• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Informatyka liceum

Object Storage Arubacloud
0 głosów
713 wizyt
pytanie zadane 13 stycznia 2018 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Patryk01 Obywatel (1,270 p.)
Witam, chodzę do liceum na profil mat-fiz i chciałbym po tej szkole iść na studia informatyczne. Problem w tym, że aby dostać się na dobre studia wypadałoby napisać maturę z informatyki. Niestety w drugiej klasie (ponieważ chodzę do pierwszej) odpadną mi lekcje informatyki, a podejście do matury po roku informatyki to bardzo mało. Pytanie gdzie powinienem nadrobić te zaległości (tym bardziej, że pani profesor niezbyt wykazuje się entuzjazmem do nauczania tego przedmiotu, także jakiekolwiek kółka wyrównawcze raczej odpadają)? Mam zapał i chęci do pracy, tylko nie wiem gdzie się tego wszystkiego douczyć :/ Z góry dziękuję za odpowiedzi :)

2 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 13 stycznia 2018 przez Jedras Maniak (54,860 p.)
Matury bez samodzielnej pracy nie napiszesz na tyle żeby dostać się na jakąś porządną uczelnię (mam na myśli AGH, PW czy tam PWr). Zresztą na innych próg też cały czas skacze, ale to już efekt tej nagonki, że w IT można dużo zarobić.

Musisz sobie zarezerwować czas i się uczyć samodzielnie. Do matury z informatyki polecam całkowicie przerobić ze zrozumieniem zbiór z CKE (https://cke.gov.pl/images/_EGZAMIN_MATURALNY_OD_2015/Materialy/Zbiory_zadan/Matura_Zbi%C3%B3r_zada%C5%84_Informatyka.pdf) oraz wszystkie matury z lat poprzednich i wynik 80%+ powinien być bez problemu.

Dodatkowo radzę porządnie posiedzieć nad matematyką rozszerzoną, bo jeśli dostaniesz się gdzieś z samą informatyką to możesz wylecieć przez matematykę (a czasu na nadrabianie zaległości może nie być).

PS. Często informatyka jest przez uczelnie punktowana zamiennie z fizyką, więc jeśli miałeś już z nią coś więcej wspólnego to może będzie warto zaryzykować i brać jako trzecie rozszerzenie albo zamiast informatyki.
komentarz 13 stycznia 2018 przez Patryk01 Obywatel (1,270 p.)
Fizyka nie jest moją najmocniejszą stroną, o matematyce nie pisałem, bo wiadomo, że bez matematyki ani rusz. Mam zamiar uczyć się samemu, tylko nie jestem pewien czy same zbiory z CKE w zupełności wystarczą. Nie wiem też czy podejmować się matury z tej fizyki. Mimo to dzięki za odpowiedź :)
0 głosów
odpowiedź 13 stycznia 2018 przez shy_fox Gaduła (4,320 p.)
Matura rozszerzona z informatyki z tego co wiem obejmuje program technikum czyli html/css/js/php/mysql/c++ i podstawowe programy

Ja osobiście przygotowania do tej matury zacząłem na 3 miesiące przed nią i myślę że jestem w stanie zdać, czy rok ci starczy to zależy od ciebie, wiedzę możesz czerpać z mnóstwa kursów w internecie (np.Mirosława Zelenta - idealny kurs o c++) z kupionych książek lub kursów w szkołach itp., duże znaczenie też ma ile sam poświęcisz na praktyczne pisanie tych rzeczy.

Proszę o poprawienie jeśli się mylę w którejś części

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 448 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 1,346 wizyt
pytanie zadane 15 września 2017 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez koleman Nowicjusz (150 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 377 wizyt
pytanie zadane 26 maja 2022 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Hubert731 Obywatel (1,650 p.)

92,568 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,641 komentarzy

61,957 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...