• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

IT a Ekonomia

+1 głos
3,905 wizyt
pytanie zadane 19 czerwca 2015 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Adrian1999 Nałogowiec (34,570 p.)
Witam wszystkich serdecznie, mam do was pytanie czy informatyka idzie z ekonomią zauważyłem że bardzo interesuje się biznesem ale również programowaniem. Nie chciałbym zaprzepaścić ani tego ani tego, jednakże z matematyki najlepszy nie jestem choć wierzę że jeżeli będę chcieć nauczę się w chwile, jak wy myślicie? I jak mógłbym sobie pomóc by poszło to w parze.

5 odpowiedzi

+4 głosów
odpowiedź 19 czerwca 2015 przez kotfuterkowy Dyskutant (9,220 p.)
edycja 19 czerwca 2015 przez kotfuterkowy
Czy zamierzasz studiować informatykę, czy ekonomię to i tak matematyki nie unikniesz. Studia informatyczne to nie tylko to, co tygryski lubią najbardziej, czyli kodowanie, lecz także sporo przedmiotów pobocznych (np. statystyka, analiza matematyczna, fizyka, czy metody numeryczne). Ekonomii nie studiowałem, choć mówią, że to nauka społeczna, a nie ścisła, ale statystyki itp też pewnie nie unikniesz... Tak, czy siak lepiej matematykę polubić :)
komentarz 19 czerwca 2015 przez Adrian1999 Nałogowiec (34,570 p.)
Lubić matematykę lubię :) Ale niestety głowy do niej nie mam myślę za szybko i zamiast powoli zrobić dobrze stresuje się brakiem czasu i robię na ,,odpiernicz"
+2 głosów
odpowiedź 20 czerwca 2015 przez krystian904 Mądrala (6,860 p.)
Połącz te dwie rzeczy. Możesz zrobić program ekonomiczny. Jakiś kalkulator biznesowy lub co innego co rozwiozywało by jakiś inny problem ekonomiczny.
+1 głos
odpowiedź 20 czerwca 2015 przez Surykat Stary wyjadacz (14,780 p.)
Też o tym myślałem (nie w kontekście ekonomii). Trzeba sobie odpowiedzieć na 2 pytania: Co cię interesuje? Z czego realnie masz szansę wyżyć?

U mnie wyglądało to tak: Interesuje sie muzyką, kocham ją. Gram na gitarze, w wolnym czasie próbuję nagrywać własne kawałki i uwielbiam produkcję muzyczną. No, ale w Polsce, w tej branży nie jest łatwo wyżyć, a ja lubię mieć trochę kapuchy za pazuchą :) )

Poszedłem na studia informatyczne, bo chciałem być bogatym programistą. (Jak ostatni lamus...). Moje szczęście, że mnie to zainteresowało i przerodziło się w jakąś pasję.

Natomiast, zmierzając do sedna tematu: Nie chcę być czysto programistą, bo to nie jedyne, co mnie definiuje. Więc zastanowiłem się trochę, jak połączyć programowanie z muzyką/produkcją. Bingo! Chce pisać wtyczki VST (służą min. do obróbki sygnału audio), z których korzystają inzynierowie dźwięku. Dzięki temu, będę mógł tworzyć narzędzia dla ludzi, którzy podzielają moje zainteresowania muzyczne. :) Cały czas będę "w temacie", będzie mi łatwiej to połączyć z tworzeniem muzyki. (Wtyczki trzeba testować...) Chodzi o zachowanie równowagi.

Zobaczymy, czy się uda. :)
0 głosów
odpowiedź 19 czerwca 2015 przez sprtnbst Obywatel (1,710 p.)
Dzisiejsza giełda jest całkowicie zinformatyzowana, możesz się tym zainteresować :)
0 głosów
odpowiedź 15 lipca 2016 przez Mkbewe Nowicjusz (200 p.)
Istnieją kierunki informatyczne takie jak Informatyka i ekonometria. W programie nauczania masz mikro i makroekonomii, są też analizy itp. Może to cię zainteresuje.
komentarz 16 lipca 2016 przez Adrian1999 Nałogowiec (34,570 p.)
Odkopany temat sprzed roku hoooo, trochę przesada przez ten czas wiele się zmieniło i już wiem co chcę i jak ^_^

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 336 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 1,201 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 755 wizyt
pytanie zadane 16 maja 2016 w Offtop przez veryhotshark Obywatel (1,620 p.)

93,631 zapytań

142,553 odpowiedzi

323,056 komentarzy

63,139 pasjonatów

Advent of Code 2025

Top 15 użytkowników

1. 2900p. - dia-Chann
  2. 2870p. - DziarnowskiJ
  3. 2827p. - Łukasz Piwowar
  4. 2783p. - raydeal
  5. 2758p. - Adrian Wieprzkowicz
  6. 2713p. - rucin93
  7. 2579p. - Łukasz Eckert
  8. 2459p. - CC PL
  9. 2184p. - Maurycy W
  10. 2082p. - Michal Drewniak
  11. 1885p. - robwarsz
  12. 1811p. - rafalszastok
  13. 1600p. - Rafał Trójniak
  14. 1588p. - Tomasz Bielak
  15. 1494p. - ssynowiec
Szczegóły i pełne wyniki

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...