, nie wiem w czym problem.

3) Ehh. Co rozumiesz pod pojęciem "otwarcie folderu"? Każdy program może wejść do twojego folderu. Rozumiem że chodzi ci o to aby program Eksplorator plików uniemożliwił otwarcie folderu? Nie ma on takiej opcji, a poza tym nawet jakby miał to co to by było za zabezpiecznie, skoro np. Total Commanderem mógłbyś przejrzeć folder.

 

Masz 14 to polecam nauczyć się c++ i startować w olimpiadzie informatycznej.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 144 wizyt
pytanie zadane 2 października 2022 w Inne języki przez pj-1024 Użytkownik (670 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 159 wizyt
pytanie zadane 6 sierpnia 2022 w Inne języki przez kondzix_ez Obywatel (1,910 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 450 wizyt

92,455 zapytań

141,263 odpowiedzi

319,099 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...