• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Nauka PHP - czy ma to sens?

Object Storage Arubacloud
+1 głos
6,025 wizyt
pytanie zadane 14 stycznia 2018 w PHP przez Secrus Nałogowiec (32,880 p.)
zamknięte 15 stycznia 2018 przez Secrus
Cześć,

Chciałem wdrożyć się trochę w backend (bawie się różnymi rzeczami po trochu, trochę c#, trochę front-end, trochę backend, szukam swojej "niszy"). Zastanawiałem się nad PHP ze względu na stosunkowo proste użycie (kod wewnątrz HTMLa). Słyszałem jednak sporo niepochlebnych opinii na temat PHPa, że jest przestarzały, że większość serwisów przenosi się na inne rozwiązania itp. Nie wiem ile z tego jest prawdą, a nie chciałbym wejść w PHP tylko po to żeby musieć się potem przenosić na inny język.

TL;DR lepiej uczyć się PHP, czy np wdrożyć się w technologię ASP.NET i używać C#?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź
komentarz zamknięcia: Zbytnie odejście od tematu w komentarzach
komentarz 15 stycznia 2018 przez Secrus Nałogowiec (32,880 p.)
Dziękuję wszystkim bardzo za odpowiedzi, pomogło mi to naprostować w głowie pewne ścieżki dot dalszego rozwoju. Temat do zamknięcia ze względu na zbytnie odejście od tematu w komentarzach.

6 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 14 stycznia 2018 przez marcin99b Szeryf (82,180 p.)
wybrane 14 stycznia 2018 przez Secrus
 
Najlepsza

PHP wewnątrz HTML to już dawne czasy (10 lat wstecz), teraz wygląda to tak, jak przy tworzeniu aplikacji ASP.NET (wspomniałem  o tym, bo napisałeś o c#), z tym że kontrolery, modele, cała warstwa infrastruktury są napisane w innym języku - jedyna różnica według mnie to ten język. 
Dodatkowo teraz nie pisze się w czystym PHP, tylko używamy frameworków, np Symfony, tak jak C# używa ASP.NET.

Co do samego znalezienia pracy, wbrew pozorom większość serwisów używa PHP, bo jest tanie, a po wersji 7 przyśpieszyło dwukrotnie, dodatkowo masa polskich firm (kiedyś czytałem że ok 60% całego polskiego IT) stoi już na PHP, więc nie opłaca im się zmieniać.

Ze względu na niskie koszty utrzymania, wiele zleceń od pojedynczych osób lub małych firm, chce aby ich aplikacje były stawiane w php, bo praktycznie każdy hosting, oferuje php -> wyższa konkurencja = niższe ceny.

Co prawda odszedłem do PHP i teraz zajmuje się asp.net, jednak nie jest to spowodowane rynkiem pracy, który dla php jest bardzo przyjazny, po prostu c# jest dla mnie przyjemniejszy i przez większy nacisk na obiektowość - bardziej logiczny. PHP jest interpretowane, wszystkie zmienne są tworzone dynamicznie, mimo że da się już narzucić im typ, dla mnie to dalej nie jest to samo. Dodatkowo w c# moge bez zmiany języka tworzyć aplikacje na wiele platform, php to tylko backend stron (da sie robić np okienkowe, ale to ciekawostka której nigdzie nie użyjesz). Pamiętajmy, że większość aplikacji to logika, która się nie zmienia przy zmianie platformy.
Ale to tylko moja opinia, mi jest tak wygodniej.

A co do przenoszenia się PHP na inne technologie - robią to głównie korporacje, którym php już nie wystarcza, jednak jeśli celujesz w mniejszą lub średnią firmę, nie masz czego się bać.

Dodatkowo zapraszam na bloga, tematyka dla początkujących programistów - jak zacząć, jakich błędów nie robić i tego typu 
Link do bloga
Link do facebooka (powiadomienia o nowych postach, według mnie przyjemniejsza forma subskrypcji, niż maile)

komentarz 14 stycznia 2018 przez Secrus Nałogowiec (32,880 p.)
Piszesz o przejściu z PHP na ASP.NET. Jest to spora różnica czy jest to tylko kwestia przyzwyczajenia się? Nie ukrywam, że ASP.NET pociąga mnie ze względu na C#, za którym przepadam, ale odstrasza mnie trochę konieczność działania od razu w MVC (chyba, że plotę bzdury jakieś :D), stąd PHP, które patrząc po tutorialach p.Zelenta jest w stanie sporo zrobić nawet bez frameworka lub MVC.
2
komentarz 14 stycznia 2018 przez marcin99b Szeryf (82,180 p.)
pan Zelent uczy typowo pod egzamin technik informatyk E14, który jest przestarzały - pokazuje techniki których już się nie używa, jednak są bardzo mile widziane na egzaminie zawodowym

asp.net trochę wymusza pisanie w tym mvc, niby nie jest to konieczne, ale przez domyślną strukturę, nikomu nie chce się tego przebudowywać, aby specjalnie robić "zły" kod

w php piszesz jak chcesz, możesz spokojnie mieszać php i html, jednak wstawki php (jeśli chcemy robić to prawidłowo) powinny wyglądać jak wstawki c#, w html (w silniku razor), czyli tylko wyświetlanie zmiennych, które dostaliśmy

prawidłowe pisanie w php w 2018 roku (lepiej pasuje tu 2017, bo nie wiemy czy się to nie zmieni) wygląda tak, jak ma to miejsce w asp.net
z tą różnicą, że do php musimy sami wybrać framework, c# ma swój ulubiony asp.net i kilka drobnych, podczas gry php posiada całą masę potężnych, np Symfony, Laravel, YII, Zend
Na start proponuję Symfony (cięższe) albo Laravela (lżejsze), a później sprawdzenie jak to wygląda w innych.

Symfony jest lepsze do potężniejszych aplikacji, a Laravel wygrywa, jeśli trzeba szybko zrobić coś mniejszego, gdzie "szybko" i "mniejszego" to pojęcia mocno względne, bo mam tu na myśli spore aplikacje, jednak nie na skalę korporacji ani dużej firmy

Co do "jest w stanie sporo zrobić" - pisałem o tym na blogu w jednym z postów
programowanie ma to do siebie, że bardzo szybko możemy zrobić bardzo dużo, co blokuje dużo osób, które robią programy których jedyną cechą jest to, że robią to co powinny, bez żadnej optymalizacji, przestarzałymi metodami, z nieczytelnym kodem, masą zbędnego kodu, zerowym bezpieczeństwem... no ale działa
Nie wiem czy wiesz co mam na myśli, przykładowo kilka razy spotkałem osoby, które programowały od kilku lat a prawie nic nie umiały, tylko tyle "żeby działało". Jeden z nich miał 4 letnie doświadczenie w php, czyli ponad 2 razy tyle co moje - ogólnie w programowaniu... a jego wiedza ograniczała się do mojej, po pierwszym miesiącu (obstawiam że stwierdził, że "skoro działa to poco ulepszać?")
komentarz 14 stycznia 2018 przez CenterPL Pasjonat (19,070 p.)
Co chcesz od MVC? Sądzę, że dążysz do tego aby napisać kod mieszając go z HTMLem, a tak się nie robi. Stosuje się wzorzec np MVC żeby oddzielić warstwę widoku od logiki, żadnego HTML'a w PHP!

A potem właśnie jest hejt na pehapa, bo ludzie tak robią. Po to ktoś wymyślij wzorce żeby je stosować i nie powielać bezsensownych praktyk. HTML to HTML, PHP to PHP, nie mieszajmy tego. Jak potrzebujesz logiki w szablonie to użyj twig'a albo smarty.
komentarz 14 stycznia 2018 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)
MVC to nie mus.

Są inne architektury jak hexagonal architecture/ports & adapters architecture, onion architecture, clean architecture, multitier architecture i tak dalej... architekturę dobierasz do projektu. Większość z nich (tak zwane CRUD'y) MVC wystarcza + jest w cholerę prosty do przyswojenia, dlatego - IMO - jest tak popularny.
komentarz 14 stycznia 2018 przez CenterPL Pasjonat (19,070 p.)
@HaKIM, ja nie neguję innych architektur, ale jako, że raczej autor wątku jest dość początkujący, nawet nie nadmieniam o tym, bo robi się w MVC i na razie tyle wystarczy, jeszcze przyjdzie czas na inne, a to z racji swojej popularności i łatwości, należałoby przyswoić najpierw, zamiast robić bełt z hateemelopehapa
2
komentarz 14 stycznia 2018 przez efiku Szeryf (75,160 p.)

Obecnie Symfony4 nie jest już takie ciężkie :) warto się zainteresować jak ktoś zaczyna :) 

Żeby oddzielić PHP'a od HTML'a warto skorzystać z systemu szablonów np. Twig. bardzo ułatwia pracę. Fajnie opisana jest tutaj zasada działania HTTP, dzięki temu można zrozumieć samo działanie języka. 

Dzięki obecnie najpopularniejszemu managerowi paczek (Composer), bardzo łatwo zassać gotowy lib, a następnie "Jeden require by rządzić wszystkimi".

Standardy PSR pozwalają na lepsze prowadzenie kodu.

Kodować najprzyjemniej (choć to moja własna opinia) jest w dosyć popularnym IDE: PHPStorm

Większość poradników w pl jest starych, staraj się szukać nowszych, zerknij na stronę phptherightway.com

Język nie jest idealny, wciąż się dynamicznie rozwija, a dzięki Magneto, Syliusowi, Symfony, Laravel itd wciąż ma sporą społeczność. Wersja 7.+ (Obecnie już 7.2)  wprowadza sporo zmian i znaczne przyspieszenie. 

 

Ciężko odpowiedzieć na Twoje pytanie, PHP czy C# i tu i tu możesz się wypalić. Zależy na jaką pracę trafisz. Spróbuj zobaczyć co lepiej Ci przyjdzie w pisaniu.

Jedno jest pewne. Jeśli dobrze nauczysz się rozumieć obiektówkę, pisać używając odpowiednich wzorców to w obu językach bardzo dobrze sobie poradzisz. 

Tu masz dla przykładu ciekawą apkę w php. https://github.com/norzechowicz/mydrinks

No i wiadomo, jak trafisz na spagetti kod to nawet w C# będziesz zaciskać zęby. 

 

Wszystko zależy tak naprawdę czy dobrze zaczniesz ;) Jak uczyć się chcesz PHP'a z poradników co wciąż mieszają  HTML czy używają  mysql_*  i są z lat 2000-2010 to wybacz, ale idąc do roboty będziesz musiał się go nauczyć ponownie :)  Poczytaj tu: https://www.phpdevs.pl/ + ciekawe książki: https://github.com/php-kurs/php-kurs/blob/master/bibliografia.md

Z doświadczenia powiem tak: Jak opanujesz PHP'a(+typowanie) czy C# czy Javę, to w zasadzie przesiadka nie będzie aż taka bolesna jak Ci się wydaje.

Grunt to umieć czytać dokumentacje.

komentarz 14 stycznia 2018 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)

@HaKIM, ja nie neguję innych architektur, ale jako, że raczej autor wątku jest dość początkujący, nawet nie nadmieniam o tym, bo robi się w MVC i na razie tyle wystarczy, jeszcze przyjdzie czas na inne, a to z racji swojej popularności i łatwości, należałoby przyswoić najpierw, zamiast robić bełt z hateemelopehapa

Ale to nie było skierowane do Ciebie, tylko do pierwszego komentarza Secrusa pod tą odpowiedzią. :D

1
komentarz 14 stycznia 2018 przez marcin99b Szeryf (82,180 p.)
W sumie, może niech spróbuje zrobić projekt mieszając html+php
Ja zrobiłem tak na początku i po pierwszych 2 tygodniach wszystko było tak trudne do ogarnięcia, że zacząłem szukać sposobu na uporządkowanie, zastosowałem wzorzec MVC który kojarzyłem z asp.net (w którym wtedy miałem za sobą jedynie pierwsze kroki)

Jak się okazało, po samym uporządkowaniu kodu, gdzie zmiana czegokolwiek bez psucia całej reszty była problemem, byłem w stanie trzykrotnie rozbudować aplikację - i dalej jest tam sporo możliwości dalszej rozbudowy

Jednak nie chciało mi się już wtedy bawić w czystym PHP, zabrałem się za frameworki, po ogarnięciu podstaw Symfony i zajrzeniu do Laravela, znajomy wspomniał mi o czymś takim jak .net core (technologia pozwalająca uruchomić aplikacje asp.net na linuxach i macach), i tak jakoś zacząłem się tym interesować, po czym głębiej wszedłem w asp.net i ogólnie c#, z myślą, że kiedyś będzie prościej o hostingi do niego, bo przecież już można odpalić na linuxach
+3 głosów
odpowiedź 14 stycznia 2018 przez Szymon Ciompała Mądrala (6,280 p.)
PHP język jak każdy inny czy warto się go uczyć na pewno praca w nim jest. Ostatnio poszedł dość mocno do przodu (php 7) praca z frameworkami jest bardzo przyjemna duże community. A te opinie są z przed kilku lat kiedy faktycznie php nie był za dobry. Do tego uważałbym bym na to "kod wewnątrz html" bo miedzy innymi za to też jest hejt na php. Jeżeli będziesz się go uczyć to jak najszybciej przejdź na jakiś system szablonów. Powodzenia :)
komentarz 14 stycznia 2018 przez Secrus Nałogowiec (32,880 p.)
Jak już się podszkolę w tym, to na pewno wejdę w jakiś framework. Na razie ciekawy byłem czy ten język ma sens, czy  jest wymierający.
komentarz 14 stycznia 2018 przez Szymon Ciompała Mądrala (6,280 p.)
Tak jak kolega niżej napisał, bardzo dużo serwisów go używa wiec wątpię ze php wymrze w najbliższym czasie :)
2
komentarz 14 stycznia 2018 przez Assasz Nałogowiec (30,460 p.)

Patrząc na to, że ponad 80% webu jest postawiona na PHP, ciężko powiedzieć, aby ten język miał zaraz wymrzeć, tym bardziej, że wciąż się prężnie rozwija, a obecnie przeżywa swój renesans (patrz PHP7). Nieprzychylne opinie o tym języku raczej pochodzą od ludzi, którzy nadal żyją w ubiegłym dziesięcioleciu, więc nie przejmowałbym się zbytnio nimi.

Do tego taka mała uwaga ode mnie:

Zastanawiałem się nad PHP ze względu na stosunkowo proste użycie (kod wewnątrz HTMLa).

To jest mała pułapka. Pozornie PHP ma niski próg wejścia, pisanie w nim kodu wydaje się proste a sam język daje dużą swobodę, do tego masa gówno wartych poradników jak zrobić kod spaghetti - tylko ile taki kod będzie warty? Samo pisanie kodu PHP wewnątrz HTML woła o pomstę do nieba, a potem zdziwienie skąd te wszystkie hejty. Osobiście uważam, że aby dobrze programować w PHP trzeba mieć dyscyplinę - przestrzegać dobrych praktyk, standardów (PSR), pisać czysty i SOLIDny kod. 

Poza tym dobrze znać kilka języków, więc nie ograniczałbym się na Twoim miejscu do jednego. Spróbuj kilku i sam się przekonasz, który będzie lepszy dla Ciebie i w którym będziesz chciał się specjalizować, a znając już jeden język nauka kolejnych przychodzi bardzo łatwo. 

komentarz 14 stycznia 2018 przez kap Stary wyjadacz (11,620 p.)

Nieprzychylne opinie o tym języku raczej pochodzą od ludzi, którzy nadal żyją w ubiegłym dziesięcioleciu, więc nie przejmowałbym się zbytnio nimi

Stosując takie stwierdzenia nie przyczyniasz się raczej do poprawy powszechnej opinii o pehapowcach ;)

komentarz 15 stycznia 2018 przez Assasz Nałogowiec (30,460 p.)
A co to za opinia? Oczywiście nie chciałem nikogo urazić, stwierdzenie te jedynie odwołuje się do tego, że wspomniane opinie w wielu przypadkach - nie wszystkich rzecz jasna, bo bywają opinie uzasadnione - pochodzą od osób, których wiedza na temat tego języka zatrzymała się na poziomie lat ubiegłych i dlatego nie zawracałbym sobie nimi głowy chcąc poznać nowy język ;)
komentarz 15 stycznia 2018 przez kap Stary wyjadacz (11,620 p.)

A co to za opinia?

Często nie są traktowani poważnie przez innych programistów.

Nieprzychylne opinie o tym języku raczej pochodzą od ludzi, którzy nadal żyją w ubiegłym dziesięcioleciu, więc nie przejmowałbym się zbytnio nimi.

O ile teraz złagodziłeś swoją wypowiedź, to pierwotna wersja przytoczona powyżej jest właśnie niepoważna. Oczywiście duża część opinii o PHP to ignorancki hejt, ale to, że hejtu jest mnóstwo, a merytorycznych argumentów mniej nie sprawia, że te merytoryczne argumenty można pomijać, a ludzi je wygłaszających wrzucać do jednego wora.Tu nie ma zastosowania statystyka i generalizacja.

+1 głos
odpowiedź 14 stycznia 2018 przez Vickul Stary wyjadacz (12,850 p.)

Cześć,

Obejrzyj sobie te dwa filmy PHP nie umiera, przyszłość PHP, WebDev Info #1 oraz DevTalk #51: O PHP z Mariuszem Gilem myślę, że rozwieją Twoje wątpliwości co do nauki PHP. PHP w wersji 7 jest dwukrotnie szybszy niż starsza wersja. PHP przechodzi renesans.

0 głosów
odpowiedź 14 stycznia 2018 przez spokojny Nałogowiec (28,630 p.)
Porównywanie PHP/Symfony z C#/ASP.NET jest według mnie zadziwiająco dziwne. Prędzej Ruby/Ruby on Rails/Sinatra, Python/Django/Flask, Elixir/Phoenix, ecmaScript6/Node. A C#/ASP.NET to bym porównywał z Java/Spring/Hibernate czy Scala/Akka/Play.
komentarz 14 stycznia 2018 przez Comandeer Guru (601,110 p.)
Czy stack PHP/Symfony/Doctrine nie jest tak po prawdzie odpowiednikiem Java/Spring/Hibernate? Wszak składnia PHP i mechanizmy obiektowe są coraz bardziej javowe.
komentarz 14 stycznia 2018 przez Secrus Nałogowiec (32,880 p.)

@spokojny, Porównuje te technologie i języki dlatego, że właśnie je biorę pod uwagę. Python, Ruby mnie nie pociągają. O możliwości użycia JSa do back-endu słyszałem, ale nie jestem do tego przekonany

komentarz 14 stycznia 2018 przez spokojny Nałogowiec (28,630 p.)

@Comandeer, Ale wydajność nie ta i brak maszyn wirtualnych.

komentarz 14 stycznia 2018 przez Comandeer Guru (601,110 p.)
Czy ja wiem? Nie widziałem świeżych benchmarków pomiędzy PHP 7+ a Javą.
komentarz 15 stycznia 2018 przez spokojny Nałogowiec (28,630 p.)
komentarz 15 stycznia 2018 przez Comandeer Guru (601,110 p.)
OK, ale to się nijak ma do faktycznego wykorzystania… Chodziło mi o porównanie do  zastosowań serwerowych.
komentarz 15 stycznia 2018 przez kap Stary wyjadacz (11,620 p.)

@spokojny,

We are profoundly uninterested in claims that these measurements, of a few tiny programs, somehow define the relative performance of programming languages.

https://benchmarksgame.alioth.debian.org/why-measure-toy-benchmark-programs.html

0 głosów
odpowiedź 14 stycznia 2018 przez kap Stary wyjadacz (11,620 p.)
edycja 14 stycznia 2018 przez kap
Z tych dwóch zdecydowanie C# - choć daleko mu do ideału to jest to porządny, w miarę dobrze zaprojektowany język.

PHP mimo, że się rozwija to nadal jest i raczej zawsze będzie (bo nie sądzę by ktoś ruszył podstawy języka) słabo zaprojektowanym językiem. Jeśli język ma skopane takie podstawy jak zmienne, scoping, funkcje, bibliotekę standardową to może wyglądać dobrze tylko dla ludzi, którzy nie znają nic lepszego.

A jeśli chcesz coś lżejszego od C# to zamiast PHP lepiej:
- Ruby + RoR,
- Node.js (najlepiej TypeScript),
- Python + Django (choć ja Pythona nie lubię za upośledzone lambdy)

Zręsztą opcji poza wyżej wymienionymi jest mnóstwo, każda lepsza od PHP ;)
komentarz 14 stycznia 2018 przez Comandeer Guru (601,110 p.)

Właśnie ze względu na te kilka istotnych różnic (które bagatelizujesz) sugeruję TSa dla kogoś kto się zastanawia nad PHP i lubi C# - żeby nie marudził, że nie ma pól prywatnych i chronionych oraz, że nie ma typów.

Nie bagatelizuję, mówię tylko, że TS to JS + te kilka rzeczy.

Możliwe, choć się w pracy z tymi problemami nigdy nie spotkałem.

A ja tak – i to nie raz. Ba, przecież sama semantyka return jest zmieniana przez ASI (z powodu new line terminator).

 To chyba nie dotyczy TS - rozwiń.

Jeśli TS działa tak samo jak JS, to jego transpiler i AST muszą uwzględniać pragmę. Prosty przykład: loose vs strict. Zmienia się cała semantyka kodu.

Znowu - mówimy o backendowym TS - też chyba nie dotyczy.

Moduły TS-a są nieinteroperacyjne w stosunku do każdego innego transpilera i bundlera. Ba, żadne nie są. Stąd po wprowadzeniu natywnej obsługi modułów w Node.js może być ciekawie.

Btw jakich mechanizmów funkcyjnych nie ma TS a ma JS? Ba, wg mnie dzięki ADT i structural typing TS jest nie gorszy do FP niż do OOP. 

Ma wszystkie, bo to superset. Rozchodzi mi się o coś innego: fakt, że TS rozszerza znacząco składnię klas (modyfikatory dostępu, składnia pól itd.) czy wprowadza interfejsy, co robi z JS-a język mocno "klasycznie OOP". Jasne, można pisać FP w TS, ale wtedy równie dobrze można wziąć Flow, gdzie mamy same typy, bez dodatkowo rozbudowanej obiektówki.

Ale co to ma do porównania PHP - TS?? 

Nic, myślałem, że mówimy o tym, dlaczego JS jest źle zaprojektowany.

PS dla mnie to nieistotne :)

komentarz 14 stycznia 2018 przez kap Stary wyjadacz (11,620 p.)

A ja tak – i to nie raz. Ba, przecież sama semantyka return jest zmieniana przez ASI (z powodu new line terminator).

Mówię o pracy z ES/TSLintem. Nie mówię o tym, że nie spotkałem się z błędami związanymi z ASI, mówię, że nie spotkałem się z błędami, których edytor by nie wyłapał za mnie.

Jeśli TS działa tak samo jak JS, to jego transpiler i AST muszą uwzględniać pragmę. Prosty przykład: loose vs strict. Zmienia się cała semantyka kodu.

Oczywiście, ale zwykle załatwia się to raz, ustawiając parametr kompilatora na alwaysStrict: true
 

Moduły TS-a są nieinteroperacyjne w stosunku do każdego innego transpilera i bundlera. Ba, żadne nie są. Stąd po wprowadzeniu natywnej obsługi modułów w Node.js może być ciekawie.

Jakoś trudno mi się tym przejmować na wyrost, nie sądzę by była tu jakaś tragedia.

 Jasne, można pisać FP w TS, ale wtedy równie dobrze można wziąć Flow, gdzie mamy same typy, bez dodatkowo rozbudowanej obiektówki.

Flow, mimo że ma lepszą inferencję i kilka fajnych konceptów, imo nie nadaje się do pracy, ze względu na koszmarne komunikaty błędów.

 

komentarz 14 stycznia 2018 przez Comandeer Guru (601,110 p.)

Mówię o pracy z ES/TSLintem.

AFAIR chodziło o ASI przy template stringach. Niestety nie umiem znaleźć odpowiedniego issue w tej chwili.

 Oczywiście, ale zwykle załatwia się to raz, ustawiając parametr kompilatora na alwaysStrict: true 

Co nie zmienia faktu, że jest to mechanizm wpływający na semantykę kodu TS.

Jakoś trudno mi się tym przejmować na wyrost, nie sądzę by była tu jakaś tragedia.

 Dopóki siedzisz w ekosystemie jednego narzędzia to faktycznie, mały problem. Niemniej przerabiałem już choćby próby łączenia TS-a z rollupem na sensownym poziomie i to był po prostu smutny żart.

Flow, mimo że ma lepszą inferencję i kilka fajnych konceptów, imo nie nadaje się do pracy, ze względu na koszmarne komunikaty błędów.

A dla mnie z kolei nie nadawał się do pracy TS z powodu de facto nieistniejącej dokumentacji AST czy samego parsera ;) 

komentarz 14 stycznia 2018 przez kap Stary wyjadacz (11,620 p.)

Co nie zmienia faktu, że jest to mechanizm wpływający na semantykę kodu TS.

True. Choć IMO lepsze to niż trzymanie się loose'a - dobrze, że strict istnieje i dobrze, że nie trzeba go w TS pisać ręcznie.

Dopóki siedzisz w ekosystemie jednego narzędzia to faktycznie, mały problem. Niemniej przerabiałem już choćby próby łączenia TS-a z rollupem na sensownym poziomie i to był po prostu smutny żart.

Ponownie true, ale to problem (popraw mnie jeśli się mylę) frontendowy.

A dla mnie z kolei nie nadawał się do pracy TS z powodu de facto nieistniejącej dokumentacji AST czy samego parsera ;) 

Bardzo możliwe, ale większości śmiertelników to raczej niepotrzebne. Co tam ciekawego robiłeś?

komentarz 15 stycznia 2018 przez Comandeer Guru (601,110 p.)

Ponownie true, ale to problem (popraw mnie jeśli się mylę) frontendowy.

Od bardzo dawno nie napisałem nic dla frontendu ;)

 Co tam ciekawego robiłeś?

Próbowałem połączyć TS z rollupem – tylko tyle i aż tyle. 

–4 głosów
odpowiedź 14 stycznia 2018 przez nina.l Nowicjusz (160 p.)
PHP jest jezykiem ktory nadal sie uzywa ,w Szkole   uczono nas  to jako podstwy  a potm Java i dalsze .

Dalsze Jezyki ide prosciej jest jak sie umi juz podstawy bo one roznia sie malymi roznicami
2
komentarz 14 stycznia 2018 przez Vickul Stary wyjadacz (12,850 p.)
Staraj się nie robić takich błędów ortograficznych. A Tobie jaki język najbardziej przypadł do gustu?
komentarz 14 stycznia 2018 przez nina.l Nowicjusz (160 p.)
Phyton ->to moja opina bo programuje wiecej niz  elipse (java ) a ja nielubie jak sie tyko na ciska i okienoko juz gotwe z farba

Phyton ma jesze pozytywne strony ktore mi sie podobaja ..

Javascrip ,css -> bo mozna projektowa strone i kreatywnym byci
komentarz 14 stycznia 2018 przez spokojny Nałogowiec (28,630 p.)

@nina.l, Najśmieszniejsze jest to, że większość książek do podstaw nauki Javy, wymaga już aby umieć jakiś język programowania np. C++ :)

komentarz 14 stycznia 2018 przez Jakub 0 Pasjonat (23,120 p.)

@Comandeer

Słyszałem ten mit miliard razy w odniesieniu do C++

To jest mit ?! Ja bardzo długo już się męczę powoli studiując książkę C++ szkoła programowania bo liczę że po zrozumieniu złożonej arytmetyki wskaźnikowej, programowania obiektowego w cpp żaden język nie będzie dla mnie przeszkodą...

A więc to nie jest prawda że inne języki są wzorowane na składni c++?

1
komentarz 14 stycznia 2018 przez Comandeer Guru (601,110 p.)

Składniowo, owszem, jest rodzina języków C-podobnych, ale… mówimy tu o samej składni. Mechanizmy rządzące JS-em i C++ są całkowicie różne, tak samo jak pomiędzy C++ i Java. Podobieństwo na poziomie składni jest podobieństwem takim samym, jak używanie alfabetu łacińskiego w angielskim i polskim.

Ba, niskopoziomowe zarządzanie pamięcią średnio Ci się przyda w "wyższych poziomowo" (tak, wiem, kochani puryści, że to są języki na tym samym poziomie, stąd cudzysłów) językach, które takich mechanizmów po prostu nie mają (załatwiają to za programistę za kulisami).

Podobne pytania

–1 głos
1 odpowiedź 434 wizyt
pytanie zadane 2 maja 2017 w PHP przez JokerJESUS Użytkownik (750 p.)
+3 głosów
2 odpowiedzi 361 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 575 wizyt

92,570 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,643 komentarzy

61,958 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...